Bilgi güçtür.  – Francis Bacon

Ünlü filozof ve bilim insanı Francis Bacon’ın yukarıda yer alan sözünde belirttiği gibi, konu ve sektör farksızın bilgi kavramının önemi gün geçtikçe artıyor. Günümüz dünyasında bilginin değeri, gerek özel sektör gerek kamu sektöründe kilit bir rol almaya başlıyor. Bilgi ve veriler sayesinde, yeni stratejik planlamalar ve projeler daha etkili bir hal alıyor, hem kurum hem de kişiler ile daha doğru bir iletişim kurma imkânı sağlanıyor. Başka bir deyişle, artık veri ve bilginin dünyasında yaşıyoruz dersek yanlış olmaz. Bu noktadan yola çıkarak, içeriğini Eskişehir’in turizm ögeleri ve kavramlarının oluşturduğu, toplam 14 ayrı bölümden oluşan seyir defterinin tüm bölümlerine bu yazımda tekrar göz atıp kısaca özetlemeye çalışacağım. Seyir defterine turizm açısından çok önemli anlamlara sahip olan “Gez, Gör, Keşfet, Öğren…” anahtar eylemleri ile başladığımız ilk bölümde şehrimizin tarihçesine değinip kısaca Eskişehir’e özgü ve meşhur kavramlardan bahsediyorduk. Öyle ki, yazımızda, Türk tarihinin ve 17. yüzyılın önemli gezginlerinden Evliya Çelebi’nin eseri Seyahatname’ de Eskişehir hakkında yazdığı “Havasının letafetinden güzelleri çoktur. Halkı sevilen kimselerdir. Çuha ve çoğu Akmişe giyerler. Şehrin dört çevresi gül bahçeleri, bağ ve bostan olup tahılları bol ve zengin bir yerdir. Şehrin dışında, kuzeyinde bağ ve bahçeler içinde kâgir kubbeli bir latif hamamdır ki, onun büyük havuzu sıcak su ile doludur. Suyu gayet sıcak olduğundan, soğuk su katılınca ılık olur. Çok faydalıdır.” cümlelerine de yer vermiştik.

Bunlara ek olarak, seyir defterimizin 2. ve 3. bölümlerinde, 1993 yılında Philip Kotler, Donald Haider ve Irving Rein tarafından yazılan “Marketing Places: Attracting Investment, Industry and Tourism Cities, States and Nations” adlı kitap ile dikkatleri üzerine çeken şehir pazarlaması kavramını ön plana çıkarıp, bu bağlamda ilimizin pazarlama ve markalaşma çalışmaları üzerine istatistiksel bilgiler eşliğinde öneriler vermeye çalışmıştık. Seyir defterinin diğer bölümlerinde Eskişehir turizmi için yeni pazar alanları ve faaliyetlerine değinip, bu kavramların ilimizin yöresel değerleri, termal özellikleri, doğa aktiviteleri, yaban hayatı, hava sporları, bisiklet ve motosiklet parkurları gibi önemli unsurları ile bağlantısını incelemeye çalıştık. Eskişehir turizmi ve ilimizin tanıtımı ile ilgili olarak Eskişehir’in yöresel lezzetleri, belediyelerimizin düzenlediği etkinlikler ve ilimizde yer alan müzeler de seyir defterinde yerini almış diğer önemli konulardı.

Bilgiyi büyük bir güç olarak tanımlayıp önemine vurgu yapan Francis Bacon’ın sözü eşliğinde, seyir defterinin Eskişehir turizmi ve turizm ile ilgili kavramları üzerine verdiği kısa bilgiler ve öneriler ile yeni fikir ve projelere kaynak olabileceğini düşünüyorum. Seyir defterinin tüm bölümleri incelenecek olursa, Eskişehir turizmi ve turizm kavramlarının, sürdürülebilir projeler, etkili organizasyonlar, tanıtım ve iletişim gibi stratejik konularda ne yazık ki beklenen düzeyde olmadığını görüyoruz. Bu durumun çözümü için yapılması gereken önemli aksiyonlardan birisi Eskişehir turizmi ile ilgili kurum ve kuruluşların yeni ve yaratıcı fikirler eşliğinde etkili iletişim ve tanıtım planları yaparak sürdürülebilir stratejiler ve projeler oluşturmasıdır.

 Yeni fikirleri yakalamaktan daha zor olan şey, beynimizin tüm köşelerini tutmuş olan eski fikirlerden kurtulmaktır. – John Maynard Keynes

Farklı stratejileri ve düşünceleri ile bir akım yaratan ve dünyanın en ünlü ekonomistlerinden birisi olan John Maynard Keynes’in yukarıdaki sözünde bahsettiği gibi, değişen ve gelişen dünya şartlarında, artık eski fikirlerden ve düşüncelerden uzaklaşıp yeni kreatif fikir ve projelere ulaşmamız gerekmektedir. Günümüz dünyasının koşul ve ihtiyaçlarına uygun oluşturulacak stratejik sürdürülebilir projeler ve doğru bir iletişim ile desteklenen etkili tanıtımlar ile Eskişehir turizmini ve ekonomisini daha fazla geliştirip önemli katkılar sağlayabileceğimizi düşünüyorum.

Kültür, Sanat ve Turizm ile İlgili Yeni Yazılarda Görüşmek Dileğiyle…

İletişim:

E-mail: [email protected]

Twitter: YigitMumcu