Yazı: Diyetisyen İpek Bilal

Çocuk beslenmesinde ilk 6 ay anne sütüyle başlanması çok önemlidir. Çünkü anne sütü bebeğin ihtiyacına özeldir. Çocuk her ağladığında anne sütü verilmelidir. Annenin protein ve vitamin açısından güzel beslenmelidir. 6. aydan sonra ise ek gıdalara başlanmalı. Çocuğun yeterli ve dengeli beslenmesi için planlama çok önemlidir. Yemek yemeyen bir çocuğa zorla yedirmeye çalışmamak gerekir. Çocuğun belli besinlerden az az yemesi yeterlidir. Yemek seçen çocuklarda ise sevmediği besini fark ettirmeden yedirilmelidir.

Çocuklara cips, mısır, tatlı günleri belirlenip zararlı yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Okula giden çocuklara ise çok fazla harçlık vermemek gerekir. Yemeğini planlı olarak evden yapıp göndermemiz gerekir. Çocuklarda protein, karbonhidrat ve yağ dengesi çok önemlidir. Özellikle evde mayaladığımız ev yoğurdunun kıvamı içeriği bizim için çok önemli. Yoğurttan bir iki kaşık alması bile yeterli olur.

Yeşillikleri ve salataları bol renkli bir halde çocuklara sevdirmemiz gerekir. Hiçbir şey sevmiyorsa kabağı sevdirebiliriz. Kabağı sofrada eğlenceli bir şekilde sunabiliriz. Salatayı mutlaka her öğüne oldukça renkli şekilde eklemeye çalışın. Yumurta, peynir, et, tavuk, balık mutlaka tüketilmeli. Hiçbir şekilde yemiyorsa pişirme yönteminizi değiştirin. Tahıl grubundan ekmek, pirinç, makarna biraz daha kısıtlandırılmalıdır.

Beyaz ekmek ve kepek ekmeğini tercih etmeyin. Özellikle kepekli ekmeklerin sağlıklı olduğunu düşünmeyin. Beyaz una kepek yapılan ekmekler vitamin ve mineral emilimini engellediği için çocuklarda istemeyiz. Kuruyemişler de çiğ badem, fındık cevizi ara öğünlerine mutlaka ekleyin. Meyve tüketimine de dikkat edin. Kilo almaya meyilli bir çocuğunuz varsa meyveyi dilimleyip önüne koyun. Böylece fazla göründüğü için hepsini bitirmekte zorlanabilir. Çocuğunuz iştahsızsa yemekten önce ve aralarda su tüketimine dikkat edin. Son olarak ise hareket berekettir, çocuklarınızla beraber spor yapmaya özen gösterin.