Promosyon ‘altın’ oldu

Altın piyasasında bir süredir devam eden yatay seyirle satışlarda durgunluk yaşayan kuyumcular, emeklilere bazı bankalarca sunulan maaş promosyonlarıyla hareketli günler geçirmeye başladı. Promosyon paralarını yatırım olarak değerlendirmek isteyen emeklilerin daha çok Cumhuriyet altınına rağbet gösterdiği bildirildi.

Düğün sezonu geride kalırken kuyumcularda sakinlik başladı. Emeklilerin aldıkları promosyonlarla biraz hareketlilik yaşayan kuyumcular, her düşüşün bir yatırım olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Cumhuriyet altını 6 bin 494 liradan, çeyrek altın 1.628 liradan gram altın ise 994 liradan alıcı bulurken rağbet Cumhuriyet’ten yana oldu. Yatay düzeydeki piyasanın yıl sonunda hareketlenmesi bekleniyor.

Piyasadaki son durumu eskisehir.net’e değerlendiren Eskişehir Kuyumcular Odası Başkan Yardımcısı Alper Yönlüer, piyasadaki yatay seyrin nedenini nakit sıkıntısına ve talebin az olmasına bağladı.

Sene sonunda hareketlilik bekliyoruz

Alper Yönlüer, “Düğün sezonunu artık arkamızda bıraktık. Hem dünyada hem Türkiye’de doğal olarak sakin bir piyasa ortamına geçtik. Ama Rusya-Ukrayna krizi, petrol fiyatları, ons fiyatını, altın fiyatlarını ara ara indirip çıkartıyor. Ancak genele baktığımız da seyir var. Talep de az olduğu için sakin olarak devam ediyoruz. Önümüzdeki günlere bakacağız. Sene sonunda bir hareketlenme bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Her düşüş alış fırsatı

Yatay seyrin sebeplerini anlatan Yönlüer, “Genelde nakit sıkıntısı. Ekonomik bir sıkıntı var global olarak. Talep olmadığından ötürü de fiyatlarda belli bir geri çekiş var. Ufak ufak arada düşüşler oluyor. Her düşüşü aslında alış fırsatı olarak değerlendirmeliyiz. Biraz düşüyor sonra tekrardan yukarı çıkışlar oluyor. Çok da aşağı ineceğini zannetmiyorum fiyatların. Yatay olarak devam ediyor. Bence yatırım için altın hala cazip” dedi.

Yönlüer, sözlerine şöyle devam etti:

“Çok durgunluk da bizim için iyi değil. Yatırımcı, yatırım yaptıktan sonra biraz kar elde etmek istiyor haklı olarak. Altın düşüyor, tekrar çıkmaz gibi düşünceler ve beklentiler var bunlara itibar etmeyelim. Sabırlı olalım ve her düşüşü bir alış olarak değerlendirelim. Uzun vadede mutlaka değerlendirelim. En güvenli liman altındır.”

Promosyonlar, bize hareketlilik getirdi

“Ani bir yükseliş beklemiyorum. Orta ve uzun vadede altın hala sağlam, yani çıkacaktır. Ancak savaş, siyasi bir olay ya da kriz çıkmadığı müddetçe bu seyrini koruyacaktır. Genelde Cumhuriyet altını, gram altın, külçe olarak tabir ettiğimiz türler oldukça popüler. Hatta geçen hafta içinde biraz düştüğü zaman fiziki altın (külçe) olarak bile İstanbul’dan geç geldi yetiştiremedik, çok fazla talep oldu. En cazip olanlar bunlar, biz de bunları öneriyoruz. Özellikle Cumhuriyet altını. Ama bir gram altın paramız var, bir gram altın olarak da yatırım yapılabilir. Bu nedenle son durumları, vatandaşlar bizden bile daha iyi takip ediyorlar. Bu dönemi iyi değerlendirdiler. Özellikle emeklilere verilen promosyonlar, bizlere baya bir hareketlilik getirdi. Cumhuriyet altını çok talep gördü.”

KAD-SİS rağbet görmedi

Kuyumcu Altın Değerlendirme Sistemi (KAD-SİS) projesini de değerlendiren Yönlüer, “Yaklaşık 2,5-3 seneye yakındır devam eden bir uygulama. Açıkçası yastık altındaki altınları değerlendirme, hem güvenlik hem de yatırım açısından bir değerlendirme olarak piyasaya geldi. Ama çok fazla bir talep görmedi. Vatandaşlar altınlarını bizlere getiriyorlar, biz burada en iyi şekilde değerlendirip daha sonra bankaya gram altın olarak yatırım alanına yönlendiriyoruz. Altın kuyumcuda durmuyor, anlaşmalı bankalar aracılığıyla gram altın olarak geçiyor. İstenilen yönde bir arz-talep gelmedi uygulamaya. Rağbet görmediğini söyleyebiliriz. Çok yeni bir sistem aslında tam oturmadı. Vatandaşların kimisi bilmiyor, bazıları ise fiziki olarak hala yastık altında tutmayı tercih ediyor. Ancak aslında güvenlik açısında en güzel sistemlerden biri, tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Karamsarlığa gerek olmadığını dile getiren Alper Yönlüer, vatandaşları tasarruf ve yatırım yapmaya çağırdı.