Tepebaşı Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Suat Yalnızoğlu ile makam odasındaki ‘köşeyi’ konuştuk. Bu köşede Eskişehir’in gurur kaynağı olan üretimler, şahsiyetler ve değerler var… Çoğu ‘ilk üretim’ nedeniyle gurur kaynağımız. Yalnızoğlu anlattıkça Eskişehir’in ve ülkenin geleceğine olan inancımız daha da arttı

Suat’ı uzun süredir tanımıyorum… Ne zaman sohbet etsek dünyadaki son gelişmelere dair ya da Eskişehir’in bir değerine yönelik yeni şeyler öğrenirim. Sohbet ne olursa olsun Suat yedi sekiz dakika sonra “Abi gugıl’dan göstereyim mi” der ve meseleyi bi güzel özetler. Söyleşi için telefonda kendisini aradığım zaman ‘Minyatür Eskişehir’ dediği köşesini “gugıl’dan gösterecek” diye endişe ettim J Öyle olmadı, makam odasında buluştuk ve anlatmaya başladı. Suat’ın odasında üç beş köşe var. Köşelerden biri kentin değerlerini yansıtan ve bu söyleşimize konu olan köşe…

Suat “Minyatür Eskişehir var” diyerek söze başladı ve “Eskişehir ilklerin kentidir. İlk lokomotif, ilk otomobil, ilk kamyon, ilk jet motoru, ilk kiremit ve tuğla Eskişehir’de üretildi. Kamyon, uçak, otomobil, lokomotif, buzdolabı motorlarının ilk üretimi Eskişehir’de. Türkiye’de en çok motor mühendisinin yaşadığı kent Eskişehir. Eskişehir’i tek kelimeyle özetleyecek olursak ‘motor’ diyebiliriz. Tank, gemi motoru da yapıldı. Tekne motoru yapılıyor. Motor konusunda kabiliyetimiz var. Ford’un ticari araçlarının motorları İnönü’de üretiliyor, gönderiliyor. Kamyon zaten burada üretiliyor, tüm dünyaya buradan gidiyor.”

Eskişehir’de bilişim üzerine söz sahibi olan Yalnızoğlu, Tepebaşı Belediyesi’nin bu konuda Türkiye’ye öncü olan proje ve hizmetlerinden de bahsetti. Yalnızoğlu “İlk güneş enerjili şarj istasyonları, güneş enerjili hayvansal sulama ilk kez Tepebaşı’nda yapıldı” örneklerini verdi.

Hızlı trenin de ilk seferini Eskişehir’e yapıldığını anımsatan Suat, “Eskişehir aslında motor fabrikasıdır” dedi. Odanın bu bölümünde “Yazılıkaya, Nasrettin Hoca, Yunus Emre, kiremit fabrikaları, TÜLOMSAŞ, Devrim Otomobili, Sivrihisar Uçağı, Ford Otosan üretimlerine” ait objeler de var.

İlk harita da Eskişehir

Eskişehir Kent Bilişim Kurulu’nun fikir babası olan Suat Yalnızoğlu ile sohbetimiz esnasında odasındaki masa üzerindeki harita dikkatimi çekiyor. Suat da ‘az sonra’ bu haritadan bahsedecekmiş. Ben biraz erken davranmışım… Türkiye’de çizilen ilk harita da Eskişehir’e ait… Harita Genel Müdürlüğü ziyaretinde ilk haritanın Eskişehir’e ait olduğunu öğrenen Suat “İki Osmanlı subayı Almanya’ya haritacılık eğitimine gidiyor. Eskişehirli iki subay… Dönünce 1/10000 ölçekli ilk kent haritasını yapıyorlar. O harita da Eskişehir’i çizerler. 1896 yılında çiziliyor. Türkiye’nin ilk haritası da Eskişehir’dir. Birebir çizim yapılmış” diye konuştu.

Harita Genel Müdürlüğü’nen www.harita.gov.tr isimli web sitesinde söz konusu harita için “1895 yılında Türkiye'de modern haritaları yapmak üzere Harbiye Nezaretinin Beşinci Şubesine bağlı bir Harita Komisyonu kurulmuş, bu Komisyon 1896 yılında Eskişehir ve civarını kapsayan ve bugünkü esaslara dayanan, ilk haritayı yapmıştır” ifadesi yer alıyor.