1.Stresli zamanlarda bağ ağrısı çekenlerden misiniz? Gerilim Tipi Baş Ağrınızla Tanışın

Primer baş ağrısı grubuna giren gerilim tipi baş ağrısı en yaygın olarak görülen baş ağrısı tipidir. Bu ağrı grubunda beyinde bir hasar bulunmaz, nörolojik olarak herşey normaldir. Hafif ve orta şiddette olan ağrı, başta ağırlık ve baskı olarak kendini gösterir. 

Ağrıyı tetikleyen unsurlar; 

Stres, 

Uykusuzluk  

Çalışma ortamıdır. 

Tedavisinde basit ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ya da rahatlatıcı, endişe giderici antidepresanlar kullanılabilir. Bu hastalığın tedavisinde psikolojik terapiler ve gevşeme teknikleri de kullanılır. 

2.Şiddetli baş ağrısı denildiğinde akla gelen ilk o; Migren Tipi Baş Ağrısı

Migren tipi baş ağrılarında kişi çoğunlukla tek taraflı baş ağrısından şikayet eder. Orta ve çok şiddetli, zonklayıcı karakterde ağrıdır. 

Beraberinde bulantı, görme bozukluğu, (puslu görüntü veya siyah noktalar gibi) belirtiler de görülebilir. Koku, ses, ışığa hassasiyet gibi rahatsızlıklarla çok şiddetli baş dönmeleri yaşanabilir. 

Migrenin iki tedavi seçeneği bulunur;

Birincisi olan atak tedavisinde ilaçlarıyla uzun süreli ağrılarda ise koruyucu tedavi uygulanır. 

Depresyon ve sara ilaçlarıyla kontrol altına alınabilir. 

Migren tamamen ortadan kalkmaz, fakat ağrıların şiddet ve sıklığı tedavilerle azaltılabilir.

3.Gün içinde sık ve şiddetli baş ağrısı yaşıyorum derseniz; Paroksismal Hemikrania

Adı biraz bilimsel olsada tanımı birçok insana yabancı gelmeyecektir. Migrene benzeyen bir baş ağrısıdır. Beynin en uçtaki kılcal damarlarının rahatsızlığında ortaya çıkar. 2 saatten daha kısa sürer fakat başladığında gün içinde onlarca defa tekrar edebilir.

Hasta bu ağrıyı migren sanıp migren tedavisi olabilir fakat bu tip ağrılarda migren tedavisiyle sonuç alınamayabilir. Doktora detaylı bir şekilde baş ağrısı anlatılmalıdır.

4.Erkeklerde daha sık görülen baş ağrısı; Küme Tipi

Dönemsel baş ağrıları olarak kendini gösterir. Hasta önceki yıl aynı dönemde bu ağrıdan yaşamış olur genellikle. Belirtileri ise;

Yarım baş ağrısı,

Burunda ağrının olduğu tarafta akıntı,

Alında terleme,

Gözde kızarıklık,

Göz kapağının düşmesi.

Önleyici tedaviler uygulanmaktadır. Bu ağrıda genellikle migrenle karıştırılanlar arasındadır. Fakat migren tedavisiyle sonuç alınamayabilir.

5.Şimşek çarpmasına benzer baş ağrısı; Trigeminal Nevralji

Oldukça şiddetli bir ağrıdır. Şimşek çakması şeklinde oldukça korkunç bir baş ağrısı hissedilir.1-2 saniye süren bu ağrı batıcı, elektrik çarpması gibi bir ağrıdır. Genelde gözün çevresinde, alt dudakta, üst çenede hemen dişlerin üzerindeki yerlerde görülür. Gün içerisinde yüzlerce defa tekrar edebilir.

Bu ağrıyı yaşayan hastalarda beyin görüntülenmesi çok önemlidir.MS hastalığı, beyin tümörü veya anevrizma (damarda baloncuk) belirtisi olabilir.

İlaç tedavisinde bu baş ağarısının geçme oranı %60-70 oranındadır. Bazı durumlarda ise cerrahi yöntemler uygulanabilir.

