Yazı: Diyetisyen İpek Bilal

SU HAYATTIR

“Sizin dışınızda gelişen hormonsal, mevsimsel olaylar neticesinde vücut istemiyor. Ama su hayattır. Tüm yaşamımızı başta suya borçluyuz. Suyla gelen bir yaşantımız var. Vücudumuzun yüzde 70’i su. Bu yaşa göre değişen bir yüzdelik aslında. Ancak belli bir değerin altına düştüğünde bu oran, vücutta yerine getirilmesi gereken fonksiyonlar olmuyor. Susuzlukla birlikte ölüme kadar giden bir yol var.”

SU HER ZAMAN TÜKETİLEBİLİR

“Öğünlerde su tüketilmemesi yönündeki fikirler yanlış. Kime göre? Neye göre? Neden? Aslında öğün sırasında, uygun miktarda su içmek gerekiyor. Hem tokluk hissi sağlıyor hem sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlıyor. Aynı zamanda midenin boşalmasını hızlandırıyor. Öğün öncesi, öğün sırasında ve sonrasında mutlaka su içilmeli. Ben danışanlarıma, su iç de nerede içersen iç diyorum. İçilen su, gastrik salgıların üretimini artırıyor. Gastrik salgıların oluşumunda su etkili. Eğer yeteri kadar su içilmezse, bu salgıların oluşması için vücut, organizmanın başka bölgelerinden suyu kısıp, salgı oluşturmaya başlıyor. Bu da sindirim sistemimizi kötü etkileyen bir durum. Bu nedenle öğünlerde su içilmemeli sözü unutulmalıdır.”

FARKINDALIKLA İÇMEK ÖNEMLİ

“Kışın su tüketimini arttırmanın bir yolunu bulmalıyız. Masamızın üstünde, yanımızda mutlaka su bulunmalı. Hep gözümüzün önünde olmalı. Farkındalıkla içmek önemli. Az içtiğimizi gördüğümüzde, hemen içmeye devam etmeliyiz. Çok su tükettiğini düşünen danışanlarım oluyor. Baktığımızda o kadar içmediğini görüyoruz. Bu nedenle farkındalıkla tüketmek, içmek çok önemli. Her içilen bardak için not tutulabilir. Kilonuza göre mutlaka tüketilmesi gereken bir su miktarı var. Bu miktarın altında kalırsanız, vücut fonksiyonlarını yerine getiremiyor. Organların çalışmasında eksiklik olabiliyor, yemeğin sindirilmesinde problemler yaşanabiliyor. Kabızlık ve karaciğer, böbrek fonksiyonlarındaki sorunlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Hormonların ve fizyolojik aktivitelerin yerine getirilmesinde, su büyük bir role sahip. Baş ağrısı ve mide bulantıların yaşanmasına baktığımızda, susuzlukla karşılaşıyoruz. Genel olarak su içmeyi unuttuğumuz için başımız ağrıyor.”

SU TÜKETMEDİĞİMİZDE KİLO ALIYORUZ

“Kilo alma sebeplerinden bir tanesi de yeteri kadar su tüketmeme… Aç olduğumuzu düşünüyoruz. Aslında yeterli miktarda su tüketmediğimiz için, yalancı açlık yaşıyoruz. Açlık hissettiğimizde, su içip 5-10 dakika beklediğimizde aç olmadığımızı, susadığımızı görüyoruz. Vücut suyu alamadığı için, açmış gibi hissediyoruz. Bu sebeple, beden ağırlığının korunmasında, su önemli. Su tükettiğimizde, kilo alma daha yavaşlıyor. Çünkü iştah kontrolünü yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı. Çok su tüketildiğinde, fazla ödem oluşur düşüncesinin doğru olmadığını belirten Bilal, “Böyle bir kanı yok. Tamamen unutulması gereken bir düşünce. Vücuttaki su miktarının zaman zaman ödem olarak kalması normalin üzerinde su tutması demektir. Kalça, ayak bileği ve karın bölgesinde deri altında oluşan sular oluyor. Bu çok su tüketmeden değil aksine su tüketmemeden, tansiyondan, hareketsiz yaşamdan, kötü beslenmeden ve fazla tuz tüketiminden kaynaklanan bir durumdur. Ödemin fazla olduğu dönemlerde tuz miktarını azaltmak, gereksiz ilaç kullanmamak, yudum yudum su tüketmek ve gün içindeki hareketliliği arttırmak gerekir”

KAFEİN ALINDIĞINDA DAHA FAZLA SU TÜKETİLMELİ

“Kilo alımıyla beraber, iştah artışı artıyor ve suya gereksinim azalıyor. Aynı zamanda vücutta, dolaşım bozukluğu meydana geliyor. Su içmediğimizde, almamız gereken basıncı alamadığımız için, kan gerekli basınçta dolaşamıyor ve ödem oluşuyor. Ayak bileklerimiz şişiyor. Kahve ve çay da kafein vardır. Kafein diüretikdir. Diüretikler, vücuttaki suyu atan bir maddedir. Bu nedenle içilen her kahve ya da çay için aslında daha fazla su içilmesi gerekir. İçilen kafeinlerle birlikte, su takviyesi şart. Aynı zamanda kafein, suyla birlikte vücuttan kalsiyum attığı için kemik erimesine neden olabiliyor. Kahve ve çay tüketimine mutlaka dikkat edilmeli. Cildin temizlenmesini, parlamasını, yüzdeki ve vücuttaki problemlerin giderilmesinde de su oldukça önemli. Yaz kış demeden mutlaka yeterli miktarda su içilmeli. Su hayattır. Susamayı beklemeden su içilmeli. Su sürekli ve yudum yudum içilmeli.”