“Eğitim, ekmek ve sudan sonra, halkın en zorunlu ihtiyacıdır.”

Dante Alighieri (1265-1321) Ünlü İtalyan Filozof ve Siyasetçi Dante, eğitimin önemini asırlar öncesinden söylemiş. Eski çağlardan bu yana eğitimin ne denli vazgeçilmez ve kaçınılmaz olduğunu ünlü filozoflar, yazarlar, siyasetçiler vs. sık sık belirtmiş.

Konuya çok genel başladım ancak 2021 yılına adım atacağımız bu zaman diliminde hala eğitimde yaşanan sorunları konuşmak can sıkıcı.

Uzay konuşalım, yapay zeka konuşalım, ekoloji konuşalım, eğitimde dijitalleşme projelerini konuşalım; kısacası bilim, teknoloji projelerini yazalım. Süreci daha nasıl iyi hale getirebiliriz istişaresinde bulunalım.

Dünya eğitimde dijitalleşme ve bu alanda yapılacak iyileştirme projelerini konuşurken sizi Eskişehir’in ilçelerinden biri olan yaklaşık 11 bin nüfuslu Alpu’ya götüreyim.

En yakın örnek diye veriyorum yoksa Afrika’dan tutun Orta Asya’nın ücra köşelerine kadar çoğu çocuk uzaktan eğitimin nimetlerinden faydalanamıyor.

Alpu’nun Bozan Mahallesine beş kilometre uzaklıkta yaşamlarını sürdüren ailenin dört çocuğu eğitim alamıyor. Ne tablet var ne de sorunsuz bir şekilde derslerini görebilecekleri internet altyapısı…

Gözleri ışıl ışıl, hayat dolu ancak yetişkinler olarak utanmamız gerekiyor. Ben bu satırları yazarken utanıyorum. Teknoloji çağında çocukların eğitim hakkından mahrum kalması hepimizin ayıbı. Pandemi döneminde şartları elverişli olan ve olmayan arasında iki yıllık uçurum açıldığını uzmanlar söylüyor.

Çalınan geleceğin açıklamasını hiçbir yetkili yapamaz.

Geç kalmadan birlik olup bu ışıl ışıl gözleri daha da umutla parlatalım.

25 Aralık günü bir nebze de olsa umut verici gelişme yaşandı. Milli Eğitim Bakanlığı Eskişehir'de ihtiyaç sahibi öğrencilerin uzaktan eğitim derslerinde kullanması için 1.220 adet tableti her ay için 25 GB internet hattıyla birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etti.

Fakat tablo iç açıcı değil çünkü öğrencilerin sorunsuz eğitim alabilmesi için Eskişehir’e yaklaşık 50 bin adet tablet gerekli. Sadece kırsalda değil merkezde de birçok öğrenci yeterli eğitim alamıyor. Altyapı eksiklikleri de cabası…

Dijitalleşmenin tohumlarını geç olmadan eğitimde tam anlamıyla sağlayalım ki hayat dolu bu bakışların solmasına izin vermeyelim.