Memleket Partisi Genel Başkan Vekili ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Gaye Usluer, partisinin Merkez Yönetim Kurulu gündemine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Memleket Partisi Genel Merkezi’nde gerçekleşen basın açıklamasında Usluer, Rusya ve Ukrayna geriliminin Türkiye üzerine olası etkilerine dikkat çekti. Usluer, “Bu krizin Türkiye üzerine etkileri; ticaret, turizm, döviz kuru ve ekmek fiyatlarına kadar yansıyacak” dedi. 

Sıcak Rusya- Ukrayna gündemi ile konuşmasına başlayan Usluer, şunları dile getirdi:

EMPERYALİST ÇIKARLARIN KAPIŞMASI
“Rusya – Ukrayna krizini üç cümleyle nasıl özetleriz? Emperyalist çıkarların kapışması ABD, AB, İngiltere ve Rusya küresel aktörler Kiev üzerinden kapışıyorlar. Peki ne olur? Çok şey olur, ancak insanların yararına bir şey çıkmaz.” 

RUSYA’NIN ÜÇ HALİ VAR
“Rusya kendisini nasıl tanımlıyor? Maddenin üç hali gibi, Rusya’nın da üç hali var; Devrim, ekonomik kriz ve savaş. Putin şu anda devrim yaptığını düşünüyor. Ülkedeki eşitsizlikler, yoksulluk ve otoriter rejim bize çok tanıdık geliyor. ABD ne yapıyor veya ne yapmak istiyor? ABD kendi küresel politikalarını savaş örgütü NATO üzerinden hayata geçirmek istiyor. NATO’nun doğuya doğru genişlemesi Ukrayna’nın NATO’ya üyeliği tartışmaları… Peki Rusya ne yaptı? Bir satranç ustası kurnazlığıyla Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetlerini tanıdı. Putin barış gücü adı altında bölgeye askeri birlik yollama kararı aldı. Böylece bölgede fiili Rusya varlığı resmiyet kazanmış oldu.”

UKRAYNA’NIN DURUMU
“Ukrayna ne diyor? Ukrayna devlet başkanı Rusya’nın eylemlerinin, ülkesinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiğini açıkladı. Türkiye’nin konumu ise Türkiye hem NATO üyesi hem de Rusya ve Ukrayna dahil olmak üzere Karadeniz’de en uzun sahile sahip olan ülke konumunda. Ve krizden en fazla etkilenecek ülkelerin başında geliyor.”

TÜRKİYE ETKİLENECEK
“Bu ülkeler gıda ithalatımızın yüzde 40’ını, turizm gelirlerimizin yüzde 25’ini, doğalgaz ithalatımızın ise yüzde 50’sini oluşturuyorlar. Her iki ülkede yüzlerce Türk inşaat yapıyor. Türkiye’nin ihracatında Rusya önemli bir yer tutuyor. Domates ve narenciye ihracatında önemli bir pazarımız. Yani bu krizin Türkiye üzerine etkileri; ticaret, turizm, döviz kuru ve ekmek fiyatlarına kadar yansıyacak. Enerji ve turizm başta etkilenen sektörler arasında yer alacak. Hava trafiği kapanacak. Bu 4 - 5 milyon turist ve 5 milyar dolar gelir kaybı demek. Türklerin, Ukrayna’nın her yerinde inşaatları var. Buğday, arpa, ayçiçeği, kepek, nohut gibi ürünleri Ukrayna’dan alıyoruz. Çelik tedariki yapıyoruz.”

BU BİR YENİDEN PAYLAŞIM KAVGASI
“Bu bir yeniden paylaşım kavgası. Bakın daha şimdiden petrol fiyatları 96 doları geçti. Kur hareketlendi, altın arttı. Buğday fiyatları etkilendi ve yüzde 2 üzerinde arttı. Bu kriz Rusya ile ABD arasında bir güç savaşı. Gerilimi artıracak eylemlerden kaçınmak gerekiyor. Türkiye NATO üyesi, taraf olmaktan ziyade itiraz etmeliyiz. Bu çekişmenin bölge insanlarına ya da dünya insanlarına bir yararı olmayacağı konusunda kararlı olmalıyız.”

DIŞİŞLERİ BAKANI NEREDE?
“Oyun kurucu olmanın, oyunun başat elemanı olmanın temel koşullarından birisi de ekonomik olarak güçlü bir ülke olmak. Ne yazık ki Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz, çoklu dış ülkelere bağımlılık Türkiye’nin oyun kurucu olmasını engelliyor. Hiçbiri masaya çağırmıyorlar. Dikkat edecek olursak ne ABD – AB tarafı ne de Rusya tarafı Türkiye’yi masaya çağırmıyor. Putin’in ciddi kararları açıkladığı günü hatırlayalım. Ülkenin Cumhurbaşkanı Afrika’da gösteri yapıyordu. Sonrasında gezinin bir bölümünü iptal etti geldi. Şu anda Dışişleri Bakanı nerede? Kazakistan’da.” 

TBMM ACİLEN TOPLANSIN
“Aslında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, AK Parti hükümeti, yeni ve çok ciddi bir sınavla karşı karşıya. Yeni bir göç krizi kapıda. Suriye’de ki dış politikanın nasıl kötü yönetildiği ve hala o kötü dış politikanın yanlış olmasının sonuçlarını sürdürmeye çalıştığımızı hatırlayacak olursak; biz Memleket Partisi olarak buradan bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Ey AK Parti Hükümeti, ey muktedirler, TBMM bugün alınacak önemli kararların, bugün alınması gereken önemli kararların birincil adresidir. Milletvekillerini, dün akşam evlerine dönmüş olan 600 milletvekilini acil Ankara’ya çağırın. TBMM acilen toplansın. Ülkemiz için kritik olan bu sürece dair doğru dış politika adımları hep birlikte atılsın.”

MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI 
“Bir kişinin aklının, ülkeyi yönetmeye yetmediği, bir kişinin aklının Türkiye siyasetini ne hale getirdiğini, bir kişinin aklının ekonomiyi ne hale getirdiğini gördük, görüyoruz. Ve buradan uyarıda bulunuyoruz. Yeni bir Suriye krizi benzerini yaşamamak adına çözümün adresi TBMM’dir. Ve 600 milletvekiline de bir çağrı yapmak istiyoruz. TBMM sizi çağırmıyorsa, çağırılmadan gelmek, TBMM’de ki görevleriniz başında olmak, genel kurul salonunda bu konuyu tartışmak sizin de tarihi bir görevinizdir. Yapmadığınız taktirde siz de tarihi bir görevden, tarihi bir sorumluluktan kaçmış olacaksınız.”