Ankara ve İstanbul’da CHP’li adaylar seçimi kazandı. İstanbul ‘kazanmak üzere’ diyelim… Bu iki kentte meclis çoğunluğu AK Parti’nin elinde olacak. Eskişehirlinin yakından bildiği tabirle ‘davul başkanda, tokmak mecliste’ durumu söz konusu. Böyle olunca gözler Eskişehir’e daha doğrusu Yılmaz Büyükerşen’e çevrildi, çevrilmiş! Büyükerşen’in 2004-2009 ve 2014-2019 dönemlerinde mecliste AK Parti çoğunluğu vardı. İşte neymiş efendim Büyükerşen meclisle ‘mücadeleyi’ çok iyi bilirmiş, hizmet etmenin bir yolunu bulurmuş, Ankara ve İstanbul başkanlarının örnek alması gerekirmiş falan… Şimdi o işler öyle değil. Ben şahsen Hoca’nın Meclis’teki AK Parti çoğunluğunu ikna edip hizmet getirdiğini pek görmedim. Ya da bir punduna getirip gürül gürül hizmet ettiğini hatırlamıyorum. Haa ‘örnek alma’ meselesi siyasi yönden ise tamam, bak o konuda Hoca’dan kesin ders almalı İmamoğlu ve Yavaş… Doğrusu Büyükerşen söz konusu 10 yıl boyunca AK Parti’yi çok hırpaladı! Dolayısıyla ders verecek bilgi ve tecrübeye sahiptir. Ama fakat lakin… Ankara ve İstanbul’da meclis çoğunluğunu oluşturan AK Partililer de bizimkiler kadar ‘saf, korkak, basiretsiz ve politikadan anlamaz’ olacak. Aksi halde Büyükerşen’in vereceği ‘taktikler’ tutmaz.

Yeni partiye kimler gider?
Seçim sonuçları AK Parti’nin ciddi oy kaybettiğini gösteriyor. MHP ile ittifak nedeniyle ilk bakışta pek belli olmuyor ama yerel seçim sonuçları iktidar için çok sıkıntılı sonuçlar doğurdu. Bunun parti içi ve parti dışı sonuçları olacaktır. Aylardır konuşulan ‘yeni parti’ meselesi kesinlikle gündeme gelecektir. Hatta bu kez ‘gerçekten’ hayata geçebilir. Siyasi zemin müsait… Yeni oluşuma elbette AK Parti’den de katılım olacaktır. Eskişehir’den kimler olabilir? Bu kapsamda Osman Yüksel, Dündar Ünlü, Fikret Dönmez ve Salih Koca gibi isimleri ‘potansiyel’ olarak görüyorum. Bu isimler hakkında bir şey duymadım. Kulislerde çok kısık sesle ‘konuşulduğunu’ öğrendim. Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan önderliğinde yeni bir parti kurulursa Eskişehir siyasi hayatını hareketli günlerin beklediğini biliyoruz. Belki şimdi de hareketlidir ama biz fark etmiyoruzdur.

Kurt’u başarısız bulanlar var!
CHP’li Kazım Kurt, bugün mazbata alıp ikinci dönemine başlayacak. Her şeye rağmen ‘normal’ kalmayı başarabilen pek çok insan seçimden sonra Kazım Kurt’un ‘başarısından’ söz etti. Hatta ‘Adam her şeye rağmen kazandı’ dendi. Ülke genelinde oyunu en çok artıran sekizinci başkanın Kurt olması da böyle düşünenleri ‘haklı’ çıkardı. Öte yandan son günlerde başka türlü görüşler duyuyorum. Kimileri Kurt’un ‘başarısız’ ya da ‘az başarılı’ olduğunu iddia ediyor. Böyle düşünenler “Karşısında Volkan Doğan gibi tecrübesiz, itici bir isim vardı. Ekonominin hali ortada… Yine bölgede blok halde sol oy var. Beş yıl boyunca onca hizmet edilmiş” gibi şeyler diyor. Sonuç olarak Kurt’un, Doğan’a yüzde üç yani yedi bin oy fark atmasından tatmin olmayanlar var.

