Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen ve birçok etkinliği bünyesinde barındıran Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 15’incisi başlıyor. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da sempozyum kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler hakkında bilgiler verdi.

Tepebaşı Belediyesi tarafından konsepti ve çeşitliliğiyle dünyada sadece Eskişehir’de düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 15’incisi, 5-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Etkinliğin basına tanıtımı amacı ile düzenlenen toplantıya Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, etkinlik sponsoru firmaların temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

“Şehrin çok önemli bir etkinliği”

Tanıtım filminin izlenmesinin ardından etkinlikte ilk konuşmayı Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sempozyum Sanat Danışmanı Prof. Bilgehan Uzuner yaptı. Uzuner, “Sayın Ahmet Başkanımız ile 22 yıl önce başladığımız bu yol şehrin çok önemli bir etkinliği haline geldi. İçindeki sosyal faaliyetleri düşündüğünüzde çok büyük çaplı bir işi sürdürüyoruz. Fikirsel altyapı hikayesi de 23-24 yıl öncesine kadar uzanıyor. Eskişehir’in büyük bir birikime sahip olmasına katkı verdiğimize inanıyoruz. Pişmiş Toprak Sempozyumu ile yıllardır üniversite-belediye iş birliğinin de güzel bir örneğini veriyoruz. Etkinliğimiz ile aynı zamanda bir sanat okulu etkinliği de yapmış oluyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 130 sanatçı, bir de anıtımıza destek verenler ile yaklaşık 180 sanatçı ile çalıştık. 15-20 üniversiteden gelen 600’den fazla öğrenci ve asistan ile çalıştık. Katılımcı sanatçılarımız da hayatlarının en önemli eserlerini burada yapıyor. Bu, altı çizilmesi gereken bir değer. Türkiye’nin en büyük seramik etkinliğini yaptığımızı söylememizde bir sakınca yok diye düşünüyorum” sözlerini kullandı.

“Eskişehir sanayisinin önemli bir parçası”

Etkinliğin ana sponsorlarından Endel Şirketler Grubu Kılıçoğlu Kiremit ve Çatı Sistemleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Özaydemir ise “Bu kadar uzun süredir devam eden bir sempozyumun parçası olmaktan dolayı çok mutluyuz. Pişmiş toprak, Eskişehir sanayisinin önemli bir parçası. Bu temel malzemenin, uluslararası çerçevede sanat ile yoğurularak bir sempozyum kapsamında güçlendirilmesi çok önemli bir vizyon. Bu vizyon için emeği geçenleri kutluyorum” dedi.

“Eskişehir diğer Anadolu illerinden çok daha farklı bir konumda”

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli de “Eskişehir denildiğinde çocukluğumuzdan beri aklımıza toprak gelir. 1900’lü yılların başlarında Kılıçoğlu markasının doğması, Eskişehir’deki sanayi yatırımlarının da ağırlıklı olarak toprak sanayi ile başlaması, Tepebaşı Belediyemizin de Eskişehir ile özdeşleşen ve başka yerde bulunmayan bu topraktan yola çıkarak böyle bir sempozyum yapması harika bir fikir. Sadece sanatçıları, halkı ve katılımcıları buluşturmakla kalmıyor. Hem sosyal hem kültürel hem de birçok iktisadi faaliyetlerin önünü açmış oluyor. Artık Türkiye’de Eskişehir diğer Anadolu illerinden çok daha farklı bir konumda. Hem sosyal yapısı hem insan kalitesi hem sanayileşmesi hem de yüksek teknoloji ürünlerini ihraç eder hale gelmesi, tüm Türkiye’nin gözünde ve aklında. 15 yıl, bizim ülkemizde bir faaliyeti sürdürmek, çok kolay bir şey değil. Tepebaşı Belediyemizi ve Ahmet Ağabeyi de özellikle kutlamak isterim” diye konuştu.

Başkan Ataç: Bizim bir düğünümüz, bayramımız

Koronavirüsten yavaş yavaş kurtuluyoruz ama ekonomik sıkıntılar pandemiden daha beter şekilde geliyor. O yüzden bugün burada bize destek olmanız çok değerli. Kendi kendime ‘İyi ki Tepebaşı Belediye Başkanı oldum’ diye düşünüyorum. Ben bu etkinliği bizim bir düğünümüz, bayramımız olarak addediyorum. Tepebaşı için toprak çok değerli, tarihsel bir önemi var. Bizim kimliğimiz ve belleğimiz. Bu açıdan hayata geçirmek çok önemliydi, 2001 yılında bu kimliği sanat katarak hayata geçirdik. Sektör, sanat ve bilimsel olarak 3 ayak üzerinde etkinliğimizi sürdürüyoruz. Toprağın kıymetini bilen, değerlendiren bir düşünce ile hareket ediyoruz. Tarihsel olarak da toprak tuğla, Mezopotamya’da başlıyor, milattan sonra Lidyalılar pişmiş toprağı keşfediyor. Babil Kulesi, yaklaşık 85 milyon adet tuğladan yapılmış. Ve bu tuğlalar, bugünkü koşullarda orta karardaki birkaç fabrikanın yıllık üretimine denk geliyor. Daha sonrasında Yunanlılar, Bizans ve Selçuklular tuğlayı çokça kullanmışlar. Özellikle Selçuklu mimarisi eşsiz bir mimari. Ardından Osmanlı dönemi ve 1927’de ilk kiremit Eskişehir’de, Tepebaşı’nda yapılıyor. Böylelikle bu iş bizim için de bir kimlik çalışmasına dönüşmüş oluyor” sözlerini kullandı.

