Haber: Atahan Gezer

Destici, Eskişehir’de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Pek çok konuya değinen Destici, öğretmen maaşlarından da bahsetti. Öğretmen maaşlarının pek çok meslek grubundan geri kaldığını ve bir an önce iyileştirmeye gidilmesi gerektiğini öne süren Destici, mesleğe yeni başlayan bir öğretmenin maaşının en az 15 bin lira olması gerektiğini söyledi.

İşte Destici’nin konuyla ilgili konuşmasından öne çıkan satırbaşları;

Öğretmenlerimiz geçmişte aldıkları hakların altına düştüler

“Öğretmenlik mesleğinden emekli olmuş birisi olarak, eğitimin hemen hemen her kademesinde görev yapmış birisi olarak, eli öpülesi ve hakkı ödenemeyecek olan öğretmenlerimizle ilgili birkaç kelam etmek istiyorum. O da şudur; maalesef öğretmenlerimiz geçmişte aldıkları hakların altına düştüler. Bu dönemde ciddi hak kayıpları ve mağduriyeti yaşadılar. Kısmen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkmasıyla ilgili iyileştirmeler yapıldı ama yeterli değil.”

Öğretmenin yarı maaşını alanlar günümüzde daha fazla alıyor

“Ben bugün yeni göreve başlayan bir öğretmenin maaşının asgari 15 bin lira olması gerektiğini söylüyorum. Eğer bunu başka meslek grupları alıyorsa öğretmen de almalıdır. Her bir öğretmenimizin de annesinin ak sütü gibi kendisine helaldir. Çünkü diğer bütün meslek gruplarındaki insanlarımızı öğretmenlerimiz yetiştiriyor. Ben birtakım meslek kuruluşlarının ismini vererek kıyaslama yapmak istemiyorum. Ama bundan 20-30-40 sene öncesine gittiğimizde öğretmenin yarı maaşını alan bazı meslek gruplarının bugün öğretmenden fazla maaş aldığını görüyoruz.”

Kanunu destekledik fakat sınav kalkmalı

Destici, Türkiye gündeminde olan Öğretmenlik Meslek Kanunu konusuna da değindi. BBP Lideri, söz konusu kanunu desteklediklerini fakat öğretmenlerin sınava tabi tutulmasına karşı çıktıklarını söyledi;

“Öğretmenlerin bugün, daha dün kadroya geçen bazı kesimlerle aynı maaşı alıyor olmasını ben şahsen içime sindiremiyorum ve doğru bulmuyorum. Onun için öğretmenlerimizin meslek kanununu destekledik; iyi bir şeydir, doğru bir şeydir. Orada söylenecek şudur yalnızca; ben de şahsen bu sınav meselesinin tekrar gözden geçirilmesini arzu ederim. 10 yılını doldurmuş her öğretmen uzman, 20 yılını doldurmuş her öğretmen de başöğretmen olmalıdır. Tekrar bir sınava tabi tutulma meselesinin de yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama dediğim gibi öğretmenlerimizin gerçekten maaşları düşük kaldı. Öğretmenlerimizin maaşlarıyla ilgili ciddi bir iyileştirme beklediğimizi de buradan ifade ediyorum.”

ALTILI MASA’NIN ADAYI KILIÇDAROĞLU OLMALI

Destici, Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayının CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu olması gerektiğini de savundu;

Kemal Bey’in sonuna kadar hakkı

“Ben Kemal Bey’in kesin aday olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı kesinlikle Sayın Kemal Kılıçdaroğlu… Cumhuriyet Halk Partisi’nin bundan geri bir adım atmayacağını düşünüyorum. Kemal Bey’in hakkı mıdır? Sonuna kadar da hakkı olduğunu düşünüyorum. Çünkü hem o masanın en büyük partisinin genel başkanıdır hem de o ittifakın oluşması için, masa için çok büyük gayret göstermiş ve özveride bulunmuş; hatta kimsenin gösteremeyeceği özveriyi göstermiş bir anlayışla bugüne kadar bu masayı taşımıştır.”

CHP Kılıçdaroğlu’nun adaylığından geri adım atmaz

“Masa bugüne kadar dağılmamışsa bunda da yine Kemal Bey’in çabası, gayreti büyüktür. Onun için ben Kemal Bey’in adaylığının da hakkı ve Millet İttifakı açısından da hakkaniyetli bir sonuç olduğunu düşünüyorum. Eğer bir hak konuşulacaksa, bir hakkaniyetten bahsedilecekse orada adaylık Kemal Bey’in hakkıdır diye düşünüyorum. Ama bunu masanın içindeki bazı siyasi partilerin ve genel başkanların kabul etmediğini de farklı gerekçelerle biliyoruz. Farklı aday arayışları olduğunu düşünüyoruz. CHP’yi ve Kemal Bey’i farklı bir adaya ikna etme konusunda çabaları olduğunu da görüyoruz. Ama ben bütün bu çabalara rağmen Sayın Kılıçdaroğlu’nun aday olduğunu ve özellikle Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kılıçdaroğlu’nun adaylığından bugünün şartlarında geri adım atmayacağını düşünüyorum.”