Haber: Atahan Gezer

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, KESK Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası ve TMMOB Makina Mühendisleri Odası adına yapılan basın açıklamasında, zamlara olan tepkiler dile getirildi.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat tarafından yapılan açıklamada, siyasi iktidarın yirmi yıllık süre boyunca çok sayıda ithal kömür ve doğal gaz yakıtlı santralin kurulmasını teşvik etmesi sebebiyle ülkemizin dışa bağımlılığının arttığı belirtilerek, “Plansız programsız uygulamalarla, yenilenebilir enerji kaynaklarına elektrik üretimini destekleme görüntüsüyle, bir tarafta özel şirketlere bedeli yurttaşlar tarafından ödenen milyarlar aktarılırken; küçük HES’lerle dereler insandan, yaşamdan, doğadan koparılmış; verimli tarımsal arazilere kurulan GES’lerle, deşarjlarını bilim ve tekniğin kurallarına uygun olarak yapmayan JES’lerle ve sera gazı salımları kontrol edilmeyen, kullanılmış lastik ve ithal plastik çöpleri yakan biyokütle santrallerle halkımıza ve doğal çevreye her türlü zararlar verilmiştir. Zamların nedeni; iktidarın ithal fosil yakıtlara dayalı ve özel şirketleri kollayan dışa bağımlı politikalarıdır. Elektrik, doğal gaz ve LPG'ye yapılan zamları yenileri izleyecektir” denildi. Aykanat, ayrıca özel şirketlere çevre mevzuatına uyumda esneklik tanındığını ve çevre izni teşvikleri dağıtıldığını iddia etti.

“ELEKTRİĞE İKİ YILDA YÜZDE 70 ZAM YAPILDI”

Aykanat, sözlerini şöyle sürdürdü;

“2021 yılı içinde yüzde 15 artan elektrik fiyatlarına son iki buçuk yıl içinde yapılan zam yüzde 70 olmuştur. Konutlar ve küçük işyerlerinin doğal gaz faturaları, BOTAŞ’ın yaptığı zamların yanı sıra; özel doğal gaz dağıtım şirketlerinin BOTAŞ’tan aldıkları gazın fiyatına eklenen ve sürekli artan sistem kullanım bedelleri ile de yükselmektedir. Fiyat artışlarının sürekli olarak yansıtıldığı sistem kullanım bedeli, birçok ilde tüketicinin ödediği tutarın üçte birine ulaşmaktadır.”

“ZAMLAR ENFLASYONUN İKİ KATI”

“2021 içinde konutlar ve küçük işletmelerin gaz alım fiyatları yüzde 17,7-28,8 aralığında artarken; 2019 başından bugüne artışlar yüzde 32,0–67,2 aralığında olmuştur. Bu dönemde TÜİK’e göre enflasyon yüzde 35 düzeyinde olurken, elektrik ve doğal gaz fiyat artışları bu rakamın iki katı düzeyinde gerçekleşmiştir. TL’nin yabancı paralar karşısında yüksek oranlı değer kaybı da doğalgaz fiyatlarının artmasında etkili olmuştur.”

"YURTTAŞLAR KARANLIĞA VE SOĞUĞA MAHKÛM EDİLDİ"

Ülkemizde enerji yoksulluğu sorununun giderek ağırlaştığını ve toplam istihdamın üçte birinden fazlasının sosyal güvenlik sistemi dışında sigortasız olarak çalıştığını ifade eden Aykanat “Yüzde 60’ından fazlasının asgari ücret düzeyinde çalıştığı günümüz Türkiye’sinde, geniş anlamda işsiz sayısı 10 milyonu geçmiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in TBMM’de verdiği bilgilerden, 2020’nin ilk dokuz ayında, toplam tutarı 101 milyon TL ödenmemiş borçtan dolayı 107 bin konut elektrik abonesinin; 399 milyon TL ödenmemiş borçtan dolayı da 51 bin konut doğal gaz abonesinin sözleşmelerinin feshedildiği ve elektrik ve gazlarının kesildiği anlaşılmaktadır. Oysa ortalama borç tutarı bin liranın altında olan 107 bin konutta oturan 400 binden fazla yurttaş karanlığa; borçları sekiz bin liradan az olan 200 bin yurttaş da soğuğa mahkûm edilmeyebilir; toplam 500 milyon TL kamu kaynaklarından karşılanabilirdi” sözlerini kaydetti.

"ZOR DURUMDAKİ KİŞİLERİN HİZMET BEDELLERİ KARŞILANMALI"

Son elektrik ve doğal gaz zamları sonrasında, birçok ticari ve sınai işletmede maliyetlerin artması gerekçesiyle ürün ve hizmet fiyatlarının da artacağını öngördüğünü belirten Aykanat, sözlerini şöyle noktaladı;

“İktidar, bal tutan parmakları yalayan yandaş küçük bir azınlığa odaklanmakta; kredi kartlarının borçlarını, kiralarını, elektrik, doğal gaz, su, telefon ve internet faturalarını ödeyemeyen; açlıkla ve yoklukla boğuşan milyonların yaşadığı sıkıntıları yok saymaktadır. Kâr garantili projelerde şirketler her türlü cezadan muaf kılınır ve kazançları güvence altına alınırken; işsizlik ve pahalılıkla boğuşan milyonlarca emekçi, emekli, esnaf ve işsizin sorunlarının çözümü için tek bir adım atmadan; hiçbir ekonomik destek vermeksizin evlerine kapatılan, aylardır salgından bunalmış kitlelere sabır ve tevekkül önerilmesinin yorumunu kamuoyuna bırakıyoruz. Bu durumu önlemek için kriz koşulları sona erene kadar zor durumdaki tüm yurttaşların ve kapanan küçük işletmelerin elektrik, su, doğal gaz, internet ve telefon hizmet bedelleri kamu tarafından karşılanmalıdır.”