Aslında devamlı aynı konuyu ya da konuları ısıtıp ısıtıp ortaya sürmeyi sevmem ancak konu sonuçsuz ya da çözümsüz kaldı mı toplumun kafasında birçok soru işareti birikir. Geçtiğimiz günlerde AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen koronavirüs verilerini paylaştı. Verilerle ilgili açıklama yapması beklenen tek yetkili ya da yetkililer maalesef sus pus.

Şunu da belirtmek lazım; Büyükerşen ve Çalışkan’ın verilerini karşılaştırdığımız zaman şöyle bir tablo çıkıyor karşımıza;

Zihni Çalışkan’ın 4 Mayıs tarihinde paylaştığı verilerde; 1000 vakaya yaklaşıldığı, 25-26 vefatın olduğu ve iyileşip taburcu edilenlerin 500 olduğu belirtildi.

Yılmaz Büyükerşen’in 7 Mayıs tarihinde açıkladığı verilerde ise;

Vaka sayısı: 557

Tedavi altındaki hasta sayısı: 450

Evde takip edilen hasta sayısı: 228

İyileşen sayısı: 91

Vefat sayısı: 32

Benim güvenilir bir kaynaktan edindiğim bilgilere göre ise;

Eskişehir geneli 1250 test pozitif vaka

Hastane görevlisi 67 kişi ise koronavirüs tedavisi görüyor.

Asıl sorun ise burada başlıyor. Vatandaşın kafası karışık, tonla açıklama yapılıyor ancak süreç şeffaf işlemiyor. Net bir bilgiye ulaşamıyoruz. Ortada çok fazla rakam var ancak basit, yalın bir tablo yok. Hal böyle olunca İl Sağlık Müdürü Uğur Bilge ve Vali Özdemir Çakacak’a büyük görev düşüyor. Ülke genelinde Haziran’da normalleşme çalışmaları daha da artırılacak. İl bazında yetkililer artık tabloları şeffaflıkla açıklayabilmeliler.

Madalyonun diğer tarafında ise son zamanlarda şehrimizde karantinaya alınan evlerin sayısı artıyor, köylerde de aynı durum var. Üstelik seyahat kısıtlaması hala devam ediyor. Mümkün olduğunca evinde kal Eskişehir. Hala risk grubunda olmaya devam ediyoruz.

GÜRLEYİK’İN KURUYAN FİDANLARI

2017 yılının Aralık ayında Mihalıççık ilçesi Gürleyik Mahallesi’ne 4,4 hektar büyüklüğündeki heyelan sahasına 3 bin 200 fidan dikilmişti. Bölgedeki toprak kayması sorunu ise Çölleşme ve Erozyon Genel Müdürlüğünün projesi ve Orman Genel Müdürlüğünün uygulamasıyla çözülmüştü. Evet, güzel ve verimli bir uygulama. İç Anadolu’da ilk defa heyelan bölgesine fidan dikimi özelliğini de sahip. Mevsim şartlarını gözeterek ve bölgedeki toprak yapısının gerekli analizleri belirlendikten sonra ülke genelinde bu tarz çalışmaların yaygınlaştırılması şart.

Ancak büyük bir sıkıntı var ve Gürleyik Köyü’nün değerli sakinleri en yakın zamanda çözümlenmesini istiyor. Gelen bilgiler doğrultusunda 3200 fidandan sadece 1500’ü iyi vaziyette geriye kalan fidanlar ise kurumaya terk edilmiş. Kuruyan fidanların yerine fidan dikimi, toprağın havalandırılması ve bazı bölümlere çit çevrilmesi gerekiyor. Çorak bölge olmasından dolayı da sulama sistemine acil ihtiyaç duyuluyor. Bu zamana kadar sulama sistemi neden yapılmadı? Fidan dikerken iyi ama neden devamı getirilmiyor, bakımları düzenli sağlanmıyor? Bu sorular da ayrıca tartışılır. Yetkililer düzenli şekilde bölgeyi ziyaret etmeli, uzmanlar eşliğinde fidanların gelişimini tetkik etmeliler. Mihalıççık Orman İşletme Müdürlüğü umarım en yakın zamanda kuruyan fidan sorununu çözüme kavuşturur ve güzel bir örnek olur.