CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile partililerin “Başörtüsü sorununu çözmek” adına Meclis’e kanun teklifinde bulunması ve Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu çıkışa “Çözümü Anayasa düzeyinde sağlayalım” cevabını vermesi, yıllar sonra başörtüsü sorununu yeniden gündeme getirdi.

Konuyu eskisehir.net’e değerlendiren vatandaşlar, Türkiye’de artık böyle bir sorunun bulunmadığını ve kadınların başörtüsü konusunda özgür olduğunu dile getirerek, asıl gündemi geçim sıkıntısının oluşturduğunu ifade etti. Vatandaşlar, “Sorunumuz ekonomi, başörtüsü değil” dedi.

“Bizim sorunumuz ekonomi, başörtüsü değil”

Türkiye’de böyle bir sorun bulunmadığını savunan 62 yaşındaki Melek Yıldırımer ile 34 yaşındaki Gözde Karaşahin de “Başörtülülere karşı herhangi bir ön yargı yok, tamamen kişisel bir tercih. Herkes istediği şekilde giyinmekte serbest… Burası demokrat ve özgür bir ülke. Başörtüsü Türkiye’nin sorunu değil. Kılıçdaroğlu yanlış yaptı. Biz halk olarak ekonomiyle alakalı bir çıkış beklerdik. Bizim sorunumuz ekonomi, başörtüsü değil. Ekonomi ön plana çıkmalıydı. Başörtüsü tercih meselesidir ya… İsteyen başını örter, istemeyen örtmez” değerlendirmesinde bulundu.

“Benim için yok ama Türkiye’de var”

Başörtüsü sorununun kendisi için olmadığını söyleyen 67 yaşındaki Fatma Sezer, “Benim için yok ama Türkiye’de var. Örten örtüyor, örtmeyen örtmüyor. İlle de mecbur diye bir şey yok. Herkes kendince özgür” diye konuştu.

“Başka şeylerle uğraşsınlar”

Başörtüsünü bazı kesimlerin sorun haline getirdiğini savunan 82 yaşındaki Nevin Takıl, “Örten örtsün, örtmeyen örtmesin. Başörtüsüne karışmasınlar. Ben başımı ne güzel örtüyorum. Ne yapacağım başörtüsü sorununu? Bu gibi şeylerle uğraşmasınlar, başka şeylerle uğraşsınlar. Millette uğraşacak şey çok” değerlendirmesinde bulundu.

“Tayyip Erdoğan bir dönem daha kalsın”

Türkiye’de başörtüsü sorunu olmadığını belirten 63 yaşındaki Nurgül Güler de “Herkes istediği gibi yaşıyor. Daha ne yapacaklar? Ben böyle bir sorun görmüyorum. Konuşulanların hepsi yalan. Herkes istediği gibi yaşıyor. Mini etek de giyiyor, başörtüsü de takıyor. Tayyip Erdoğan bir dönem daha kalsın. Kim düzeltecek başka bunu? Ancak Tayyip Erdoğan düzeltir, başkası düzeltemez. Bırakın Tayyip Erdoğan gelsin. Ben de ona atacağım oyumu” yorumunu yaptı.

“Başörtüsü tarz için değil, farz için giyinilen bir şey”

Başörtüsü sorununun “yerine göre” yaşandığını dile getiren 18 yaşındaki Hanife Caran ise “Tesettürlü, çarşaf giyen bir insana herkes eleştirerek bakıyor. Garipsiyorlar, ‘Arap ülkesi gibi’ diyorlar. Fakat öyle değil. Başörtüsü tarz için değil, farz için giyinilen bir şey ve insanlar böyle şeyleri çok eleştiriyor. Çarşaflı bir insan işe giremiyor, okuyamıyor. Okullara giremiyorlar. Bence bu kalkmalı. Nasıl açık bir kadına saygı duyuluyorsa tesettürlü bir insana da saygı duyulması gerekiyor” bilgisini verdi.

“Sırf kafalarında eşarp var diye…”

Başörtülü kadınların okullara girebildiğini fakat çarşaflı kadınların bunu yapamadığını kaydeden Caran, “Başörtülüleri işe almayan yerler var ama bana denk gelmedi. Bu gibi yerlere rastlayan arkadaşlarım oldu. Başörtülüler okullara alınıyorlar, bu konuda sıkıntı yok ama bazı zihniyetteki insanlar tarafından eleştiriliyorlar. Bu insanlara da bu gibi yerlerde çalışmak serbest olmalı. Sırf kafalarında eşarp var diye işe alınmamazlık yapılmamalı” ifadelerini kullandı.

“AK Parti iktidara geldikten sonra sorun çözüldü”

Başörtüsü sorununun önceden olduğunu fakat AK Parti iktidara geldikten sonra çözüldüğünü belirten 65 yaşındaki Binnaz Erten, “Devlet Tayyip Erdoğan’ın elinde olduğu için, tek adam olduğu için ve her çözüm onda olduğundan dolayı başörtüsü sorunu çözüldü. Emir büyük yerden geldi. Bu nedenle böyle bir sorun kalmadı ama başörtüsüne karşı olanlar var. Bunu da başörtüsünün ne demek olduğunu bilmeyen, anlamayanlar yapıyor. Başörtüsünü anlayanlarda ise böyle bir sorun yok” diye konuştu.

“Ben başımı kapatıyorum, beynimi değil”

Erten, “Başörtüsüne karşı olanlar da bu durumu hoş görsünler. Başörtüsü peygamber efendimizden kalmış. Tayyip Erdoğan’a ne dediler? ‘Hanımının başörtüsü var. Başbakan da cumhurbaşkanı da olamaz’ dediler. Abdullah Gül için de aynısını söylediler. Ne oldu? İkisi de hem başbakan hem de cumhurbaşkanı oldu. Ailecek başları örtülü… Hayrünnisa Gül ‘Ben başımı kapatıyorum, beynimi değil’ dedi. Sosyal bir kadın… Tayyip Erdoğan ne diyorsa doğrudur” dedi.