KTS ellerimiz ve özellikle parmaklarımızın hareketini ve  eldeki kısmı bir bölgenin duyusunu sağlayan Median sinirin, koldan avuca seyri sırasında bilek hizasında, bileğin iç yüzünü enine saran ligamentin altında oluşan, Karpal olarak adlandırdığımız tünel şeklinde dar bir geçitte sıkışması sonucu ortaya çıkar.

Karpal Tünel Sendromu belirtileri nelerdir?
Belirtiler genelde çok yavaş gelişir ve çoğunlukla avuç içi, baş, işaret ve orta parmakta karıncalanma ve uyuşma şeklinde kendini gösterir. Kişi ellerini sallama ve sarkıtma ihtiyacı duyar. İleri aşamalarda bilek ağrısı ile birlikte yumruk yapma, ufak eşyaları tutabilme veya ince işleri yapma zorlukları yaşar. Çok ilerlemiş aşamalarda hastalar soğuk - sıcak ayırımını yapamazlar . Kronik ve tedavi edilmeyen vakalarda başparmağın avuç içi, dip kaslarında erime görülür.

Karpal Tünel Sendromu nasıl oluşur?
Karpal Tünel Sendromu çoğu zaman tünelin anatomik darlığından dolayı ortaya çıkar. Bilekte burkulmalar veya kırıklar gibi travmatik nedenler, şeker hastalığı, romatoid artrit, bilek eklemlerinde mekanik problemler, aşırı bilgisayar veya titreşmeli alet kullanımı, uzun süreli el işi ve uğraşları, hamilelik veya menopoz dönemlerinde rastlanan vücutta aşırı sıvı birikimi ve kilo alımı, karpal tünelin içinde kist veya tümör, Karpal tünel sendromunun oluşumundaki sebeplerdendir.

Toplumda görülme oranı %1-2 olup, çalışanlarda %3-4’e kadar yükselir.En sık 40 - 60 yaşlar arası görülmektedir. Kadınlar erkeklere göre yaklaşık üç kat daha risk altında olup, bunun sebebi kadınlarda karpal tünelin daha dar olması, menopoz ve hamilelik dönemleridir.

Karpal Tünel Sendromu nasıl teşhis edilir?
Detaylı bir nörolojik ve fizik muayene ile eller, kollar, omuzlar veya boyunda KTS’yi taklit edebilecek başka hastalıklar elendikten sonra ve KTS’ye karar verildikten sonra EMG testi ile tanı kesinleştirilir. EMG’de el ve bilek üzerindekini yapılan ölçüm ile sinir iletimi ölçülür.

Karpal Tünel Sendromu nasıl tedavi edilir?
Öncelikle KTS 'nin kaynağı tespit edilmeli ,diyabet veya artrit gibi altta yatan sistematik nedenler tedavi edilmelidir.
Tedavinin ilk aşamasında hafif vakalarda etkilenen el en az 2 hafta süre ile dinlendirilmelidir çünkü aktif hareket ile ağrı artabilir. 
Hastanın durumuna göre el - bilek atelleri kullanılmalıdır.  
Anti-inflamatuar ağrı kesiciler ile ağrılar azaltılabilir.  
B6 ve diüretik tedavisi de KTS'nin iyileşmesini destekleyici nitelikte olabilir.Fizyoterapist gözetiminde yapılan germe ve çekme egzersizleri ve ayrıca ultrason tedavisi yararlı olabilir . 6 aydan fazla süren ve tedaviye cevap vermeyen durumlarda cerrahi seçeneği gündeme gelebilir. Lokal anestezi ile bilek etrafını saran bağ dokusu gevşetilerek karpal tünel genişletilir ve bu şekilde Median sinir üzerindeki baskı azaltılır.  
Sağlıkla kalın..