Pandemi belası tüm dünyayı kasıp kavuruyor. Sağlık emekçileri canla başla mücadele ediyor ama geldiğimiz tabloya bakacak olursak durumumuz vahim. Ani normalleşme ve dünyada çok iyiye gidiyoruz düşüncesi yüzünden insanlar anında rehavete kapıldı ve bunun sonuçlarını hep birlikte yaşamaya başladık. Tabi bunda sadece karar alıcılar değil daha maske takmayı beceremeyen vatandaşta da suç var. Yüklü bir para cezası yazdın mı gör bakalım bir daha o maskeleri çıkaran oluyor mu?


Geçen hafta Eskişehir’de toplam vaka, hastanelerde yatan sayısı ve aktif vaka oranlarını paylaşmıştım. Güvenilir kaynaktan edindiğim bilgilere göre –maalesef kimse kaynağın belirtilmesini istemiyor bu da ne kadar sindirildiğimizin göstergesi o da ayrı bir konu- kentimizde toplam vaka geçen hafta 4815, aktif hasta sayısı 1481, 199 kişi ise hastanelerde yatıyor. İl Filyasyon Kurulu’ndan edindiği bilgiyi benimle paylaşan bir şahıs ise takipli vaka sayısının 5 bini geçtiğini söyledi.


Evet, hep rakamlar rakamlar rakamlardan söz ediyoruz. Elimizden geldiğince sizleri bilgilendirmeye, durumun gidişatını anlayın diye bilgilendiriyoruz. Tablonun diğer bir tarafı ise sağlık emekçilerinin çektiği sıkıntılar. Her gün Twitter’da yaşanılan sorunlara mutlaka denk gelmişsinizdir. Bu köşemde, yaşadıkları mağduriyeti paylaşmamı isteyen Yunusemre Devlet Hastanesi’ndeki sağlık çalışanının yazdıklarını kimliğini gizleyerek aynen aktarıyorum.

 
“Merve Hanım, sistemin biz sağlıkçılara çok büyük bir ayıbı var. Bize PCR Testi yapılmıyor, isteyince de olmaz diyorlar. Neden diye sorduğumuzda, ‘git yalvar, rica minnet yaptırabilirsin ancak’ diyorlar. Çok üzülüyoruz. Başhekimin onayı olmadan yapılamayacağını söylüyorlar. Kırgınız. Toplu taşıma kullanıyorum, evde annemle yaşıyoruz. Benden dolayı anneme zatürre aşısı yapılıyor ama bize yapılmıyor. Bu PCR taramasının en azından Eskişehir’de sağlık personeline yapılmadığını çok zorluk çıkarıldığını dile getirirseniz çok seviniriz.  Ayrıca diğer bir konu da hastanelerde dağıtılan maskelerin halini bir görseniz kiminin teli yok takılınca hemen yırtılıyor. Ben satın alabiliyorum ama diğer arkadaşlarımız günde 5-6 tane maske kullanmak zorunda kalıyor. Kimse bizi duymuyor.”


Sağlık Bakanlığı ve yetkililer zorlu mücadelelerinde sağlık emekçilerinin yanında olmalı. Saatlerce stres ve boğucu giysilerin altında geçen sürece birde bunlar eklenince insanların artık dayanacak gücü kalmıyor. Bu konuları konuşmamız bile utanç verici. Sağlık sistemi çökerse ve gerekli özeni göstermezsek sevdiklerimizi de kaybedebiliriz. Şunu da belirteyim; dün görüştüğüm hekimlerden aldığım bilgiler dâhilinde, pandeminin iki yıl daha süreceği, sonbahar ve kışın zorlu geçeceği eğer dikkat etmezsek ilkbahar ve yaz mevsiminin de zehir olacağı belirtiliyor.