6.Yatarken azalan ayağa kalkınca artan baş ağrısı; İntrakranyal Hipotansiyon

Bu ağrısının nedeni beyin omurilik sıvısının azalamasıdır. En önemli özelliği pozisyonla ağrının ortaya çıkmasıdır. Hasta yatay pozisyondayken ağrı azalıp oturma ya da ayağa kalkmak ile belirgin artar. Beyin omurilik sıvısının azalması beyni ve omuriliği saran zarların cerrahi işlem, menenjit, tümör gibi nedenlerle zarar görmesi ya da lomber fonksiyon (tanı amaçlı belden beyin omurilik sıvı örneğinin alınması) , spinal anestezi işlemi sonrasında gelişebilir. Boyun ya da beldeki fıtığın büyük olup beyin zarını ya da omurilik zarını yırtması sonucunda da ağrı görülebilir. 

Ağrının tedavisi için ise; 

Yatak istirahati,

Kafein ve bol sıvı tüketilmesi önerilir.

Bu baş ağrısı iki haftadan fazla devam ederse sıvının sızdığı yeri bulmak ve onarmak gerekebilir.

7.Düzenli ağrı kesici kullanımında ortaya çıkan baş ağrısı

Özellikle migren ve gerilim tipi bağ ağrısı yaşayan insanlar bu ağrıya da maruz kalabilirler. Her gün veya gün aşırı ağrı kesici alındığında ortaya çıkar. Migren ve gerilim tipi bağ ağrısı yaşayan sık ağrı kesici almaya üç ay devam ederlerse ortaya çıkabilir.

İlaç kullanımının bırakılmasıyla ağrı ortadan kalkar. Fakat ağrı kesici almayı bıraktıktan sonraki ilk iki hafta çok şiddetli baş ağrıları yaşanabilir. Fakat bu süreçten sora baş ağrısı birden ortadan kalkar. Uzun süreli uyuma ve bol sıvı tüketimi bu süreçte önemlidir.

8.Saç kurutmayı sevmeyenlerin olmazsa olmazı; Sinüzit

Sinüzitin neden olduğu baş ağrısı migren veya gerilim tipi ağrıya benzer.Genellikle geniz ve burun akıntısı baş ağrısına eşlik eder.

Grip dönemlerinde ağrı daha sık görülür. Sinüzitin teşhisi kafa röntgeniyle mümkündür. Tedavisi ise uygun antibiyotik uygulanarak yapılır.

9.Şakaklarda görülen baş ağrısı; Temporal Arterit

Şakak bölgesinde oluşan iltihaplanma nedeniyle ortaya çıkan bir romatizmal ağrıdır. Genellikle çok ileri yaşlarda görülür.

Ağrı tek taraflı ve şakaktan başlıyorsa, şakak bölgesi hassas ise, hastanın romatizma ağrısı varsa, kan tetkiklerinde sedimasyon değeri de yüksekse bu tip ağrıdan şüphelenilir. 

Hastalığın tanısı için biyopsi yapılır ve kortizon tedavisine başlanır.

10.Beyin zarı iltihaplanmasından ortaya çıkan baş ağrısı; Menenjit Baş Ağrısı

Hasta;

Yakın zamanda ateşli hastalık geçirmişse,

Antibiyotik tedavisiyle sonuç alınamıyorsa

Ağrı kesiciler ağrıyı azaltmıyorsa

Sürekli baş ağrısı hissediyorsa

Ensede sertlik hissediyorsa

Şuuru bulanıksa,

Uyku hali ve kusma varsa menenjite bağlı baş ağrısı hissediyor olabilir.

Boynunu sağa sola döndürmekte zorlanıyorsa menenjite bağlı baş ağrısından şüphelenebilir.

Erken teşhis oldukça hayatidir.Beyin görüntüleme, tomografi, MR ve belden sıvı örneği alınarak tanı konulur. Laboratuvar sonucu beklenmeden antibiyotik tedavisine başlanır.