Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, eskisehir.net’in facebook hesabından canlı yayınlanan programda Sedef Medya Grup Başkanı Cihan Yıldırım’ın sorularını yanıtladı.

CHP Eskişehir İl Başkanlığı Şubat 2020’de kongre yaptı. Kongreyi, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un desteklediği Recep Taşel kazandı. Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Ataç’ın desteklediği isim Abdülkadir Adar kaybeden isim olmuştu. O kongrede seçilen kurultay delegeleri arasında Ahmet Ataç ismi yoktu. Ataç’ın, Odunpazarı tarafından hazırlanan bir listeyle ‘seçtirilmediği’ öne sürülmüştü. Söz konusu kongreden sonra CHP’de sular durulmadı.

Gidip ona sorsunlar
Ataç, partideki huzursuzluğun sona ermediğinin hatırlatılması üzerine “Onun kaynağı ben değilim. Onun müsebbibi belli, gidip ona sorsunlar” dedi. Ataç “Böyle gidecek mi, önümüzde seçimler var” denilmesi üzerine şöyle konuştu:
“Bende çok rahatsızım ama Eskişehir gibi bir elde iki tane ilçe başkanının oturup bu konuda anlaşması gerekmez mi? Yoksa birbirimize çelme mi takalım, ayak oyunu mu oynayalım? Nedir buradan çıkacak netice? Hatta bizim arkadaşlar geldiler dediler ki; seni silecekler, kurultay listesinden… Kurultay’a gitme merakım yok inan. Görev verilirse giderim. Ben bütün başkanları listeye yazdım. Hayır çıkarmayacaksınız, kalacak o dedim. Konu bu. Rahatsızım ama bana yapılanı da affetmem. Bunun müsebbibi ben değilim. Bunu yapanlar düşünsün. Bunu akılları sıra bir kurnazlık, farklı bir şey olarak niteliyorlar ama hiç alakası yok. Dediğim gibi iki tane belediye başkanıyız. Biz anlaşamazsak kimle anlaşacağız ki? Ben kurultay delege olmayınca bir şey mi kaybettim? Veya o gidince bir şey mi kazandı? Partimin hiçbir zaman sıkıntı çekmesini istemem. Benim sıkıntım kişilerle.”

Benim CHP’ye kaydım 1971…
Ataç, “Eskişehir, sosyal demokrat bir kent değil, katılır mısınız?” cümlesi için “Doğru tabi…” dedi ve şöyle devam etti: “50’den 99’a kadar 50 yılda sosyal demokrat iki defa Selami Abi başarılı olmuş. Onun dışında yok. 99’dan sonra iş değişiyor. Kişilere tabi olan bir şey… 2007 seçiminde CHP’nin Tepebaşı’nda oyu 34 bindi. 2011’de 66 bine çıktı. Sonra 85 bin, ardından 125 bin… Benim CHP’ye kaydım 1971 ya da 1972. Askerliğim bitti geldim muayene açtım, sonra gittim CHP’ye üye oldum. Benim partililiğim böyle… Bilfiil birçok şeyde çalışmışımdır. Çok öne geçmeden… O dönem Rahmetli Ecevit’in isteği, tavsiyesi üzerine biz Yılmaz Hoca ile Ecevit ile çalışmaya karar verdik. Öyle yola çıktık.”

Kongreye hiç hazırlanmayacaktım
Ataç “Ahmet Ataç kongreye yeteri kadar hazırlanmadı” eleştirisi için şunları kaydetti: “Ben hiç katılmayacaktım. Hiç hazırlanmayacaktım. Adar yalnız kalınca Adar’a destek vermek için… Başka yerlerde de mesela Esnaf odaları seçimleri oldu. Karışanlar oldu yine, ben kim kazanırsa onunla çalışacağım. Ben belediye başkanıyım. Odalarda tek adaylı seçimler oldu. Yine karışmazdım. Kim gelirse biz onunla çalışmak zorundayız.”

Üye bazında olursa varım
Ataç, önseçim istekleri için “Delege sisteminin demokratik olmadığına inanıyorum. Eskişehir 600 kişiyle temsil edilmez. Ön seçim diyorlar… Üye bazında yapılsın, yanındayım. Ama delege ile yapılırsa yanında değilim. Üye bazında olursa önseçime varım” diye konuştu.

Ahmet Ataç, Büyükerşen’e isyan etti!
Ataç’a 2014 seçimi sonrasında dile getirdiği “Hoca yoksa adayım” cümlesi de hatırlatıldı. Ataç, şunları kaydetti: “Sizden başka birileri de bir takım şeyleri cımbızla çektiler Genel Merkez’e bir takım yazılar gönderdiler ‘Ahmet Ataç, Büyükerşen’e isyan etti’ diye… Hoca ile benim bir şeyim olamaz. Bir dönem aramızı bozdular, ettiler. Hoca’yı 1962’den beri tanırım. Ben çocuktum, o delikanlıydı. Sonra AÜ’de abimle, yengemle beraber çalıştılar. Sonra ben Diş Hekimleri Odası Başkanı oldum. Bizim kutlama yemeklerimizin hepsine gelirdi. Biz belediye başkanlığında tanışmadık ki… Hoca benim hastamdı. Yıllarca…”

Hoca devam edeceğim derse…
Ataç, Büyükşehir adaylığı için “Hoca devam edeceğim derse devam edecektir. Sağlık içinde olalım. Hoca’mızda sağlık içinde olsun. Şu anda bunları konuşmak çok yersiz… Öncelikle genel seçim çok önemli şu anda. Burada bir iktidar değişikliği olacak ben ona inanıyorum. Ondan sonra konuşulur… Birbirimizden saklayacağımız veya arkadan dolanacağım bir şey yoktur benim” dedi.