Kış aylarına girilmesiyle mevsimsel grip vakalarında da artış yaşandı. Pek çok vatandaş, soğuk algınlığı, nezle gibi şikayetlerinin önüne geçebilmek için aile sağlığı merkezlerinin ve hastanelerin yollarını aşındırdı. Durum, okullara da yansıdı. Birçok öğrenci, artan grip vakaları nedeniyle derslerine devam etmekte zorluk yaşıyor.

Konuya ilişkin eskisehir.net’e konuşan enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Gaye Usluer, mevsimsel grip vakalarının artmasının, içinde bulunulan aylarda normal olduğunu söyledi.

Covid-19 salgınında insanların iki yıl boyunca pek çok virüse karşı yüksek dozda koruma sağladığı bilgisini veren Usluer, pandemiden dolayı grip aşısı yaptırma oranlarının da düştüğünü bildirdi.

Usluer, şunları kaydetti:

“Mevsimsel bir grip salgını var. Virüsler, bakteriler ile solunum yolu enfeksiyonuna yol açan etkenler bu mevsimde dolaşımda… Bu sebeple solunum yolu enfeksiyonu sayılarındaki artış normal. Öte yandan, Covid-19’dan dolayı sadece koronavirüse karşı değil, tüm solunum yolu etkenlerine karşın çok yüksek bir korunma oluşturduk. Maske taktık, kalabalık alanlardan uzak durduk… Bu yıl Covid-19 önlemlerini kaldırdık. Şu anda hasta olanların başkalarına bulaştırmamaları için maske takması çok önemli fakat bu yapılmıyor. Ayrıca Covid-19 tanısı alan hastaların 7 gün izole olması gerekiyor. İnsanlar, bu tanıyı almamak için doktora gitmiyorlar. Bu sebeple kim Covid-19, kim grip, kim nezle belli değil…”

“Aşılarla alakalı pek çok yanlış bilgi dolaşıma sokuldu”

Usluer, ciddi hastalıklara sahip kişileri, her yıl grip aşısı olmaları konusunda uyardıklarını ifade ederek, “İnsanlar eczanelere grip aşısı için akın ediyorlardı. Fakat geçen iki yıl boyunca uygulanan pandemi önlemleri nedeniyle insanlar grip aşısı olmaktan vazgeçti. Ayrıca Covid-19 sürecinde aşılarla alakalı pek çok yanlış bilgi de halk arasında dolaşıma sokuldu. Bu nedenle ciddi bir aşı karşıtlığı oluştu. Bu nedenle grip aşısının uygulanma oranı bu yıl ciddi şekilde düştü” diye konuştu.

“Covid-19 bitti, rahatladık”

Sağlık otoritelerinin görevlerini yapmadığını savunan Usluer, “Sağlık otoriteleri duruma bakarak ‘ah’ ediyorlar fakat ‘vah’ etmiyorlar… Yetkililer, bu süreçte toplumsal bilgilenmeye özen göstermeli. Hasta kişileri maske takmaya teşvik etmeli. Grip aşısının kullanımı konusunda toplumsal duyarlılığı artırmalılar. Sağlık Bakanlığı, bunların hiçbirisini yapmıyor. ‘Covid-19 bitti, rahatladık’ diye düşünüyorlar” bilgisini verdi.

“Okulların en az 1 hafta, ideal olarak ise 15 gün tatil edilmesi lazım”

Usluer, şöyle devam etti:

“Türkiye genelinde durum böyleyken, çocuk hastalıkları uzmanları hastalara yetişemezken, okulların en az 1 hafta, ideal olarak ise 15 gün tatil edilmesi lazım. Enfeksiyon zincirini kırmak ve bulaşı engellemek için mutlaka bunun yapılması gerekiyor. ‘Okullar 15 gün tatil edildiği takdirde eğitim aksayabilir’ diye düşünülüyorsa da en az 1 hafta tatil edilmesi lazım… Bunun başka bir yolu yok.

“Okula giden çocukların grip aşısı olmaları gerekiyor”

Dolaşımdaki virüs domuz gribi olabilir fakat bu çok önem taşımıyor. Bu virüs, 2009-2010 yıllarında önem taşıyordu. Domuz gribi, şu anda toplumun alışık olduğu ve aşısı olan bir virüs… Bu nedenle bu virüsün var olması ilk ortaya çıktığı zamanki tehlikeyi arz etmiyor. Kronik kalp, akciğer, böbrek hastalığı olanların, kanser hastalarının, bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi alanların, ağır sigara içicilerin, 50 yaşının üzerindeki herkesin ve okula giden çocukların grip aşısı olmaları gerekiyor. Bu çok ciddi bir toplumsal önlem ve sorumluluk olarak karşımıza çıkıyor.”

İl Milli Eğitim Müdürlüğüne göre okullarda durum normal

İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, il genelinde temel eğitim veren okullarda eğitim gören 76 bin öğrencinin bir haftada maksimum yüzde 15’i devamsızlık yaptı.

Yetkililer, okullardaki devamsızlık oranlarına ilişkin haftalık bir veri oluşturduklarını ve bu verileri toplamaya bir hafta daha devam edeceklerini bildirdi. Yetkililer, şunları kaydetti:

“İl Sağlık Müdürlüğü de bu değerlendirmenin içinde. Bu hafta boyunca her gün okullardan veri alınacak. Daha sonra da ortalamaya göre hareket edilecek. Bu haftanın sınav haftası olması sebebiyle öğrenciler, ders çalışmak için okullarına devam etmeyebilir. Bu da yanıltıcı bir bilgi ortaya çıkartabilir. Konuya ilişkin İl Hıfzıssıhha Kurulunun alacağı karar önemli. Ancak kriz anlamında bir devamsızlık verisi yok.”

“8-9 bin öğrenci derslerine devam etmemiş”

Eskişehir genelinde 76 bin temel eğitim öğrencisi olduğunu aktaran yetkililer, “Temel eğitim, anaokulundan ortaokula kadar eğitim veren kurumları kapsıyor. Liseleri de dahil ettiğimiz zaman toplam öğrenci sayısı 160 bine ulaşıyor. Eskişehir’de özel ve resmi olarak toplam 575 okulumuz var. Veriler bu hafta okullarına devam etmeyen öğrencileri kapsıyor. Bu veriye göre de temel eğitim veren okullarda 8-9 bin civarında öğrenci derslerine devam etmemiş. İl geneli bazında bu sayı normal. Liselerde de herhangi bir kriz yok” ifadesini kullandı.