İstanbul gibi megakentlerdeki kadar olmasa da trafik sorunu Eskişehir’de de zaman zaman vatandaşın gündemini meşgul ediyor. Trafikle pek çok insana kıyasla daha fazla iç içe olan taksiciler ağırlıklı olarak sinyalizasyon sisteminde yaşanan sorunlardan ve buna bağlı olarak gelişen beklemelerden yakınıyor.

eskisehir.net’e değerlendirmede bulunan taksiciler, tek yönlü ulaşımdan ve caddeleri birbirine bağlayan alternatif yolların azlığından dolayı gidecekleri yere uzun sürede varabildiklerini söyledi. Esnaf, yoğunluk yaşanan yerlere ışıklandırmalara alternatif olarak koyulacak kavşakların da trafiği rahatlatabileceğini kaydetti.

“Şoförlerimizde de biraz problem var”

Saray Taksi durağı esnafı 46 yaşındaki şoför İbrahim İnan, sinyalizasyon sisteminde büyük problem olduğunu düşündüğünü belirterek, “Trafik ışıklarının zamanlamalarında problem var. Bir yerde yeşil yanıyor, diğer ışığa gidinceye kadar kırmızı yanıyor. Sürekli bu şekilde takılmalar oluyor. Şoförlerimizde de biraz problem var. Sinyal verme, ters yöne girme gibi… Çok bekleme de yapıyorlar. Sokaklara giremiyoruz. Özellikle Esnaf Sarayı’nın sokaklarında kesinlikle ilerleyemiyoruz. Adam arabasını bırakıp gidiyor. Ondan sonra biz aracın sahibini aramakla uğraşıyoruz. Arabada müşteri bekliyor. Müşteriye de bekleme parası yazıyor. Müşteriye de zarar bize de zarar” diye konuştu.

“Tramvay da ışıklandırma sistemine uymalı”

İnan, tramvayın da trafik ışığı sistemine uyması gerektiğini ifade ederek, “Direkt geçiş hakları kaldırılmalı bence. Işıklandırma koyacaklar, tramvay da ışık sistemine uyacak. Biz bekliyorsak tramvay da bekleyecek. Ayrıca bekleme yapan şoförler biraz daha nazik ve kibar olmalı. Araçlarını otoparklara çekebilirler. Sonuçta buralarda otoparklar çok pahalı değil. Araçlarını otoparka çekip işlerini görebilirler. Böylece trafik sorunu da olmaz” yorumunu yaptı.

“Durağımıza gideceğiz, 5 kilometre dolaşıyoruz”

Saray Taksinin bir başka şoförü 50 yaşındaki Süleyman Gıcır ise tek şeritli yollardan yakınarak, “Mesela buradan gireceğiz, durağımıza gideceğiz. 5 kilometre dolaşmak zorunda kalıyoruz. Trafik yoğunluğu ve park sorunu da var. Bu sorunlarla alakalı oturup herhangi bir plan yapmadım. Bunlara belediyenin oturup bir çözüm getirmesi lazım. Bu bize düşmez” değerlendirmesinde bulundu.

“Trafiğe kapalı olan alanlar açılmalı”

Taksici 35 yaşındaki Sezer Işık da şunları söyledi:

“Eskişehir’i birbirine bağlayan caddeler çok az. Trafiğe kapalı olan alanlar var. Bence en büyük sorun bu... Belediye trafiğe kapalı alanları açarak bu sorunu çözebilir.”

“Trafik polisleri sorunlara müdahale etmiyor”

Yılmaz Taksi durağında çalışan 32 yaşındaki Erhan Bayraktar, tramvayın geçiş üstünlüğünün trafikte kitlenmelere sebep olduğunu dile getirerek, “Buna bir çözüm getirilmeli. Ayrıca trafik polislerini trafiğin yoğun olduğu saatlerde arıyoruz ve yaşanan sorunları bildiriyoruz fakat kimse müdahalede bulunmuyor. Gelmiyorlar… Park sorunu da çok var. Halk da mecbur… Ne yapacak? Nereye koyacak arabasını?” bilgisini verdi.

“Işıklandırmaların yerine kavşak koyacaklar”

Bayraktar, “Belediyenin mümkün olduğunca şehir içine şahsi arabaları sokmaması lazım. Ticari taksilerin ve toplu taşıma araçlarının geçişine izin vermesi lazım. Eskişehir’in trafik sorununu başka türlü çözemezsiniz. Işıklandırmaların yerine de kavşak koyacaklar, batçık yapacaklar. Bunlar için de büyük bir sermaye lazım. O da var mı yok mu? Onu da bilmiyoruz” dedi.

“Tramvay geçeceği zaman uzun kuyruklar oluşuyor”

Örnek Taksi durağı şoförü 55 yaşındaki Ömer Şen ise “En büyük trafik sorunu ışıklar ve tramvayın geçiş üstünlüğü. Tramvay geçeceği zaman uzun kuyruklar oluşuyor. Buna bir çözüm getirilmesini istiyoruz” yorumunu yaptı.