Peki, "doğru" su nedir ve susuzluk vücudumuzda nelere sebep olur? Uzman Doktor Asiye Akgün ve Ecz. Zeynep Akbey, Eskişehir.Net ekranlarında anlattı.

  • Su; “hegzagonal” yani su moleküllerinin birleşmesi sonucu oluşan altıgen yapıda olmalıdır. Böylece su molekülleri en küçük boyutuyla hücrenin içerisine nüfuz eder. Fakat su bekledikçe daha büyük yapıda moleküller oluşur ve bu da suyun hücrenin içerisine girmesine engel olur.
  • Yanlış zamanda su içmek vücudumuzun susuz kalmasının bir başka sebebidir. Su en iyi şekilde boş midede emildiği için kesinlikle yemeklerle birlikte içilmemelidir. Su içme süresi eğer tükettiğimiz öğün sebze ağırlıklı ise bir saat; protein ağırlıklı ise üç saat sonraya kadar uzatılmalıdır.
  • Doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de; iyotlu tuzdur. Tuz; mineral demektir. Mineral içeriği zengin olan tuzlar, suyun vücudumuzda en iyi şekilde kullanılmasını sağlar. İyotlu tuz tükettiğimiz takdirde ihtiyacımız olan minerali alamayız. Kaya tuzu ise; içerisinde barındırdığı 80’den fazla mineral sayesinde vücudumuz suyu en verimli şekilde kullanmasını sağlar.
  • Yanlış beslenme de önemli bir susuzluk nedenidir. Su içmediğimiz takdirde su ihtiyacı hissetmiyorsak yanlış besleniyoruz demektir.
  • Türk toplumu olarak en büyük susuzluğu giderme yolumuz çay ve kahve tüketimidir. Fakat aşırı miktarda çay ve kahve tüketimi vücuttan su atımına sebep olur. Bu nedenle çayın yanında bir, kahvenin yanında ise iki bardak su içmemiz gerekir.
  • Alerjilerimizin ve açıklanamayan vücut ağrılarımızın pek çoğunun nedeni yeterli ve doğru su içmememizdir. Bu nedenle su tüketimimize gerekli miktarda özen göstermemiz gerekir.
  • Vücudumuzda suyun hücrelerin içerisinde depolanması gerekir. Fakat suyu doğru tüketmediğimiz takdirde hücrelerin içerisine nüfuz edemez ve su, hücrenin dışarısında depolanır. Bu durumda vücutta su varmış gibi algılanır ve bu da ödem oluşumuna ve susuzluk hissetmemize sebep olur.
  • Vücudumuzda meydana gelen cilt hastalıklarının birçoğu yeterli ve doğru su içmememizden kaynaklanır. Yeterli su tüketmediğimiz takdirde cildimiz elastik yapısını kaybeder. Bu da cilt hastalıklarının temelinin oluşmasına sebep olur.
  • Fıtık problemlerimizin de pek çok sebebini yeterli su içmememiz teşkil eder. Omurlarımızın arasında içleri jel dolu olan diskler bulunur. Yeterli su almadığımız takdirde bu jel katılaşmaya başlar ve diskler esnekliğini kaybeder. Bu da disklerin kolayca deforme olması ve fıtık problemlerinin oluşması demektir.