Günün 15 veya 16 saatinde aç, susuz kaldığımız bu dönemde dikkat edilmezse kilo almak işten bile değildir. Bu süre zarfında zayıflamak isteyip kilo alan kişilerin sayısı epey fazla. Ancak ramazan ayından önce zayıflamak amacı ile diyete başlamış kişiler gerekli şartlara ayak uydurmakla birlikte az ve sık yiyerek diyetlerine devam edebilirler. Bu dönemde kiloyu sabit tutmak bile hedeflenebilir.

Oruçla Zayıflayanların Önerileri

Günün çoğunluğunda aç kalındığı için zayıflayacağını düşünmek ezber bir düşüncedir ve yanlıştır. İftar ve sahur saatleri arasında oruç tutarken aç kalmama amacıyla gereğinden çok fazla besin tüketilir. Özellikle iftar saatinde açlığın zirve yapması sebebiyle sağlıksız bir şekilde aşırı besin tüketimi gerçekleşir. Fakat ramazan ayında oruç tutarak zayıflayan insanlar elbette vardır. İlk olarak bu dönemde amacı kilo vermek olanlar kesinlikle bir diyetisyen veya doktora başvurmalı.

Kişinin sağlığı açısından herhangi bir risk yok ise kişiye özel bir diyet programı ile başlamak en doğrusu olacaktır. Herkesin yaşı, kilosu, boyu ve fiziksel aktivitesi farklılık gösterdiği için gün boyunca gereksinimleri de tabii ki farklı olacaktır. Yeteri kadar alınması gereken kalori, karbonhidrat, protein ve diğer gereksinimler göz önünde bulundurularak az ve sık yemek yemeye dikkat edilmesi ile ve fiziksel aktiviteyi arttırarak sağlıklı zayıflamak sağlanabilir. Oruçla zayıflayanların neredeyse hepsi diyetisyene başvurmuş kişilerdir.

Diyetisyene Başvurmadan Oruçla Zayıflamak Mümkün mü?

Diyetisyene başvurmadan zayıflayanlar az da olsa vardır. Fakat bu süreçte verilen kilo sağlıklı yollarla verilmediği için ramazan ayı sonrası verilen kiloların fazlasını almak üzücü bir durum olsa da sıkla karşılaşılan bir gerçektir. Tüketilen yiyeceklerin besin değerlerini bilmeden, kişiye göre farklılık gösteren gereksinimleri doğru yollarla tespit etmeden hareket etmek doğru değildir ve en önemlisi aç kalmanın getirdiği zayıflık geçici bir durumdur. Bu süreçte oruç tutmaya ek olarak spor yapmak sonuç verebilir fakat metabolizması zayıflayan vücutlar için bilinçsiz spor yapmak beraberinde sağlık sorunlarının ortaya çıkma riskini taşır.

Oruç Tutarken Neden Kilo Alınır?

Metabolizma çalışma hızı uzun süre açlık sonucu bir hayli düşer ve doğal olarak kişinin hareket etme isteğinde azalma olur. Kan şekerindeki düşüş de yeme isteğini arttırdığı için yeme içme dengesini sağlamak çok zor bir hale gelir. Bu gibi sebepler kişinin kilo almaya yatkın hale gelmesine ve kabız olmaya yatkınlığını arttırır.

Oruçla Zayıflamak İçin Nasıl Bir Beslenme Programı İzlenmeli?

Ramazan ayında oruç tutarken iftar ve sahur olmak üzere iki öğün yenir. Dikkat edilmesi gereken nokta diyetisyen yardımıyla belirlenen gıdaları tek öğün şeklinde tüketmek yerine iki öğüne yaymaktır. Çok çeşitli yiyecekleri bir arada tüketmek yerine hem iftarı hem de sahuru ikiye bölerek daha az ve daha sık tüketmek en doğru olanıdır.