“Sarı site” olarak da bilinen sahibinden.com’da Eskişehir’de satışa sunulan taksi plakalarının fiyatları, İzmir ve Bursa’dan sonra Türkiye’de 3’üncü sıraya yerleşmiş durumda. Kent genelinde satılan taksi plakası fiyatlarının, 6 milyon liraya kadar çıktığı görülüyor. İstanbul’u dahi sollayan plaka fiyatları, Eskişehir’deki taksileri adeta “Türkiye’nin en değerlileri” arasında kılıyor.

Halk arasında “sarı site” olarak da bilinen sahibinden.com’da Eskişehir’de satışa sunulan taksi plakası fiyatları, 6 milyon lirayı zorluyor. İstanbul ve Ankara’daki plakaların fiyatlarını dahi geçen bu değer, Eskişehir’i, İzmir ve Bursa’dan sonra “Türkiye’deki en pahalı taksi plakalarına sahip şehri” durumuna getirdi.

Konuyu eskisehir.net’e değerlendiren Eskişehir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kadir Ağır, Eskişehir’deki taksi plakası fiyatlarının 3 ile 5 milyon lira bandında değiştiğini söyledi. Taksi plakasının yanı sıra kamyon ve minibüs gibi araçların da artık yatırım aracına dönüştüğünü ifade eden Ağır, “İnsanlar yatırım yapacağı zaman ölü yatırım yapmıyor” dedi.

“Taksi plakaları Eskişehir’de de yatırım aracı olarak görülüyor”

Ağır, Türkiye genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de taksi plakalarının bir yatırım aracı olarak görüldüğünü belirterek, “Eskişehir’de 468 merkezde, 129 da ilçelerde olmak üzere toplam 597 taksi var. Bildiğiniz gibi son zamanlarda Eskişehir’in turizm potansiyelinde bir artış oldu ama taksi sayısının yeterli olduğunu söyleyebilirim. Talep karşılanıyor. Yağmurlu ve karlı havalarda taksi bulmakta sıkıntı her zaman oluyor. Böyle bir sıkıntı var ama bu sıkıntıyı aşıyoruz. Eskişehir trafiği sıkıştığı için taksiler biraz geç kalabiliyor ama aşıyoruz” diye konuştu.

“Trafik yoğunluğu taksi gelirlerinde soruna yol açıyor”

Eskişehir’deki trafik yoğunluğunun taksi gelirlerinde soruna yol açtığını dile getiren Ağır, “Bazen taksiler yarım saat gelemiyor. Şehir merkezinde trafik sıkışık olduğunda sıkıntı oluyor. Saat 08.00 ile 10.00 arasında trafikte bir sıkışıklık var. Bu sıkışıklık akşam mesai çıkışında da oluyor. Taksilerin bu nedenle yetişemediği oluyor” bilgisini verdi.

“3 milyon liradan başlıyor, 5 milyon liraya kadar çıkıyor”

Ağır, “İnsanlar para kazanıyor… Kamyoncu da kazanıyor, servisçi de kazanıyor, minibüsçü de kazanıyor… Takside de aynı durum var. Eskişehir’de taksi plakası fiyatlarının bazı ilanlardaki gibi 6 milyon lira olduğunu düşünmüyorum. 3 milyon liradan başlıyor, 5 milyon liraya kadar çıkıyor. Sonuçta yatırım aracı… Elinde parası olan insan yatırım yapıyor. Yapmayacak diye bir şey yok” dedi.

“İnsanlar ölü yatırım yapmıyor”

Eskişehir’deki taksi plakası fiyatlarının, merkezdeki taksi sayısının 468’de kalması nedeniyle İstanbul’daki plaka fiyatlarını geçmiş olabileceğini kaydeden Ağır, “İnsanlar yatırım yapacağı zaman ölü yatırım yapmıyor. Artık ev almıyorlar çünkü kirası gelse gelse 2-3 bin lira gelecek… Durum takside, serviste ve minibüste öyle değil. İnsanlar artık taksilerini satıp kamyon alıyor çünkü artık kamyoncular da para kazanıyor” yorumunu yaptı.

