Yapılan zamlarla yükselen enerji fiyatlarındaki artış, daha “kara kış” gelmeden vatandaşın doğalgaz faturalarına yansıdı. Doğalgaz faturalarının geçen sene aynı zamana göre 2’ye, 3’e katlanarak geldiğini vurgulayan vatandaşlar, hava soğudukça artacak fatura tutarlarından endişe duyduklarını belirtti.

Hayat pahalılığı ve artan enerji fiyatları kendini, henüz kış mevsiminin başında vatandaşın doğalgaz faturalarında hissettirdi. Vatandaşlar, doğalgaz faturalarının, geçen sene aynı zamana göre 2’ye, 3’e katlanarak geldiğini ifade etti.

eskisehir.net'e konuşan vatandaşlar, hava sıcaklıklarının düşmesinin, faturalarına olumsuz yansıyacağından kaygılandıklarını söyledi. Eskişehirliler, aralık, ocak, şubat aylarında, ısınma ihtiyaçlarını karşılayabilmek için önlem olarak her ay kenara bin lira ayırmak zorunda kalacaklarını bildirdi.

“Geçen sene 3’te 1’i oranında geliyordu”

Doğalgazı üç hane ortak kullandıklarını anlatan 53 yaşındaki Tuncay Meriç, “Doğalgaz faturam 933 lira geldi. Geçen sene bu zamanlar şimdiki fiyatın 3’te 1’i oranında geliyordu. Doğalgaz faturası gerçekten çok fazla… Ev kiram 700 lira, 933 lira doğalgaz faturası ödüyorum. Ev kiramdan fazla geldi. Neden bu kadar fazla geldi? Bilmiyoruz... Gerçekten çok fazla… 300-400 lira civarında gelse benim için ideal olurdu” diye konuştu.

“Diyecek bir şey yok”

Doğalgaz faturasının 945 lira geldiğini dile getiren 64 yaşındaki Sinan Kılıç, “Geçen sene bu zamanlar 450-500 lira civarında geliyordu. Doğalgaz fiyatları, kömürle kıyasladığınızda uygun ama normal şartlarda pahalı… 500-600 lira civarında gelse iyi olurdu. Şu anda doğalgaz pahalı… Hava soğudukça faturanın miktarı da artacak. Allah yardımcımız olsun. Başka ne diyelim ki? Diyecek bir şey yok…” yorumunu yaptı.

“Herkes konuşur, AK Parti yapar”

Geçen sene bu zamanlarda 300-350 lira doğalgaz faturası ödediğini ifade eden 48 yaşındaki Şahap Arpacı da “Bu yıl ise 967 lira geldi. Herkes konuşur, AK Parti yapar… Benim düşüncem bu… Enerji fiyatları, hükümetin yıllardan beri yürüttüğü yanlış enerji politikasının bir sonucudur. Muhalefet, ‘Beşli çete’ deyince çok kızıyorlar. Maalesef ülkenin bütün kaynakları, dışa bağımlı bir enerji siyasetine mahkum edildi. Belki de bugünleri arayacağız… İki ay sonra, hava daha da soğuduğunda, 3+1 bir dairenin aylık doğalgaz bedelinin bin 500 ile 2 bin lira arasında olacağını tahmin ediyorum. İnsanların böyle bir geliri yok” dedi.

“Her ay bin lira ayırmayı düşünüyorum”

Doğalgaz faturasının 440 lira geldiğini belirten 23 yaşındaki Ezgi Pınar, “Geçen sene bu zamanlarda 200 lira civarında geliyordu. Doğalgaz fiyatları hiç uygun değil… Doğru düzgün kullanmadığım halde bu kadar fatura ödemek garip geldi. 200 lira civarında gelmesini beklerdim. Hava soğudukça doğalgaz faturası da kabaracak. Kışın doğalgaz faturamı ödeyebilmek için her ay kenara bin lira ayırmayı düşünüyorum” bilgisini verdi.

“Daha nice doğalgaz faturalarına”

Geçen sene bu zamanlarda 600 lira civarında doğalgaz faturası ödediğini kaydeden 50 yaşındaki Hasan Yıldız da “Bu ay 800 lira doğalgaz faturası ödedim. Doğalgaz fiyatları uygun değil. Aslında faturanın ne kadar geldiği önemli değil. Önemli olan, başka şeylerin değişmesi… Örneğin, doğalgaz dışardan geliyor. Doğalgazı Türkiye’de 3-4 tane şirket satıyor. Kimin sattığı belli değil… Bence Türkiye’nin elektrik ve doğalgazı vatandaşa direkt, birinci elden vermesi lazım… Eğer bu şekilde bir sistem uygulanırsa doğalgaz faturaları biraz düşebilir. İnsanlar, tasarruf için çözüm arıyor. Üç odanın peteğini kapatıp tek odada oturuyorlar. Konu sadece doğalgaz değil… 1,5-2 milyon liraya ev, araba alıyoruz. Dünyada böyle bir şey yok… Biz buna alışmışız. Daha nice doğalgaz faturalarına diyeyim…” değerlendirmesinde bulundu.