Huzursuz bacak sendromu, bir sinir sistemi hastalıklığıdır. 
Daha çok kadınlarda görülen bu sendrom, sıklıkla demir eksikliği ile birlikte görülüyor. Bu nedenle mutlaka demir düzeyleri ve demir deposu başta olmak üzere bazı kan tetkiklerinin yapılması gerekiyor. Ayrıca romatoid artrit (eklem iltihabı hastalığı), böbrek yetmezliği ve çeşitli nörolojik rahatsızlıklarla birlikte görülebiliyor. Daha az sıklıkta görülmesine karşın diyabet ve Parkinson hastalığı ile bazı ilaçların, alkol, sigara ve kafein kullanımının da huzursuz bacak sendromuna neden oluyor.

Dinlenme halinde bacaklarda, ayaklarda ve bazen de kol bölgesinde rahatsızlık hissi ortaya çıkar. Bireyin hareketsiz kalması durumunda hastalıktan etkilenen bölgelerdeki huzursuzluk hissinde artış gözlenir. Hastalar istemsiz hareket etme isteğinden yakınırlar. Özellikle gece saatlerinde artış gösteren bu rahatsızlık hissi, hasta bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. 

Huzursuz bacak sendromu belirtileri nelerdir?
Huzursuz bacak sendromu hastalığına yakalanan bireylerde görülen belirtiler genel olarak aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Bacaklarda ve ayaklarda huzursuzluk hissi
Huzursuzluk hissiyatından kaynaklı sürekli olarak hareket etme ihtiyacı
Gece saatlerinde artış gösteren ağrı ve rahatsızlık hissi
Hissedilen ağrı ve huzursuzluğun hastalıktan etkilenen bölgenin hareket ettirilmesi ile kısa süreliğine azalması hissi
Bacaklarda istemsiz seğirmeler

Huzursuz bacak sendromu nedenleri nelerdir?
Huzursuz bacak sendromu, çoğu zaman nedeni bilinmeyen (idyopatik) şekilde ortaya çıkar. 

Genetik yatkınlıklar
Dopamin dengesinde bozukluk
Gebelik (özellikle son trimester)
Demir eksikliği veya başka nedenlerden kaynaklı anemiler
Nöropati
Omurilikte spinal kord veya spinal blok oluşumu
Serotonin miktarını yükselten antidepresan ve antipsikotik ilaçların kullanımı huzursuz bacak sendromu nedenleri arasındadır. 

Huzursuz bacak sendromu teşhisi nasıl konulur?
Fiziksel ve nörolojik muayeneler yapılır.Hastalığın teşhisinde elektrofizyolojik testler ve kan tahlillerinden yararlanılabilir. 

Huzursuz bacak sendromu çeşitleri nelerdir?
Huzursuz bacak sendromu hastalığı temel olarak 2 alt gruba ayrılır:

İdyopatik Huzursuz Bacak Sendromu: Huzursuz bacak sendromunun bu çeşidinde hastalığın tam olarak nedeni bilinememektedir. Genetik kaynaklı idyopatik huzursuz bacak sendromu ve ailevi olmayan huzursuz bacak sendromu olarak ikiye ayrılabilir.

İkincil Tip (Sekonder) Huzursuz Bacak Sendromu: Hastalığın bu çeşidinde huzursuz bacak sendromu, bireyde bulunan herhangi başka bir rahatsızlıktan kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu hastalık; polinöropati, böbrek hastalığı, parkinson, anemi, gebelik, vitamin veya mineral eksikliği veya bazı romatizmal hastalıklar olabilir.
 
Huzursuz bacak sendromu tedavi yöntemleri nelerdir?
Huzursuz bacak sendromu hastalığının tedavisinde, hastalığın çeşidinin belirlenmesi oldukça önemli bir rol oynar. Hastalığın altında yatan demir eksikliği, anemi gibi herhangi bir sorun olması durumunda öncelikli olarak bu sorunun giderilmesine yönelik bir tedavi planı uygulanmalıdır. Bunun haricindeki durumlarda masaj, sıcak ve soğuk kompres uygulamaları, egzersiz ve ilaç tedavilerinden yararlanılabilmektedir. 

Beslenmenin de büyük önem taşıdığı bu hastalıkta kafein gibi hastalığı tetikleyen maddelerin diyetle alımının kontrol altında tutulmasında fayda vardır.  

 Bunların haricinde huzursuz bacak sendromu hastaları stres, sigara kullanımı, uzun süre hareketsiz kalma gibi durumlardan da kaçınmalıdır.