Tertemiz bir araba ile trafiğe çıkmışken her şey çok güzeldir. Ön cam, dikiz aynası ve dahi yan aynalar... Hepsi tam görüşe imkan verir vaziyettedir. Ne yöne gideceğimizi rahatça tayin etmemize imkan verir. Ancak işler her zaman yolunda gitmez. Bazen yağmur bastırıverir. Yağmur bazen beraberinde toprağı da getirir. Çamur olarak yağdırır arabanın üzerine... Bazen de dolu bastırır. Camları kırmak istercesine sert iner yeryüzüne... İşte o zaman önünü iyi göremez insan… Yollar net değildir, zorlanır... Sonra cama biraz su püskürtüp silecekleri çalıştırır. Ve cam tekrar temizlenir ve yola zorlanmadan devam edilir.

İste hayatta tıpkı bu araba yolculuğuna benzer. Çocukluktan, hatta anne karnından itibaren ölene dek bir ömür boyu yağmurlar yağar üzerimize. Kimi zaman sağanak, kimi zaman şiddetli, kimi zaman çamurlu… İşler bazen o kadar yolunda gitmez ki dolular yağar ruhumuza çok daha sert çarpacak biçimde… Küçük ve büyük travmalarımızdır onlar. Bazen hayat yolunda yürümemizi zorlaştırırlar bazense tamamen engel olurlar. O halde bizimde bir sileceğe ihtiyacımız vardır. O silecek ise EMDR terapisi olabilir.

EMDR açılımı, göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme'dir. Saphiro'nun geliştirdiği bu teknik gerek klinik başarısı gerekse bu başarıyı açıklayan nörobiyolojisi ile etkinliği kanıtlanmış ve ayakları yere çok sağlam basan bir terapi yöntemidir. Silecek örneğinde olduğu gibi orijinalinde sağ-sol olarak ardı ardına göz hareketlerinin kullanıldığı ancak günümüzde kulağa çift yönlü uyaran ya da omuzlara, ellere çift yönlü BLS (uyaran) vb. farklı yöntemlerle uyarı verilmesi ile, örseleyici yaşam olayına karşı kişinin duyarsızlaşmasına ve olayı yeniden adaptif işlemlenmesine dayanan bir tekniktir. Bu teknik ile çocukların yaşadığı örseleyici yaşam olaylarının olumsuz kognisyona ve duygulanıma sebep olan etkileri ortadan kaldırılabilir.

Tabi ki her teknikte olduğu gibi bu tekniğinde çocuklara uygulanışında yetişkinlerde uygulanan prosedürden farklılıklar mevcuttur. Çünkü çocuklar çok daha hassastır. Ve tabi ki onların hayatında her şey oyun olduğu için asıl marifet ise bir çocuğu EMDR terapisi sürecinde onu sıkmadan, oyun ile onun dilinde var edebilmektir. Bunun için iyi bir terapist kum terapisi, oyun terapisi vb. çocuklara uygun terapi türlerini EMDR ile kombine edebilmelidir.

Travmalar hep yaşanacaklar.

Ancak bizimle yaşamak zorunda kalmayacaklar.

Sevgilerimle