16 yaşındaki Sümeyye Boyacı, S5 engelli sınıfında serbest sırtüstü ve kelebekleme dallarında yarışan bir yüzücü. Doğuştan iki koluna da sahip olmamasına rağmen yüzme dalında büyük başarılara imza atan Boyacı, son olarak Londra’da düzenlenen Dünya Paralimpik Şampiyonası’nda kazandığı ikincilik derecesiyle gümüş madalyayı ülkemize getirerek, Cumhuriyet tarihinde paralimpik yüzmede ‘ilk kadın dünya ikincisi’ olarak Eskişehir’in ve Türkiye’nin yeniden gururu oldu.

5 Şubat 2003 tarihinde Eskişehir’de dünyaya gelen Boyacı, doğuştan iki koluna da sahip değil ve aynı zamanda kalça çıkıklığından muzdarip. 4 yaşındayken ayaklarını kullanarak resim yapmaya başlayan,  11 sene önce 5 yaşındayken yüzme sporuna adım atan Boyacı, küçük yaşlarda gördüğü bir akvaryumda, balıkların ‘kolları olmadan yüzebilmesinden’ etkilenerek bu spora başlamaya karar vermiş. Kalça çıkıklığı rahatsızlığından dolayı bir bacağı diğerine göre kısa olan genç sporcu, bu nedenle yürürken çok çabuk yorulduğunu, fakat yüzme esnasında bu sorunu yaşamadığını ve adeta ‘doğal ortamında yüzen bir balık’ gibi hissettiğini söylüyor. Boyacı’nın en büyük hedefi ise 2020 Tokyo Paralimpik Olimpiyatları’nda İstiklal Marşımızı okutmak.

PROFESYONEL SPORCULUK ÇOK ZOR

Profesyonel sporculuk yapmanın sanıldığından çok daha zor olduğunu, kimi zaman günde 9 kilometre bile yüzmek zorunda kaldıklarını anlatan Boyacı, bunları hiç dert etmediğini ve spor sayesinde hayatının daha planlı ve programlı bir hale büründüğü ifade etti. Eskiden insanların kendisine rahatsız edici gözlerle baktığını, fakat şimdi ise kendisini tanıyan herkesin yanına gelip tanışmak istediğini belirterek, başarının sırrının ‘pes etmemek’ olduğunun altını çizdi.

LONDRA’DA HAKSIZLIĞA UĞRADIM

İngiltere’nin başkenti Londra’da başına gelen talihsiz durumu da şu sözlerle aktardı Sümeyye Boyacı, “50 metre kelebek yarışında elemelerde gayet güzel yüzdüm ve yarış bitti. Fakat puan tablosuna baktığım zaman diskalifiye olduğumu gördüm. Ama diskalifiye olacak tek bir hareket dahi yapmadım aslında. Her şey çok yolunda gitmişti, hatta hayatımda yüzdüğüm en güzel kelebek yarışı olduğunu söyleyebilirim. Derecemi çok geliştirmiştim, çok iyi yerlere gelmişti ve üçüncü olarak finale kalmıştım. Fakat beni diskalifiye ettiler. Ardından serime baktığım zaman bir tane İngiliz kız vardı. O da dokuzuncu olarak finale kalmış fakat sekiz kişi finale kalabiliyor. Yani beni diskalifiye edip onu finale alabilmek için böyle bir yol izlemişler. Bende üçüncü olarak kalınca ve bir Türk’ün üçüncü olduklarını görünce beni seçtiler ve diskalifiye ettiler. Daha sonra teknik kurulumuz ve hocalarım buna itiraz ettiler ve 150 pound ödeyip protesto ettiler. Fakat bunu kabul etmediler. Hocalarım bana gerçekten güvendikleri ve bir hata olmadığına inandıklarından dolayı 350 pound daha yatırıp tekrar protesto ettiler. Fakat bu yeniden kabul edilmedi. Ardından hocalarım madem kabul etmiyorsunuz bize hatanın videosunu gösterin birlikte izleyelim diye teklifte bulundular. Ardından ortada bir hata olmadığı için beni geri yarışa almak zorunda kaldılar.”

ÜZERİMDE BÜYÜK SORUMLULUK VAR

Türkiye’nin adeta ‘tek yürek’ olarak arkasında olmasından dolayı üzerinde büyük sorumluluk hissettiğini dile getiren Boyacı, üzerinde emeği olan kişilerin ve Türkiye’nin umutlarını boşa çıkartmak istemediğini belirtiyor. Boyacı’nın en büyük motivasyon kaynağı ise; manevi olarak insanların yanında olduğunu hissetmek.

BAŞARILARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Yüzme sporunda birçok başarıya imza atan Boyacı’nın başarıları adeta saymakla bitmiyor. İşte genç sporcunun başarılarının bir kısmı:

Haziran 2016’da,Berlin'de düzenlenen ve kariyerinin ilk uluslararası yarışı olan 30. Uluslararası Alman Şampiyonası'nda mücadele etti.

Rio de Janerio’da düzenlenen 2016 Yaz Paralimpik Oyunları’nda 50 metre sırtüstü S5 kategorisinde sekizinci sırada yer aldı.

2017 yılında İtalya’nın Ligurya bölgesinin ev sahipliği yaptığı Avrupa Paralimpik Gençlik Oyunları’nda 50 metre sırtüstü S1-5 kategorisinde bronz madalya kazanırken, aynı müsabakada 50 metre serbest S1-5 kategorisini ise dördüncü sırada tamamladı.

2017 Aralık ayında Meksika’da düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda dört farklı kategoride yarıştı. 50 metre sırtüstü S5 kategorisini dördüncü, 50 metre kelebek S5 kategorisini altıncı, 50 metre serbest S5 ile 200 metre serbest S1-5 kategorilerini ise yedinci sırada tamamladı.

Ağustos 2018’de Dublin’de düzenlenen Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda 50 metre sırtüstü S5 kategorisinde altın madalya kazandı.

Son olarak ise Londra’da düzenlenen Dünya Paralimpik Şampiyonası’nda kazandığı ikincilik derecesiyle gümüş madalya kazandı.