Yazı-Yorum: Cihan Yıldırım

Porsuk Kültür Dergi Ocak 2018 tarihinde www.porsukkultur.com adresinde bir internet yayıncısı olarak yayım hayatına başladı. Vizyonları gereği belirledikleri hedeflere ulaşmak için ise kısa sürede matbu hayata geçiş yaptı. Mayıs 2018’de çıkardıkları ilk sayıda konu Karaçay-Balkar Türkleri’ydi. Dergi içeriği ve tasarımı sebebiyle piyasadaki birçok popüler yayınların arasından kolayca sıyrılmayı ve kendini göstermeyi başardı. Her ay belirli bir dosya konusu belirleyen ekip bu konu dahilinde akıllara ilk gelenden ziyade daha geri planda kalmış, değeri gözler önüne çok çıkarılmamış konuları okuyucunun beğenisine sunuyor. Tek kelimelik konular üzerinden (Kül, Üç, Mekân, Çiçek vb.) çağrışım yöntemiyle başlıklar çıkaran yayın kurulu daha sonra bu çerçeve dahilinde dergiyi hazırlamaya başlıyor. Derginin yarısını dosya konuları oluştururken diğer yarısını da genel kültür konu başlıkları (Tarih, Psikoloji, Felsefe, Edebiyat vb.) dolduruyor. Aylık süreli yayın olarak raflarda yerini alan Porsuk Kültür Dergi temmuz ayı itibari ile 51. sayısını tüm Türkiye’deki okuyucuların beğenisine sundu.

Yunus Emre’nin ismini yaşatmaya devam ediyorlar

Porsuk Kültür Dergi macerasına 2019 sonu itibari ile de yayıncılık kapısı aralandı. Aynı yılın aralık ayı içinde İlk Dördünde Güneşin (şiir) ve Rölanti Supi (öykü) isimli iki kitapla yayıncılık camiasına merhaba dediler. O günden bu yana ise şiir, öykü, roman, polisiye öykü, araştırma-inceleme, deneme ve armağan olmak üzere tam yirmi bir kitabı okuyucuyla buluşturdular. Son dönemde ise Yavru Porsuk ismiyle çocuk edebiyatına da giriş yapmış bulundular. Armağan demişken burada bir parantez açmakta yarar var. Şehrimizi tüm ülkede başarıyla tanıtan Porsuk Kültür 2021 yılında Yunus Emre Edebiyat Armağanı adıyla Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ortak bir projeye imza attılar. 2021 yılında şiir türünde 2022 yılında ise öykü türünde verdikleri edebiyat ödülleri ile hem şehrimizin önemli değeri Yunus Emre’nin ismini yaşatmaya devam ediyorlar hem de ülkedeki tüm eli kalem tutan vatandaşlara yazmak konusunda teşvik sağlamış oluyorlar. 2022 yılı itibari ile de yine Yunus Emre’nin ismini taşıyan Yunus Emre Kitap Günleri ile Porsuk Kültür ve Büyükşehir Belediyesi ortaklığında düzenlemiş oldukları kitap fuarı ile adından söz ettiren ekip şehrin kültür sanat nabzını tutmaya devam ediyor. Yunus Emre Edebiyat Armağanı ve Yunus Emre Kitap Günleri her yıl şehrimizde düzenlenmeye devam edecek.

Sanat camiasının toplanma alanı

Gelelim işin mahfil kısmına. Bunca faaliyet ve sanata yönelik üretimin olduğu ve her yapılan işte adından sıkça söz ettirmeyi başaran şehrimizin aslında en çok ihtiyaç duyduğu şey bir sanat toplanma alanıydı. Porsuk Kültür 2020 Şubat ayından Porsuk Kültür Sanat Kahvesi’ni şehrimize kazandırarak bu açığı da kapatmış oldu. Tarihi Odunpazarı bölgesinde Kurşunlu Külliyesi’nin hemen üst sokağı olan Orta Mahalle Yeşil Efendi Sokak’ta iki katlı bir konakta misafirleri ağırlamaya başlayan Porsuk Kültür Sanat Kahvesi özellikle yıl boyunca yaptıkları etkinliklerle şehrin sanat camiasının toplanma alanı olmayı başardı. Aylık olarak yayınladıkları etkinlik takvimlerinde interaktif oyunlar, Hacivat-Karagöz Gölge Oyunu, orta oyun ve meddah gösterileri, Stand-Up ve Talkshowlar ile sanatseverlerin ilgisini çekmeyi başardı. Her pazar yaptıkları Pazar Söyleşileri ile hem hemşehri yazarlarımızın kendilerini ve kitaplarını tanıtma imkânı sağlanırken şehir dışından gelen yazarlar da şehrimizdeki okuyucu kitlesiyle buluşup tanışmış oluyorlar. Çalgını Al Gel etkinliği ile müzik keyfini doyasıya yaşatan mekân Meydan Faslı ile de Klasik Türk Müziği’ni gelecek nesillere taşıma noktasında önemli bir misyon yükleniyor. Çeşitli atölyelerinde düzenlendiği Sanat Kahvesi’nde bir de sinema odası bulunuyor. Eşsiz şehir manzaralı balkonu ile beş çaylarınızın uğrak yeri olacak Porsuk Kültür Sanat Kahvesi zengin menüsü ile sizleri ağırlamayı bekliyor.

Kocaman bir aile olmayı başarmış

Tüm bu organizasyonların arkasında ise kaliteli ve güçlü bir ekip bulunuyor elbette. Porsuk Kültür Yayıncılık İmtiyaz Sahibi Saniye Ezgi Akyıldız’ın başını çektiği ekipte Yazı İşleri Müdürlüğünü Gökçe Güneyoğlu üstleniyor. Porsuk Kültür Dergi editörlüğünde de Emre Uğraş bulunuyor. Yüzden fazla yazar, ona yakın çizer ve tasarımcı, binlerce okur, yüzlerce abone ve ziyaretçisiyle Porsuk Kültür Sanat kocaman bir aile olmayı başarmış.

Porsuk Kültür Sanat Kahvesi

Bu aileden biri olmak için Porsuk Kültür ve Porsuk Kültür Sanat Kahvesi sosyal medya hesaplarını takip edebilir, Porsuk Kültür Dergi’nin abonesi olabilir, yayınlarını okuyarak onları daha yakından tanıyabilirsiniz. Ziyaret etmek isterseniz ise Orta Mahalle Yeşil Efendi Sokak Numara 31 Odunpazarı/Eskişehir adresinde, Porsuk Kültür Sanat Kahvesi’nde, sizleri bekliyor olacaklar.