Murat Özcan’a dikkat
Dündar Ünlü’nün yönetiminde dikkat çekmeye başlamıştı. Sonrasında vekaleten il başkanlığı ve 24 Haziran 2018 seçim süreci… Kamuoyu, partililer ve medya kendisini daha yakından tanımaya başladı. İlk anda farklı ve samimi bir havası olduğunu fark ettik. Sevmeyeninin yok denecek kadar az olduğunu gördük. Özcan tabanın isteğine ve ısrarına rağmen İl Başkanı olarak atanmadı. Köşesine çekilmedi! Politikaya devam etti. Daha görünür bir şekilde siyasi yaşamın içinde yer aldı. Özcan, Meclis Üyesi oldu. Odunpazarı ve Büyükşehir meclislerinde görev yapacak. Gözler üzerinde! Kendisinden çok şey bekleniyor. Önümüzdeki dönemde ismini çok sık duyacağız.

Yeşiltepe’ye ne demeli?
Yeşiltepe, son yıllarda çok gündemde. İmar sıkıntılarıyla gündeme geliyor. Mahalle sakinleri ‘sorumlu gördükleri’ Büyükerşen’e ateş püskürüyor. Hoca, muhtarlığa geliyor kavga çıkıyor. Tepkiler, gerginlikler, tartışmalar… Taşbaşı’nda toplantı yapılıyor… Başlamadan bitiyor! Sinirler gergin, suçlamalar gırla… Salonu terk ediyorlar, Hoca’yı suçluyorlar… Her yayında Hoca’ya veryansın… Eskişehir.Net ekibi olarak bizde gittik mahalleye… Aynı tepkileri kayda aldık. Yaklaşık 20 yıllık mağduriyet var. Ve bunun sorumlusu da Büyükerşen olarak görünüyor. Seçim sonucunu merak ediyorduk. Hoca, Yeşiltepe’den bi çuval oy aldı! Rakibi Sakallı’nın aldığı oylar da çuvaldan biraz taşıyordu! O kadar… Ben pek şaşırmadım, belki şaşıran olur diye yazmak istedim.

Sakallı’nın hatası neydi
Cumhur İttifakı Büyükşehir Adayı AK Partili Burhan Sakallı, seçimi kaybetti. Pazar gecesi “Sakallı nerede hata yaptı” gibi cümleler dolaşıma girdi. Bana da soruluyor… Onlara “Sakallı hemen hemen hiç hata yapmadı” diyorum. Bir kere dört ay gibi inanılmaz uzun bir seçim sürecini çok iyi yönetti. Mesajları, tavırları, sesinin yüksekliği, projeleri, vizyonu, kampanyası hepsi iyiydi. “Sakallı seçimi neden kaybetti” diye 10 maddelik bir liste yapacaksak bunun ilk 9 maddesinin Sakallı ile alakası olmaması gerekir. Parti içi gerginlikler, hayat pahalılığı, geçmişte yapılan hatalarla Hoca’nın ‘yenilmez’ hale getirilmesi, bazı isimlerin saldırgan politika yürütmesi gibi Sakallı’nın dışında gelişen pek çok neden var.

VD ne yapacak, yapmalı
Cumhur İttifakı Odunpazarı Adayı AK Partili Volkan Doğan, seçimi kaybetti. Gerçi kendisi kaybettiğine ‘inanmıyor’ ama neyse… Resmi sonuçlar kaybettiğini gösteriyor. YSK da son sözü söyledi. Peki VD bundan sonra yapacak? Eskişehir’in en büyük ilçesini yüzde 3 gibi az bir farkla kaybeden VD, köşesine çekilecek hali yok. Tabanı ortada, seveni belli, kitlesi hazır… VD’nin İl Başkanlığına doğru gideceğini ifade edenler var. Yeniden ilçe başkanı olacağını düşünenler var. Elbette bunlar Harun Karacan’ın konumuna bağlı. Eskişehir, Karacan’a teslim edilirse, edilecekse öyle bir kentte VD’nin yeri olmaz. Eskişehir kendi haline bırakılırsa VD, hocaların ‘himayesinde’ yeni görevler üstlenebilir. Ne yapacağını bilmiyorum ama ne yapmaması gerektiğini biliyorum. Sert, keskin, suçlayıcı, ayrıştırıcı, kırıcı, yaralayıcı, yakıcı üslubundan bir an önce vazgeçmeli. Biraz dinlenmeli, bir miktar soluklanmalı, az bi şey durulmalı…