Dr. Akgün: “Basit ama derin bir konudan konuşmak istedik. Hepimiz sağlık için uğraşıyoruz… Neler yapmamız gerekir? Kafalar karışık… Herkes farklı şeyler söylüyor. Genelimiz çok su içmiyor. Az yeme konusu çok karışık… Ne demek az yeme? Az az, sık sık mı ye? Senin azın benim çoğum olabiliyor…”

Ecz. Yamaç: “Nefes zaten almıyoruz. Nefes almakta önemli vermekte önemli… Biz genelde akciğerlerimizin yarısını kullanıyoruz. Bir astımlıdan hallice nefes alıp veriyoruz. Tabi bu kadar basit şeyleri çok uzun süre düzgünce yapmayınca da sağlıksız durumlar ortaya çıkıyor. Sonra da ‘Nasıl düzeleceğiz?’ diye kara kara düşünüyoruz.”

Dr. Akgün: “Yaş alıp yaşlanmamak istiyorsanız, sağlıklı kalmak ve hayattan zevk almak istiyorsanız; az yiyin, su için ve nefes alın… Bazı şeyler yapılması çok zor ve karmaşık gibi geliyor. Ama ben en çok karmaşıklığın içerisindeki basitliği seviyorum. Her karmaşıklığın içerisinde bir basitlik var. Bu da çok basit ama derin derin konuşulabilecek bir konu.”

Ecz. Yamaç: “‘Az ye’den kastımız nedir? Normalde yemek yememizin bir ölçüsü var; midemizin üçte birini suyla, üçte birini yiyeceklerle, üçte birini de boş bırakmamız lazım. Az ye dediğimiz şey aslında normal olanı yapmak… Gıdalardan daha iyi faydalanabilmek için… Çok yediğimizde çok faydalanamıyoruz ki…”

Dr. Akgün: “Kapasiteyi zorlayarak yediğimiz için bu gıdalar yeterli sindirilmiyor ve gerçekten zararlı hale geliyor. O yüzden doğru şekilde yemek o gıdalardan faydalanmamızın şartı… Yarı sindirilmiş gıdayı biz kullanamıyoruz, tam sindirilmesi lazım.”

Ecz. Yamaç: “Su iç… Normalde ideal ölçü her 20 kilogram için bir litre su içmek. Ama yine burada kendi vücudumuzun sesini dinleyebiliriz. ‘Çok kurudum, her yerim kupkuru…’ Daha çok su içmeliyim… Suya ihtiyacım var. Hangi su olduğu çok önemli… ‘Ben çay içiyorum.’ Su içiyor musun? ‘Evet’ Hangi suyu içiyorsun? ‘Her gün 10 bardak çay içiyorum, kahve içiyorum. Başka sıvı içecekler tüketiyorum.’ Onlar su mu? Değil… suyla karıştırılmış olabilir ama su değil.”

Dr. Akgün: “Bizim burada bahsettiğimiz su; bildiğimiz saf su… İçinde herhangi bir çay, kahve vs. olduğu zaman bırakın su almış olmayı; aldığınız suyu eksiltmiş oluyorsunuz… Özellikle diüretik bir içecek tüketiyorsanız vücuttaki suyu daha fazla atıyor. Bu nedenle bir bardak çay içiyorsak iki bardak da su içmemiz gerekiyor. Sadece o çayın bende oluşturacağı toksisiteyi azaltmak için… Onun için ölçü belli; midenin üçte biri kadar su tüketmeliyiz. Bu suyun bir litre olarak hesabı da; her 20-25 kilogram için bir litre su.”