Seyir Defteri – Bölüm 1: Turizm ve Eskişehir’e Genel Bakış
“Gez, Gör, Keşfet, Öğren…”

Seyir defterine turizm açısından stratejik öneme sahip bu dört kelime ile başlamak istedim. Esasında yukarıdaki dört kelime sadece turizm konusunda değil insanlık tarihi açısından da büyük bir öneme sahiptir çünkü tarihi araştırmalar ve belgeler incelendiğinde, bu kelimelerin bir amaca ve isteğe dönüştüğü de görülür. İlk çağlardan bu yana insanlar, yaşadıkları yerlerden başka yerlere giderek keşfetme, öğrenme ve görme isteğindeydi. Tabii ki bunun içinde, dini ve ekonomik nedenlerin yanı sıra yiyecek bulma ve kendilerine daha rahat yaşama imkânı sağlama isteği de vardı. Bu faktörler bir bütün haline gelip başka ögelerle de birleşerek turizm etkinliklerinin oluşmasını sağladı. Günümüze gelindiğinde bu kavramlara ek olarak, boş zamanları değerlendirme, stres ve sıkıntıdan uzaklaşma, doğal ortamlarda bulunma gibi son zamanların modern talepleri de eklendi ve turizm yeni bir boyut daha kazanmış oldu. Ayrıca, turizm özellikle verimli topraklarda ve gelişmeye başlayan şehirlerde daha hızlı bir gelişim gösteriyordu. Bu bilgiler eşliğinde, Eskişehir’in de Anadolu’nun verimli ve önemli bir bölgesinde olduğunu belirtmek isterim. 
Şehrimizin tarihçesine kısaca göz atacak olursak, karşımıza ilk olarak tarih öncesi dönemlerin çıktığını görürüz. Özellikle Eskişehir’e ait en eski bulgular Paleolitik ve Mezolitik dönemlere dayanır. Eski çağlarda şehrimizin adı Yunanca Dorylaion, Latince Doryaeum olarak bilinirken Arap kaynaklarında Drusilya ve Adruliya isimleri ile anılıyordu. Yapılan araştırmalar, Eskişehir’de Hititlerin bulunduğunu ve Hititlerden sonra tahmini olarak M.Ö. 8. yüzyılda Frigler’in yaşadığını gösterir. Eskişehir’de Friglerden sonra Lidya Krallığı, Makedonya Krallığı, Galatya Krallığı bulunur ve bu krallıklardan sonra Doğu Roma İmparatorluğu, Abbasiler ve Selçuklular yerleşir. Eskişehir, Osmanlı Beyliği’nin kuruluşu açısından da önemli bir konumdadır ve ayrıca bir dönemin de sancak merkezidir. Bu bilgilere ek olarak, Eskişehir’in zamanının güzel yerleşim merkezlerinden birisi olduğu da kayıtlarda karşımıza çıkar. Öyle ki, Evliya Çelebi kaleme aldığı edebiyatın önemli eserlerinden birisi olan Seyahatnamesinde Eskişehir’den bakın nasıl bahsediyor:
“Havasının letafetinden güzelleri çoktur. Halkı sevilen kimselerdir. Çuha ve çoğu Akmişe giyerler. Şehrin dört çevresi gül bahçeleri, bağ ve bostan olup tahılları bol ve zengin bir yerdir. Şehrin dışında, kuzeyinde bağ ve bahçeler içinde kâgir kubbeli bir latif hamamdır ki, onun büyük havuzu sıcak su ile doludur. Suyu gayet sıcak olduğundan, soğuk su katılınca ılık olur. Çok faydalıdır.”
Cumhuriyet dönemine gelindiğinde, özellikle konum, lojistik ve diğer faktörlerin etkisiyle başta tarım olmak üzere hayvancılık ve gelişmeye başlayan sanayisi ile ülkemizin önde gelen şehirleri arasında yerini almaya başlar ve 1923 yılında il olur. Bunun yanı sıra, lületaşı ve bor madenlerinin en büyük rezervlerinin de Eskişehir’de olduğunu unutmadan söylemek isterim. Bahsettiğimiz yıllardan itibaren Eskişehir hızlı bir gelişim göstererek ülkemizin adından söz ettiren şehirlerinden birisi olmaya devam eder. Günümüzde Eskişehir, sanayisi, üniversiteleri, modern kent yapısı ve yoğun öğrenci nüfusunun da katkısıyla bir kültür ve sanat merkezi haline gelmiştir. 
Eskişehir turizm açısından çok önemli bir geçmişe ve önemli ögelere sahiptir. Çibörek, Kalabak Suyu, Balaban, Halkalı Şeker, Bamya Çorbası, Met Helvası ve daha birçok yiyecek ve içeceği ile geniş ve önemli bir yemek kültürüne sahip olan Nasreddin Hoca ve Yunus Emre’nin şehri Eskişehir’de özellikle son yıllarda kültür turizmi, kongre turizmi, termal turizm, mağara turizmi, doğa yürüyüşleri, hava sporları ve düzenlenen diğer kültürel ve sanatsal etkinlikler ile önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Birinci bölümünde turizm kavramına ve Eskişehir’e genel olarak değindiğimiz seyir defterimizin yeni bölümlerinde Eskişehir turizmini, turizm aktivitelerini, kültürel ve sanatsal konularını tüm yönleri ve boyutlarıyla daha detaylı olarak inceleyip değinmeye çalışacağım.
Seyir defterinin yeni bölümlerinde görüşmek dileğiyle…

İletişim:
E-mail: [email protected]
Twitter: YigitMumcu