“Sempozyuma halkımız sahip çıkıyor”

Başkan Ataç konuşmasının devamında, “Bizim sempozyumun en önemli özelliği halkımızın sahip çıkması. Halkın içinde olduğu, çocukların atölyeye katıldığı bir sempozyum. Şehrimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Başkan Ataç ayrıca Eskişehir basınını da sempozyumda hazırlanacak bir plakaya, gazetecilerin de el izi, imza ya da yazacakları bir söz ile katkıda bulunmaya davet etti.

Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu

Her yıl olduğu gibi yine birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan sempozyum bu yıl da sanat etkinlikleri, sergiler, sanatçı sunumları, torna yarışmaları ile dopdolu olacak. Öte yandan el emeği ürünler satış noktaları, çocuk oyun parkı, yemek yarışmaları, konserler ve çocuk atölyeleri de Eskişehirlilere sanat dolu günler yaşatacak. Sempozyumda ayrıca Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü de kutlanacak. 1 Eylül Perşembe günü saat 20.00’de sevilen sanatçı Kıraç, Eskişehirlileri coşturacak. Cumhuriyet Meydanı’nda (Anıt Park yanı) gerçekleşecek konser ile 2 Eylül Eskişehir’in düşman işgalinden kurutuluşunun 100’üncü yılı kutlanacak.

Sempozyum kapsamında bugüne kadar 132 yerli ve yabancı sanatçının elinden çıkan 200’e yakın eser, Eskişehir’e eşsiz bir güzellik katıyor.

Açılış töreni 5 Eylül’de

Bu yılki sempozyum aramızdan ayrılan Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş ve Endel Şirketler Grubu Yapı Malzemeleri Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Y. Özaydemir’e adandı.

Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun açılış töreni 5 Eylül Pazartesi günü saat 18.30’da Eti Eski Fabrika alanında gerçekleşecek. Törenin ardından Bülent Özdemir & Gökçe konseri Eskişehirliler ile buluşacak.

5 ülkeden 8 sanatçı

15’inci Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu bu yıl Türkiye’nin yanı sıra Romanya (Delia Maxim), Küba (Martha Jimenez), İtalya (Massimo Pistone), Güney Kore (Kim Yong Moon) ülkelerinden sanatçıların katılımı ile düzenleniyor.

Sempozyuma ülkemiz adına katılan sanatçılar ise İbrahim Vefa İrdelp, Pınar Baklan, Necati Seydi Ferahoğlu ve Kaan Canduran yer alıyor.

Sempozyum, Hoşnudiye Mahallesi İsmet İnönü-1 Caddesi Et Eski Fabrika alanında düzenlenecek.

Konserler ile kent müziğe doyacak

Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, her yıl olduğu gibi yine müziği de kent halkı ile buluşturacak.

Etkinlik kapsamında konser verecek isimler arasında Kıraç, Bülent Özdemir & Gökçe, Eypio, Coşkun Sabah, Vedat Sakman, Jungledak, Legends, Mesut Girgin, Özge Nur Altaş, Zeynep Ulusoy, Eko Sov, halk dansları, İlyasolog yer alıyor.

Sponsorlar

Hisarlar, Kılıçoğlu, Eti, Vega Outlet, Polimeks, Espark, Ilgazlar İnşaat A.Ş, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi, Eskişehir Ticaret Odası, TURYAP Eskişehir Temsilciliği, Alpata, Eskişehir Ticaret Borsası, Mountanin Drink Good Coffee, Özlem Grup, Color Masterbatch, Akelsa Elektrik, Aydoğanlar İnşaat, Özsoy İnşaat, Cemil Nazlı, Can Yapı Grup, Beril Endüstriyel Ürünler Mühendislik Ticaret LTD.ŞTİ., Birollar Otomotiv, Barry Callebaut, Ramada Plaza By Wynddam Eskişehir, Yurtbay Seramik, Servo Professional Sound Systems, Ekin Organizasyon, Kayra Taşımacılık, Capella Otel, Ata Döküm, Begiter Şirketler Grubu, Bien, Sultan İçeçek, Özel Ümit Hastaneleri, Tasigo Stay In Harmony, Fosforlu Cevriye, Rupa Gastro Mezze, Mola Et Mangal 1989, Anemon Grand Eskişehir, Zorlu Enerji, Capella İnşaat, Awiva Otel

Kaynak: iha