Sanayide çalıştıracak çırak ve kalfa bulamadığından yakınan esnaf, işlerinin yürüyebilmesi için Suriyeli ve Afgan işçi çalıştırmak zorunda kaldıklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığının duruma el attığını, bu kapsamda meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin haftada 4 gün sanayide staj yaptığını ifade eden sanayi esnafı, sorunun bu şekilde çözüleceğinden umutlu olduklarını belirtti.

Sanayi esnafı, uzun süredir yanlarında çalıştıracak çırak ve kalfa bulamadığından yakınıyor. Gençlerin sanayide çalışmak istemediklerini, sektörde çalışacak gençlerin de genelde teknik servislere yöneldiğini anlatan esnaf, durumun 5-6 sene içinde daha da ciddileşeceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığının başlattığı "Meslek liselerinde okuyan gençlerin sanayide staj yapması" uygulamasından umutlu olduklarını kaydeden esnaf, bu sayede çırak ve kalfa sorununun çözüme ulaşabileceğini belirtti.

“Çocuğum memur, müdür olsun”

Konuyu eskisehir.net’e değerlendiren Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Adnan Karamanlı, genç nüfusun Avrupa’da olduğu gibi yakında Türkiye’de de tükenme noktasına gelebileceğini ifade ederek, “5-6 sene sonra bunun sıkıntısı ciddi anlamda yaşayacağız. Bizde Avrupa’nın tersine genç nüfus var ama herkes çocuğuna üniversite okutuyor. Hep ‘Çocuğum memur, müdür’ olsun düşüncesindeler. Ben sanatkarım, oto tamircisiyim. Yedek parça işi yapıyorum, benim çocuklarım da okudu. Ben de işimi yapamıyorum. Bu işi yapacak adam bulamıyoruz. Biz de çocuklarımızı hep okuttuk çünkü” diye konuştu.

“Bu insanları çalıştırmak zorunda kaldık”

Karamanlı, çocuklarının kendisinin işini yapmadığı için sıkıntı çektiğini dile getirerek, “Şu anda sanayimizde ciddi bir çırak ve kalfa sıkıntısı var. Artık Suriyeli, Iraklı ve Afgan çalıştırmak zorunda kalıyoruz. Köylülerimiz zaten Afgan, Suriyeli çalıştırıyordu ama artık biz de bu insanları çalıştırmak zorunda kaldık. Avrupa’da zaten hiç genç nüfus kalmadı. Doktor yok, mühendis yok, hemşire yok… Bunlar olmadığı gibi sanatkarı da yok. Bu gidişle ilerde Türkiye’de de Avrupa’nın çektiği sıkıntıyı çekeceğiz diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“Mesleğin pratiğini öğrenmiş olacaklar”

Hükümetin sanayide yaşanan sorun için düzenlemede bulunduğunu belirten Karamanlı, “Daha önce meslek liselerinde okuyan çocuklar haftada 5 gün okula gidiyordu. Şimdi haftada 1 gün okula gidecek, geri kalan günler de sanayiye işe gelecek. Sonuçta ne olacak? Hem mesleğin pratiğini öğrenmiş olacaklar hem de 4 yılın sonunda ustalık belgesi alacaklar. Bunun yanında meslek lisesi diplomasına da sahip olacaklar. Artık bu sisteme döndük. Şu anda sanayimizde çıraklarımızın geneli meslek lisesinden geliyor. Devletimiz çıraklarımızın sigortasını yatırıyor, asgari ücretin 3’te 1’i oranında da maaşlarını veriyor” bilgisini verdi.

“200-250 öğrenci çıraklık yapıyor”

Karamanlı, “Oda olarak da bu konuyla alakalı çalışmalarımız oldu. Artık meslek lisesinde okuyan çocuklar aynı zamanda sanayide de çalışıp okulda öğrendiklerini pratiğe dökecekler. Uygulama için geçen sene burası pilot bölge seçilmişti. Zaten uygulamayı geçen sene başlattılar. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile böyle bir sözleşme yaptık. Uygulama kapsamında okullara ‘Şu ustaya şu kadar eleman lazım’ diye bildiriyoruz. Geçen sene daha yeni başlamasına ve pilot uygulama aşamasında olmasına rağmen bu yolla gelen eleman sayısı 65 civarındaydı. Bu sene yaklaşık 200-250 tane meslek lisesi öğrencisi sanayide çıraklık da yapıyor. 4 yıl çıraklık yapacaklar. Ardından kalfa ve usta olacaklar. 4 yılın sonunda ustalık belgesini alacaklar. Zaten bizim çıraklık okullarımız vardı fakat öğrenci bulamıyorlardı. Bu nedenle bu sene kapatılıp meslek lisesine çevrildiler. Artık meslek lisesi statüsünde eğitim verecekler” dedi.

“Devletten talebimiz buydu zaten”

Karamanlı, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Devletten hiçbir talebimiz yok çünkü talebimiz buydu zaten… Avrupa yıllardan beri bu uygulamayı sürdürüyormuş. Yıllar boyunca bu uygulamayı talep ettik ve geçen sene devletimiz Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde bu uygulamayı başlattı. 4-5 tane şehri pilot il seçtiler. Bu sene de Türkiye’nin tamamında uygulanmaya başladı. Bizim dediğimiz oldu fakat nasıl oldu? 10-15 sene sonra oldu… Çırak kalmadı, devlet bunu daha sonra gördü. Bu uygulama sayesinde inşallah çırak sorunumuzu çözeceğiz ve Avrupa’nın yaşadığı sıkıntıyı biz yaşamayacağız. Bizim de çırağımız, kalfamız yetişecek. Nerede yetişecek? Meslek liselerinde yetişecek. Böylece daha teknik donanımlı elemanlar olacaklar. Okulda teknik kısmını görecekler, sanayide de öğrendiklerini pratiğe dökecekler.”

“Aman elim batmasın, aman yüzüm kirlenmesin”

TEKSAN’da yer alan Onur Oto’nun sahibi 30 yaşındaki Onur Altınöz ise sorunun eğitimin 12 yıl zorunlu tutulmasından kaynaklandığını ifade ederek şunları kaydetti:

“Çocuklar 18 yaşına kadar okumak zorunda kaldığı için çırak yetişmiyor. Ayrıca şimdiki gençler ‘Aman elim batmasın, aman yüzüm kirlenmesin’ diye düşünüyorlar. Bu nedenle daha çok günübirlik işler peşindeler. Daha çok kuryelik yapmayı tercih ediyorlar. Kısa yoldan para kazanmak istiyorlar.”

“İlk gittikleri yer büyük teknik servisler oluyor”

Altınöz, çırak yetişmediği için kendi dükkanlarında çıraklık yaptıklarını söyleyerek, “Dükkanımızı yıkıyoruz, süpürüyoruz. Parçacıya gidip geliyoruz. Çırağımız olsa işlerimiz daha da kolaylaşacak. Ayrıca okuldan yetişen elemanlar da var fakat onlar da genelde teknik servislerde çalışmayı tercih ediyorlar. Bu nedenle de sanayide çırak bulunmuyor. Okuldan mezun olduklarında ilk gittikleri yer büyük teknik servisler oluyor. Bu nedenle de çırak yetişmediğini düşünüyorum. Gençler bu şekilde rahat yaşamaya devam ederse bu soruna bir çözüm bulunamaz” diye konuştu.