Gece uyumadan önce veya uykudayken öksürük sizi uyandırabilir. Bunun nedeninin St Micheal Hastanesi’ndeki solunum ve uyku doktoru Dr. Nick Vozoris öksürüğün havayollarındaki fazla mukusun atılması için bir yol olduğunu belirtiyor.

Vozoris uykuda öksürenler için uyumadan önce ve uyku sonrasında mukus miktarının arttığını ve ondan kurtulmak gerektiğini belirtiyor.

Gece öksürüğü nasıl hafifletilir?

Gece öksürüğünün hafifletmenin yolları ise şöyle;

1.Başınızı kaldırın

Dr. Vozoris uylu şeklinin değiştirilmesinin gece öksürüğünü azaltabileceğini belirtiyor. Uyku şekli, öksürüğün şiddetlenmesi veye azalmasında etkili. Yastığınızı biraz yükselterek uyumak öksürüğünüzün azalmasını sağlayacaktır.

2.Havayı nemlendirin

Gece öksürüğünüz varsa yatak odanızı nemlendirmeyi deneyin. Nemli hava mukusun yumuşamasını sağlar ve öksürüğün azalmasına neden olur. Hava nemlendiricinizi zararlı mantar ve bakterilerin yayılmasını önlemek için temiz tutulması oldukça önemli.

3.Olmazsa olmazlardan; sigarayı bırakın

Gece öksürüğü, akciğer, dolaşım, kalp hatta deri tüm organlarınızın sağlığı için sigarayı bırakın. Öksürüğün de azalmasına yardımcı olacaktır.

4.Bol sıvı tüketimi artırın

Bol miktarda sıvı içmek boğazdaki mukusun inceltilmesine yardımcı olabilir, bu da öksürüğünüzü azaltmanıza yardımcı olur. Mukus inceltildiğinde, öksürdüğünüzde dışarı atmak da kolaydır.

5. Burnunuz için tuzlu su deneyin

Burun damlası veya burunu tuzlu suyla durulamak öksürüğün azalmasına yardımcı olacaktır.

Ne yapılmamalı?

Öksürük sinir bozucu olduğu kadar acı verici de olabilir. Öksürüğün geçmesi için yapılmaması gerekenler;

Dr. Vozoris öksürüğün bastırılıp, tutulmaması gerektiğini belirtiyor. Özellikle üst veya alt solunum yolları enfeksiyonu yaşayan, astım ve KOAH hastaları için öksürüğü tutmaya çalışmak daha fazla sağlık sorununa neden olabileceğini de ekliyor.

Doktora ne zaman gidilmeli?

Öksürük yaklaşık 18 gün sürer. Fakat öksürük üç haftadan sonra düzelmezse doktora başvurulmalı.