Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, cep telefonlarında fiyatı 3 bin 500 lira ve altındaysa kredi taksiti 12 ay, 3 bin 500 lira ve üzerindeyse kredi taksiti 3 ayı aşamayacak.

Ayrıca bu kredilerin yapılandırılmasında da yeni taksit sayıları geçerli olacak.

6 taksit olarak uygulanıyordu
Cep telefonu almak için kullanılan kredilerde vade sayısını 12’ye çıkaran düzenleme 27 Kasım 2018’de yapıldı. Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin yönetmelikte değişiklik yapılarak, fiyatı 3 bin 500 liraya kadar olan cep telefonlarını almak için kullanılan kredilerde vade sayısı 6 aydan 12 aya çıkarıldı. Fiyatı 3 bin 500 liranın üzerinde olan cep telefonlarini almak için kullandırılan kredilerin vadesi ise 6 ay olarak belirlendi.

Ancak geçici bir düzenleme yapılarak 3 bin 500 liranın üstündeki telefonlar için de iki aylığına 31 Ocak 2019 tarihine kadar taksit sayısı 12 olarak belirlendi. 2019 yılının Şubat ayında 3 bin 500 liranın üzerindeki cep telefonları için kullandırılan kredilerde 12 aylık taksit imkanının Nisan ayı sonuna kadar süreceği açıklandı. Ancak daha sonra 12 taksitten vazgeçildi ve 3 bin 500 lira üstü cep telefonları için taksit sayısı 6 ay olarak uygulanmasına karar verildi.

BDDK’nın açıklaması

BDDK’nın Resmi Gazete'de yer alan kararına göre;

* Tüketici kredilerinin vadesi 60 ayı (konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler, eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ve kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların finansmanı amacıyla doğrudan ilgili kurum veya kuruluşun hesabına ödeme yapılmak şartıyla kullandırılan krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere),

* Nihai fatura değeri 120 bin TL ve altında olan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 60 ayı,

* Nihai fatura değeri 120 bin TL'nin üzerinde olan taşıt alımı amacıyla kullandırılan krediler ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi 48 ayı,

* Bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 12 ayı,

* Tablet alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı,

* Fiyatı 3500 TL'ye kadar olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 12, fiyatı 3500 TL'nin üzerinde olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 3 ayı aşamaz.