Doğanın en güzel armağanı, onu gözlemlemek ve gördüklerimizi anlamaya çalışmak için bize ilham vermesidir. – Albert Einstein

Albert Einstein’ın sözünde bahsettiği gibi doğa kavramı, insanın hayatında önemli rol oynayan unsurların başında gelir. Doğa kavramının içinde yer alan yaban hayatı ise bölgelere değer katan bir yapıdır. Seyir defterinin önceki bölümlerinde Eskişehir’in doğal yapısına, doğa aktivitelerine, bisiklet ve motosiklet parkurlarına değinmiştik. Bu yazımızda ise Eskişehir’deki yaban hayatı ve yaban hayatının temel özelliklerine kısaca değinmeye çalışacağım. Eskişehir’in kuzeyinde yer alan Çatacık Ormanı yaban hayatı bakımından oldukça zengin bir bölge olarak ön plana çıkar. Yeşilin her tonunun görülebileceği Çatacık ormanlarında özellikle sarıçam yoğunluğuna ek olarak birçok ağaç ve yaban çiçeği türüne rastlamak mümkündür. Ayrıca, Çatacık ormanlarında geyik üretme çiftliği de yer alır. Bu nedenle Çatacık Ormanlarında geyikleri görme olasılığınız oldukça yüksektir. Eskişehir yaban hayatının diğer önemli ve oldukça değerli ögelerinden birisi ise Kara Akbabadır. Verilere göre, Kara Akbaba türünün Avrupa’da İspanya’dan sonra Türkiye’deki en fazla bulunma noktası Eskişehir’dir. Boyları 100-110 cm civarında olan Kara Akbaba’nın en önemli özelliği ise kanat açıklığıdır. Kara Akbabaların kanat açıklığının yani bir kanadının ucu ile diğerinin arasındaki uzunluğunun yaklaşık 295 cm olduğunu söylemek isterim.

Diğer yandan Eskişehir bölgesindeki yaban hayatının önemli merkezlerinden birisi ise Balıkdamı kuş cennetidir. Yaklaşık 30 bin dönüm alanda küçük gölet ve sazlıklardan oluşan ve ülkemizin büyük sulak alanlarından birisi olan Balıkdamı kuş cennetinde çok sayıda bitki, balık ve kuş türüne rastlamak mümkündür. Bunlara ek olarak, Porsuk ve Sakarya nehri ile Sarıyar ve Porsuk barajlarında önemli sayıda sazan, yayın, karagöz gibi tatlı su balık türleri yer alır. Eskişehir ili ve civarlarında, omurgasız hayvan türü örneklerinden tüylü arı, limon kelebeği, amiral kelebeği ve bağ salyangozuna, omurgalı hayvan türü örneklerinden küçük semender, ova kurbağası, kara kaplumbağası, sarı yılan, kedigözlü yılan ve yeşil kertenkeleye rastlamak mümkün olduğu gibi farekulaklı küçük yarasa, tarla sincabı, yabani tavşan, kirpi, kızıl tilki, kurt, su samuru, ulu geyik ve yaban domuzu da görülen hayvan türlerindendir.

Yazımda kısaca değinmeye çalıştığım üzere, ön planda yer almasa da Eskişehir’in yaban hayatı bakımından zengin bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz. İlimizde doğa aktiviteleri üzerine çalışan ve detaylı bilgiye sahip olan kurumlar, dernekler ve gruplar bulunuyor. Doğa aktiviteleri konularında düzenlenecek olan yeni organizasyon ve etkinliklere Eskişehir yaban hayatının bahsetmiş olduğum bu önemli noktalarını ekleyerek Eskişehir turizmine değerli bir fayda sağlanacağını düşünüyorum.

Seyir defterinin yeni bölümlerinde görüşmek dileğiyle…

İletişim:

E-mail: [email protected]

Twitter: YigitMumcu