Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Çok çok olağanüstü durumlarda olağanüstü bir tehditle karşılaşmamız durumunda OHAL mekanizması tekrar hayata geçirilebilir ama 18’inde OHAL’in sona erdirilmesi ve mevcut yasalar ve kanunlar çerçevesinde terörle mücadelenin devam ettirilmesi öngörülüyor” dedi. 

Meclis'in 15 Temmuz’dan sonra tatile girip girmeyeceğiyle ilgili Kalın, “Meclis’in çalışma takvimi Meclis’in uhdesinde olan bir konudur. Bize gelen haberlere göre şu anda komisyonlar oluşturuluyor. Zannediyorum önümüzdeki birkaç gün içinde bununla ilgili bir süreç başlayacak. Ardından bir kanun teklifi yapılacağı ile ilgili bir bilgi var. Bunun ne kadar süreceğini kanun teklifinin kapsamının ne olacağı Meclis’te belirlenecek ama birkaç hafta daha Meclis’in çalışacağı gibi bir intiba ediniyoruz” dedi. 

18 Temmuz’da OHAL’in kaldırılacağını fakat olağanüstü bir tehditle karşılaşılması durumunda OHAL mekanizmasının tekrar hayata geçirilebileceğini vurgulayan Kalın, “18 Temmuz gecesi mevcut OHAL’in süresi sona eriyor ve bunun uzatılmaması hususunda Cumhurbaşkanımızın da bir beyanı olmuştur. Terörle mücadele de bir zaafa yol açabilir, bir duraklamaya yol açabilir şeklinde kimsenin bir endişesi olmasın. Bu mücadele kararlı bir şekilde devam edecektir. OHAL kalktıktan sonra da mevcut kanunlar içerisinde terörle mücadele yasaları çerçevesinde bu mücadele devam edecektir. Çok çok olağanüstü durumlarda, olağanüstü bir tehditle karşılaşmamız durumunda OHAL mekanizması tekrar hayata geçirilebilir ama 18’inde OHAL’in sona erdirilmesi ve mevcut yasalar ve kanunlar çerçevesinde terörle mücadelenin devam ettirilmesi öngörülüyor” ifadelerini kullandı.