Karpal Tünel Sendromu Nedir?

El ve parmak hareketlerini sağlayan median sinir adı verilen sinirin bilek kanalına sıkışmasıyla meydana gelmektedir. El, el bileği çevresinde oluşan sıkışma kronik bası ortaya çıkabilmektedir. Kiriş kılıflarının enfeksiyonu, avuç içi enfeksiyonları median sinire bası oluşmasına neden olmaktadır. El bileğinin ortasında bulunan ve ilk 3 parmağa dağılan medyan sinirin bası altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlük belirtileriyle ortaya çıkar.

En Çok Kimlerde Karpal Tünel Sendromu Görülür?

Sürekli aynı hareketlerin yapılmasıyla karpal tünel sendromuyla ilişkili olduğu bilinmektedir. Yoğun ev işi yapılması, örgü, daktilo, bilgisayar kullananlar, şoför, marangoz gibi işlerde çalışanlarda sıklıkla görülür.

Karpal Tünel Sendromunun Ortaya Çıkmasına Neden Olan Diğer Etmenler Nelerdir?

Karpal tünel sendromu çoğu zaman farklı hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Ayrıca başka hastalıkların bir parçası olarak da ortaya çıkabilir. Karpal tünel sendromunun ortaya çıkabileceği hastalıklar;

Şeker hastalığı (diabetes mellitus)

Troid bezlerinin az çalışması (hipotiroidizm)

Gut 

Kireçlenme (romatoid artrit) gibi..

Karpal Tünel Teşhisi Nasıl Konulur?

Başka hastalıklar nedeniyle olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Boyun fıtığı ve kireçlenmesi olan hastalın bir kısmında el bileği kanalı hastalığı da bulunmaktadır. Hem boyunnda omurilik ve sinir kökü sıkışır hemde el bileği kanalı darlığı gözlemlenir.

Boyun MR’ı ve ENMG (sinir elektrosu) tetkikleriyle kesin tanı konulabilmektedir.

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi Nasıldır?

Konservatif ve cerahi olmak üzere iki tip tedavi vardır. 

Konservatif Tedavi; dış dokuları koruyucu bir tedavidir. İstirahat bileklikleri ileri düzeyde olmayan hastalarda oldukça faydalıdır. Bunun dışında karpal kanalına hidrokortizon enfeksiyonu sonrasını uzun süre şikayetlerinin ortadan kalktığı bilinmektedir.

Cerahi Tedavi; ilaç tedaviyle şikayetlerinde düzelme olmayan hastaların sinir harabiyeti daha fazla olduğundan cerrahi müdahale gerekmektedir. Cerrahi operasyonla sinir üzerindeki baskı ortadan kaldırılı ve sinirlerin zamanla daha fazla tahrip olması engellenir. Operasyon lokal anesteziyle yapılır ve hasta hastaneye yatmadan operasyon yapılmaktadır.

Karpal Tünel Sendromundan Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

Çok fazla ve uzun süreli yük taşımayın.

Sürekli ellerinizle yaptığınız bir işte çalışıyorsanız zaman zaman el ve bileklerinizi dinlendirin.

Uyurken bilek ağrılarınız oluyorsa uyurken bileklik kullanın.

Bağ, eklem ve kaslarınızı güçlendirmek için düzenli spor yapın.

Ev işlerinde bileğe çok yük binecek durumlarda dikkatli olun.

Dirsek ve ellerinizi zorlayacak, yoracak şekilde ve sıklıkta yük kaldırmayın.

Klavye ve mouse kullanıyorsanız bileklerinizi uzun süre bükülü tutmayın.

Bileklerinizi rahatlatıcı Karpal Tünel Sendromu önleyici egzersizler yapın.

Uzun süre hareketsizlik de bu rahatsızlığa neden olabileceği için ve yağlanma da karpel tunele neden olabileceği için hareketsiz kalmamaya ve kilo almamaya dikkat edin.