Eskişehir’e, Cumhuriyetin 100. yılına özel bir eser geliyor. Her yaştan Eskişehirlinin imzasını, ismini bırakabileceği eser için büyük heyecan yaşanıyor. Yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayan Cumhuriyet Anıtı geleceğe dönük kalıcı bir eser olacak ve isteyen herkes duygu ve düşüncesini tuğlalara kazıyabilecek.

Cumhuriyet Anıtı’nı eskisehir.net’e anlatan Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgihan Uzuner, heyecan verici eserin çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Eskişehir bir seramik açık hava heykel müzesi

Prof. Dr. Uzuner, “Anadolu Üniversitesi’nde hocalığım sırasında 23 yıl önce de Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun fikrini Sayın Başkanımız Ahmet Ataç’la başlatmıştık. Organizasyonun ve fikrin babası bendim. 22 yıldır da 15’incisini yapıyoruz bu sene. Bu 15 sempozyumda 200’den fazla büyük heykel yaptık. Bunları da yollara ve parklara kazandırdık. Eskişehir, seramik açık hava heykel müzesi aslında. İnanın, Türkiye’de zaten benzeri yok. Dünyada da benzerliği çok az. O yüzden çok önemli bir koleksiyon oluşturduk beraber. Tepebaşı Belediyesi ve üniversiteler işbirliğiyle çok da güzel kurumsal ilişkiler ortaklığı kurduk ve bunu da 22-23 yıldır sürdürüyoruz” dedi.

100. yıla özel bir anıt yapalım istedik

Prof. Dr. Uzuner, “Bu sene yine sempozyumda sanat eserleri üretilirken Cumhuriyetimizin 100. yılına özel bir anıt yapalım istedik. Geçen sene pandemide kaybettiğimiz sağlıkçılar anısına 475 sağlık çalışanının adının yer aldığı, seramik tuğla üzerine kalıcı olarak yazılmış isimlerle, 60 sanatçının yaptığı 350-400 sanat yapıtıyla bir kolaj baca yaptık. Baca Eskişehir’in sembolü diye düşünüyoruz biz. Buranın toprak sanayisinin sembolü olduğunu düşünüyoruz. Doktorlara adadığımız ‘Varlığınız Sağlığımız Anıtı’ çok önemli bir anıt eser oldu.”

Herkesin bir izi olacak

Cumhuriyet Anıtı fikrinin Başkan Ataç’la ortak bir düşünce olduğunu belirten Prof. Dr. Uzuner, “Cumhuriyet Anıtı’nda her vatandaşın izi olabilir. Cumhuriyetin ve kurtuluşun 100. yılındayız. Geleceğe yönelik bu önemli virajda bir anıt yapmamız ortak bir fikirdi. Başkan Ataç’la yıllardır istediğimiz bir düşündeydi. Sembolik bir baca yapalım ama burada bütün çalışanlar, basın ve sonrasında Eskişehir halkına açacağımız bir yıllık süreçte, herkesin temennisinin, bir imzasının, izinin olacağı birer tuğla yapalım ve Cumhuriyetin anıt bacasını tekrar oluşturalım istedik” değerlendirmesinde bulundu.

İnsanların katılmasıyla eser çoğalacak

Prof. Dr. Uzuner, “Baca yaşamın da simgesi. Yandığı zaman hayatın da bir göstergesi. Tuğlalar da bir yapının oluşmasını sağlayan, eserin oluşmasını sağlayan yapı taşlarıdır. Bunları da her bir Eskişehirliye özdeşleştirebiliriz. Fikir de buradan çıktı. Bacalarla, tuğlalarla, herkesin iziyle bir anıt eser yapmayı düşünüyoruz. Burada da startını verdik. Burada asistanlarımız birimleri hazırlıyorlar. Yaş çamurdan plastik tuğlaları şekillendirip kesiyoruz. Sonrada sanatçılarımıza veriyoruz. İlk önce basına verdik onlar imzalarını, izlerini, düşüncelerini kazıdılar. Sonrasında 1000 derecede pişirip kalıcı olacaklar. Bu proje de biz küçük bir ekiple başladık. Sonra belediye ekipleri altyapıyı hazırladıkça da binlerce insanın katılması durumu var. İnsanların katılmasıyla eserimiz çoğalacak.”

Prof. Dr. Bilgihan Uzuner, konuşmasına şöyle devam etti:

Özel günlerde Eskişehirlilerin katılımına açacağız

“Eserimizin bir sene içinde, 2023’te tam Cumhuriyetin ilanıyla beraber bitirilmesi ve konulması çok doğru olur. Bütün sene belli önemli günlerde insanların katılımına açarız ve çok önemli bir eser kazanabiliriz. Eserin sergileneceği alan henüz belli değil. Başkanımız Ahmet Ataç ve ekibi en doğru yeri seçecektir. Biçimi açıkçası henüz belli değil, katılımcı sayısına göre de şekillenecektir.

Terakota Atatürk büstü başköşeye

Ben eski Kurt Kiremit Fabrikası’nda bir Atatürk büstü bulmuştum. Fabrikada yapılmış, terakota, içi dolu çok güzel bir anıt büst. Herhalde 1930 ya da 40’larda yapılmış, Eskişehir’in en samimi duygularıyla oluşturulduğu bir Atatürk büstü. Herhalde onu da bacada, anıtta başköşeye oturturuz. Onun çevresinde de anıt diğer tuğlalarda gelişir diye düşünüyorum. Şu an kabataslak fikirler var ancak zamanla şekillenecektir.

İmzanızı izinizi bırakabilirsiniz

Şu an sempozyum süresince buraya gelen herkes imzasını bıraktı. Bazı özel günlere istinaden stantlar açarak katılımın sağlanmasını düşünüyoruz. Merkezi yerlerde imza masaları ya da niyet masaları şeklinde stantlar açabiliriz. Çok fazla kişinin katılımını bu şekilde sağlamayı düşünüyoruz.”