Omuz kapsülü adı verilen güçlü bağ dokusu, üst kol kemiğinizin top ucunu çevrelemekte ve eklem içerisinde tutmaktadır. Donmuş omuz, bu dokunun parçalarının yapışmasına (adhezyon), kalınlaşmasına ve iltihaplanmasına neden olur. Bu, normal olarak eklemi yağlayan ve sürtünmeyi önleyen “sinovyal” sıvıyı sınırlayabilir. Sonuç ağrı ve katılıktır. 
Ağrının özellikle geceleri artar ve uyutmayacak kadar şiddetli olabilir.
Hastanın donuk omuzu üzerine yatamayacağını, günlük işlerini yapmakta ve kolunu belli bir dereceden yukarı kaldırmakta zorlanacağını ifade etti.

Bu testi yapın!
Elleriniz başınızın iki yanına gelecek şekilde, kollarınızı kaldırın. Dirsekleriniz yere paralel şekilde dursun. Ayna karşısında eğer kollardan biri daha aşağıda veya önde kalıyorsa ve diğeri ile aynı seviyede kaldıramıyorsanız bu söz konusu omuzda hareket kısıtlılığı var demektir.

Kimlerde görülür?
Donuk omuz çoğunlukla 40 – 65 yaş arası kadınlarda görülmektedir. Şeker hastalığı donuk omuz için en önemli risk faktörüdür. 
Ayrıca tiroid bezi hastalıkları, felç(inme) geçiren hastalar, meme veya kalp cerrahisi sonrası, Parkinson hastalığı ve uzun süre omuzu hareketsiz kalan bireylerde donuk omuz gelişme riski yüksektir.

Genel olarak donuk omuz yavaş seyirlidir ve şu evreleri içerir;
Evre 1 (Yangı evresi): Omuzda şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığı ile seyreder. Gece ağrısı olabilir, omuzun hareketleri her yöne ağrılıdır. Bu evre yaklaşık 1-3 ay sürer.
Evre 2 (Donma evresi): Hastalığın başlangıcından sonraki 3-14. aylar arasında görülür ve ağrı giderek azalır ancak hareket kısıtlılığı belirgindir.
Evre 3 (Çözülme evresi): Hastalığın başlangıcından sonraki 15-24. aylar arasında görülür, ağrı azalır,omuz hareketleri yavaş yavaş geri döner.

Tedavi Süreci 
Konservatif tedavide ilk amaç,
Hastanın ağrılarının kesilmesi ve hareketlerinin açılmasıdır. 

Kortizon iğneleri
Kortizon, yangıyı, yani şişme ve hassasiyeti azaltmaya yardımcı olan bir steroiddir. Bu tedavide kortizon doğrudan eklemin içine enjekte edilir. Bu yöntem, donmuş omuz durumunu geçirmez ancak genellikle ağrıyı, omuz esnetme hareketlerini yapmaya olanak sağlayacak ölçüde azaltabilir.

Artroskopik cerrahi
Arrroskopik cerrahide amaç, donan omuz eklem kapsülünün yapışıklıklarının önlenmesidir. 

Tedavi edilmeyen donuk omuz hastalarında çoğunlukla harekette kısıtlılık ve sekel olarak karşımıza çıkar.
Literatürde, tedavi edilmeyen vakalarda hastalığın 2-10 yıl devam ettiği görülmektedir. Hareket kısıtlılığının olduğu tedavi edilmeyen vakalarda, ileri yaşantılarında omuz eklem kısıtlaması kalabilir. 
Sağlıkla kalın!