“50-100 tane daha taksi girse Eskişehir trafiği allak bullak olur”

Ağır, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Eskiden hep ‘kamyoncu mağdur’ diyorduk. Artık kamyoncu da para kazanıyor. İnsanlar bu nedenle kamyona dönüyor. Eskişehir’deki taksi plakası fiyatlarının İstanbul’daki plaka fiyatlarının geçmesinin sebebi taksi plakasının bir yatırım aracı olarak görülmesi olabilir. Eskişehir’deki taksi sayısını artırmayı düşünmüyoruz çünkü yeterli… Trafiğe 50-100 tane daha taksi girse Eskişehir trafiği allak bullak olur.”

Taksicilere göre durum internetteki gibi değil

Mikrofonumuzu uzattığımız taksiciler, internette satışa sunulan taksi plakası fiyatlarının piyasadaki gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bazı esnaf ise taksi plakalarındaki fiyat artışını, taksi plakalarının “uzun ömürlü bir yatırım” olmasına bağladı.

“İnsanlar satacağı plakanın fiyatını artırıyorlar”

Eskişehir’deki taksi plakası fiyatlarının 5-6 milyon lira civarında olmasının nedenini Avrupa’dan gelen gurbetçiler ile ev fiyatlarının artışına bağlayan Saray taksi durağı esnafı Emir İnceeer, “‘Ev alacağıma plaka alırım’ diye düşünüyorlar. Taksi plakası, uzun ömürlü bir yatırım olduğu için daha da rağbet oluyor. Kazancı da var tabi… İnsanlar, yatırım yapmak için taksi plakasını mantıklı buluyorlar. Plaka fiyatlarının artışını buna bağlıyorum. İnsanlar satacağı plakanın fiyatını artırıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Bu, şehirdeki taksi sayısıyla alakalı”

Her kalemde fiyat artışı olduğuna değinen İnceer, “Bugün bir evin fiyatı 2-3 milyon liraya ulaşmış durumda. İnsanlar bir ürüne yüklendiği zaman fiyatı da artıyor. Bu nedenle taksi plakalarının fiyatı da zamlanıyor. İlerde plaka fiyatları illaki artar fakat belirli bir seviyeye geldikten sonra yeni plakalar basıldığı zaman tabii ki değeri düşecek. Bu, şehirdeki taksi sayısıyla alakalı… Şu anda revaçta ama ilerde ne olur? Hiç belli olmaz” diye konuştu.

“Plakayı alan düşünsün”

Eskişehir’deki taksi plakası fiyatlarının 5-6 milyon lirayı bulmadığını savunan bir başka Saray taksi durağı esnafı Erol İnceer ise “Bence Eskişehir’deki taksi plakası fiyatları ortalama 3-3,5 milyon lira civarında… İkinci el ilan sitelerinde Eskişehir’deki taksi plakası fiyatları 5-6 milyon lirayı bulmuş olabilir ama bunu alan düşünsün. Çok pahalı… Zaten kazandığınızın 3’te 1’ini yakıta veriyorsunuz. 3’te 1’ini de şoföre veriyorsunuz. Gerisi size kalıyor. İşin bir de sanayi masrafları boyutu var” bilgisini verdi.

“Bunlar gerçeği yansıtmayan fiyatlar”

Rakamı abartılı bulduğunu dile getiren taksici esnafı Servet Kınasakal da “Bunlar internet ortamında tok satıcıların abarttığı fiyatlar. Taksici esnafı ekonomik kriz içinde… Artan akaryakıt, parça ve araç fiyatları yüzünden zor günler yaşıyor. Bunlar gerçeği yansıtmayan fiyatlar. Taksi plakasının getirisi aşırı düştüğü için insanlar plakalarını satıyorlar ama bu fiyatlar asla gerçeği yansıtmıyor. Günlük kazancın 3’te 1’i akaryakıta, 3’te 1’i de şoföre gidiyor. Geri kalanı mal sahibinin oluyor” dedi.

“Eğlence olsun diye 5-6 milyon lira yazıp internette satışa koyuyor”

Kınasakal, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bu rakamlar gençlerin internet ortamına kendini kaptırmalarından kaynaklanıyor. Biz bunları gözlemliyoruz. Adamın taksisi var, çocuğu eğlence olsun diye plakanın fiyatını 5-6 milyon lira yazıp internette satışa koyuyor. Bu yatırımı yaptıktan sonra getirisi olmayan bir şey… Bir taksi alıp ayda 10-15 bin lira kazanmak komik bir rakam. Eskişehir’de taksi plakası fiyatları gözlemlerimize göre 2 milyon lira civarında.”