Uzm. Dr. Asiye Akgün: Hastalıklar farklı belirtilere sahip olabilirler fakat hepsinin temelinde aynı bozukluk yatar. Hastalıkların adlarına takılmayalım. Temelde hangi sıkıntılar meydana geliyor ki; bu hastalıklar ortaya çıkıyor?

Ecz. Zeynep Akbey Yamaç: Hastalar bize de çok sık geliyor. “Benim şöyle bir rahatsızlığım var, bunun için de bir şey yapıyor musunuz?” diyorlar. Buna da açıklık getirelim; biz hastalığın ne olduğuyla açıkçası çok fazla ilgilenmiyoruz; neden olduğuyla ilgileniyoruz. Bizim asıl hedefimiz; bedeni sağlığına kavuşturmak… Bedendeki eksiklikleri ve temel ihtiyaçları karşılayarak bedenin iyileştirici gücünü tekrar açığa çıkartmak…

Uzm. Dr. Asiye Akgün: Bedenin iyi edemeyeceği herhangi bir şey yok. Olumlu olarak söylenen şeyler hedef; olumsuz olarak söylenen şeyler hedef değildir. Örneğin; çocuklara yapma demek yerine; yapabileceği bir şey söylemek lazım. İçimizdeki çocuğa da yapma demek yerine, ne yapması gerektiğini ve onun için neyin iyi olduğunu söylersek çok daha iyi olacaktır. Hastalıkların adı çok önemli değil çünkü hepsinde aynı şeyler var.

Ezc. Zeynep Akbey Yamaç: Vücudumuzun her yerinde toksinler var. Bu da içinde bulunduğumuz çağda gayet normal. Tarımsal ilaçlamalar, GDO’lu besinler… Duygusal stres de ayrı bir problem. Bu kadar hızlı akan bir zamana çok fazla iş sığdırmaya çalışmak ekstra problemlere neden oluyor. Bu da duygusal strestir.

Uzm. Dr. Asiye Akgün: Toksinleri yığdık ve hastalıklar bizi bekliyor. Bir de yanına ne lazım? Susuzluk lazım… Mineral eksikliği de ayrı bir problem. Peki, kullandığımız tuzlar doğru mu? Maalesef hayır. Bu nedenle hastalığın ne olduğunun bir önemi yok. Biz tedavilerimizde ne yapıyoruz? Toksinleri uzaklaştırıyoruz, susuzluğu çözüyoruz ve doğru tuz kullanımını teşvik ediyoruz.

Ezc. Zeynep Akbey Yamaç: Hastanın ihtiyaçlarını veriyoruz. Yani temel fonksiyonel ve yaşamsal eksikliklerini tamamlıyoruz. Örneğin mineral desteği sağlıyoruz.

Uzm. Dr. Asiye Akgün: Bunlar genel tedaviler; diyetini düzenlemek ve stresini kontrol altına almak… O eksiklikleri tamamlamak ise çok önemli. Zaten tamamlandıktan sonra normal beslenme yeterli hale geliyor. Hastalar bunu çok soruyor. Örneğin: “Ben ömür boyu mu mineral veya vitamin kullanacağım?” diyorlar. Hayır, ömür boyu değil.

Ezc. Zeynep Akbey Yamaç: Hepimiz kendi ailelerimizin çocuğuyuz. Kendi ailelerimiz neyse bizim de devam ettireceğimiz döngü odur. Onlar nasıl besleniyorlar? Sağlık anlayışları nedir? Mutluluk anlayışları nedir? Bütün bunlar neyse biz de o oluruz.

Uzm. Dr. Asiye Akgün

Ecz. Zeynep Akbey Yamaç