İrritabl Bağırsak Sendromu Nedir?

İrritabl bağırsak sendromu kalın bağırsak duvarlarındaki kasların normal hareket edememesi nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu durum sonrasında yiyeceklerin sindirim yolunda ilerleme biçiminde sorunlar ortaya çıkar ve bunun sonucunda ishal veya kabızlık ile bağırsak kas spazmından kaynaklanan ağrı ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla çok daha fazla olmaktadır. Bazı durumlarda hastalığa mide asidinin çok az veya çok fazla olması da yahut sindirim enzimlerinin yeterli miktarda bulunmaması da yol açmaktadır.

İrritabl Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Irritabl bağırsak sendromu belirtileri kişiden kişiye değişebilmekle beraber bir kişide hastalığın şiddeti de günden güne farklılık gösterebilmektedir. Irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde görülen belirtilerden en az birkaçı bir kişide görülmektedir. Irritabl bağırsak sendromu belirtileri şöyledir;

  1. Aşırı gaz
  2. Mide guruldaması
  3. Yemek yedikten sonra şişkinlik
  4. İshal, özellikle sabahları erken saatlerde görülür.
  5. Alt karın bölgesinde dışkı veya gaz çıkarınca geçici olarak rahatlayan ağrı.
  6. Kabızlık
  7. Dönüşümlü olarak ishal ve kabızlık
  8. Dışkı çıkardıktan sonra bile bağırsakların yeteri kadar boşalmadığını hissetmek.
  9. Dışkıda sümük.
  10. Baş ağrısı, yorgunluk ve bunlara eşlik eden depresyon
  11. Sırt ve kasık ağrıları
  12. Ağrılı adet dönemi sancıları

İrritabl Bağırsak Sendromu Hastalığının Sebepleri

Irritabl bağırsak sendromu antibiyotik kullanımı ve sigara içmek gibi nedenlerle bağırsakların tepki verme durumuyla ortaya çıkmaktadır. Bununla beraber birtakım yiyecekler ve değişken östrojen hormonu seviyesi, aşırı egzersiz yapmak anksiyete, depresyon ve diğer stres biçimleri neden olarak sayılabilmektedir.

Korunma Yöntemleri

Irritabl bağırsak sendromu bol lifli beslenme rejimi uygulayan kişilerde bu hastalık daha az rastlanmaktadır. Bu nedenle alınacak öncelikli yöntem işlenmemiş ve doğal sebze ve meyvelerle oluşturulan bir beslenme düzeni olmaktadır.

Düzenli egzersiz yapmak, sigara içmemek de bağırsak hareketlerini düzenli olmasını engelleyen sağlıksız her şeyden uzak kalmak gerekmektedir.

Doğal Yöntemler Kullanılarak Uygulanılan Tedaviler

Irritabl bağırsak sendromu duygusal gelişmelerden ve gerginliklerden kolaylıkla etkilenen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle yaşamdaki kişiyi üzen baskı ve huzursuzluklardan uzak kalmak gerekmektedir. Bunun için meditasyon ve yoga gibi düzenli nefes alma egzersizleri içeren yöntemleri kullanmak oldukça etkili olmaktadır.

Beslenme düzeni; irritabl bağırsak sendromu beslenme ile engellenebilir bir rahatsızlık olmasının yanında hastalığa yakalandıktan sonra beslenme rejimini değiştirmemek hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır. Beslenme rejiminde kişinin kabızlık çekmeyecek şekilde beslenmesi, doğal katkısız beslenmesi gerekmektedir. Kişide besin hassasiyeti bulunuyorsa bunu tespit edip hassasiyeti oluşturan besinlerden uzak kalınmalıdır.

Bitkisel tedavi yöntemleri arasında ise nane ve nane çayı tüketmek oldukça faydalı olmaktadır. Nane bağırsak duvarının rahatlamasını sağladığı gibi gaz ağrısına da iyi gelmektedir.

Nane çayı veya gün içerisinde taze nane tüketmek hastalığı rahatlatmak için gerekli olmaktadır.

Irritabl bağırsak sendromu semptomları strese bağlı arttığında ise ılık su içerisine 3 damla ıtır çiçeği ve 3 damla ardıç yemişi yağı ve 2 damla nane yağı damlatılarak banyo yapılması oldukça faydalı olmaktadır. Hamileler için ardıç yemişi yağı kullanımı önerilmemektedir.