Gereksinimler artıyor

“Dünya Sağlık Örgütüne göre 10-19 yaş arası ‘ergenlik dönemi’ olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde fiziksel değişmelerle birlikte biyolojik değişmeler de çok gözlenmekte. Gereksinimler de bu dönemde artıyor. Çünkü büyümenin en hızlı olduğu dönem… Karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral ve enerji ihtiyacı arttığı için otomatik olarak bunların hepsi artmakta. Tabi iştah da artıyor.”

Besin seçimleri çok önemli

“Fiziksel değişmelerle birlikte bu dönemde yeme alışkanlıkları ve besin seçimlerinde de değişiklikler olmaktadır. Bu yüzden besin seçimleri çok dikkatlice yapılmalıdır. Besin seçimleri çok önemli. Ne kadar düzgün seçimler olursa ve alışkanlıklarımızı ne kadar iyi yöne çekersek o kadar sağlıklı bir ergenlik dönemi ve yetişkinliğe giden güzel bir dönem olur.”

Çevrenin davranışları çocuk üzerinde çok önemli

“Bu dönemde kimlik arayışı içine girilir. Beslenme tek başına yeterli değil; psikolojiyle beraber ilerlemek zorundayız. Bu benim için çok kıymetli. Çevrenin davranışları çocuk üzerinde çok önemli… Bu davranışlar kötü ya da bilinçsiz olursa eğer; yeterli ve dengeli beslenme de bu dönemde olmazsa beslenme bozuklukları ortaya çıkıyor. Bu dönemde hep daha fazla hızlı atıştırma ve fast food inanılmaz derecede yüksek.”

Hep böyle bir kaçamak, kaçma…

“Hep böyle bir kaçamak, kaçma… Yüksek kalorili ve sağlıksız ürünlerle beslenme var. Bunların sonucunda oluşan; büyüme gelişme geriliği, kemik hastalıkları, obezite, kolestrol yüksekliği, iç organ yağ düzeyinin yüksekliği, karaciğer böbrek fonksiyonlarının sıkıntıları… Bu şekilde izlenebiliyor.”

Kastımız: Her şeyden yeterli ve dengeli beslenme

“Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeden kastımız; her şeyden yeterli ve dengeli beslenme… Bu saydığım şeylerin çoğunluğu aslında karbonhidrat kaynaklı şeyler. Ama zaten günlük alınması gereken enerjinin yüzde 50 ya da 60’ını karbonhidratlardan sağlıyoruz. Bu aslında bizim için bir sıkıntı değil ama sağlıklı karbonhidratlar bizim için önemli.”

Beyaz ekmek değil…

“Meyvelerden, sebzelerden, tam tahıllı tanelerden… Yani beyaz ekmek değil; tam buğday ekmeği, kepekli ekmek değil; vitamin ve mineral emilimini azalttığı için tam tahıl ekmeği, siyez ekmeği, karabuğday, çavdar gibi ekmekleri tercih etmeliyiz.”

Kas gelişimi ve hücre onarımı için protein

“Protein kısmında da kas gelişimi ve hücre onarımı için çok kıymetli aslında. Protein gereksinimi gebelikte ya da herhangi bir cerrahi operasyon geçirdiysek artıyor. Proteini özellikle hayvansal gıdalardan karşılıyoruz. Et, süt, yumurta, tavuk ve balık gibi besinlerden karşılayabiliyoruz. Eğer yeteri kadar protein tüketimi olmazsa; özellikle cinsel anlamda gelişimde bozukluklar, karaciğer böbrek fonksiyonlarında rahatsızlıklar yaşanabilir.”