Eskişehir iş ilanları için tıklayın

Seyyid Battal Gazi Vakfı, Seyitgazilileri bir araya getirme misyonunun yanı sıra, Seyitgazi’nin gelişmesi ve yatırımlardan en verimli şekilde yararlanabilmesi için 1991 yılından beri mücadele ediyor. Başkan Sırrı Kabadayı, vakfın faaliyetlerini ve diğer ilçe derneklerinin hayatta kalabilmesine yönelik görüşlerini aktardı.

SEYİTGAZİ GÖNÜLLÜSÜYÜZ

“Vakfımız, Seyitgazili bir grup gönüllü hemşerimiz tarafından Seyitgazi’yi geliştirmek, kalkındırmak ve çok yönlü hizmetleri Seyitgazi’ye götürmek amacıyla 1991 yılında kuruldu. Vakfımız tüm Seyitgazililere ve elli bir mahallesine hitap eden bir vakıf. Şu anda Seyitgazi’de yaşayan kişi sayısı on üç bin civarında. Bunun yanında bu rakamın beş katı kadar da Eskişehir’de yaşayan Seyitgazili var. Eskişehir il sınırları dışında yaşayan yirmi bin Seyitgaziliyi de hesaba kattığımız zaman Türkiye’de yaklaşık yüz bin civarı Seyitgazili yaşıyor. Bizde vakıf olarak tüm bu Seyitgazili hemşerilerimize ve gençlerimize hizmet vermekteyiz.”

HER ANLAMDA GELİŞMELİ VE KALKINMALIYIZ

“Vakfımız, her sene 1 Eylül tarihinde Seyitgazi Kaymakamlığı ve Seyitgazi Belediyesiyle beraber hem Seyitgazi’nin kurtuluşunu kutlamak hem de Seyyid Battal Gazi’yi anma görevini uzun yıllardan beri yürütmekte. Bunun dışında Eskişehir’de Hüner İş Merkezi’nde bir vakıf merkezimiz ve lokalimiz mevcut. Lokalimiz adeta hemşerilerimizin bir buluşma noktası haline gelmiş durumda. Ayrıca yükseköğrenim gören ve maddi durumu iyi olmayan Seyitgazili gençlere yönelik öğrenim yardımında da bulunuyoruz. Daha iyi bir geleceğe sahip olmaları için maddi ve manevi yönden yanlarınmda olmaya çalışıyoruz. Onlarla buluşarak Seyitgazi’ye yönelik görüşlerini ve önerilerini ilgili mercilerle paylaşmanın bizim bir görevimiz olduğunu düşünüyorum. Seyitgazi için yapılabilecek birçok şey var. Her anlamda gelişmek ve kalkınmak bizim için çok önemli.”

BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ

 “Şu anda Seyitgazi’de bulunan elli bir mahallede yirmi beş tane sivil toplum kuruluşu mevcut. Bizde vakıf olarak bu sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Zaman zaman bu derneklerimizin faaliyetleri oluyor. Bunlar arasında yağmur duaları, Ramazan Ayındaki birliktelikler, bayramlaşmalar ve köy düğünleri gibi etkinlikler mevcut. Bizde böyle günlerde vakıf olarak diğer derneklerle bir araya geliyoruz ve dernekler arası ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Her derneğimizin yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Bu amaçla vakfımız ve diğer yirmi beş derneğimizle beraber ‘Seyitgazililer Platformu’ diye bir platform oluşturduk. Vakıf olarak onların üstünde değil, onlardan herhangi birisiyiz. Onlarla biriz, beraberiz. Çünkü bir aradayken güzel bir güç oluşturduğumuzu düşünüyoruz. ‘Seyitgazililer Platformu’ olarak, çeşitli ortamlarda Seyitgazi’nin menfaatleri için bir araya geliyoruz. Seyitgazi’nin hem devlet yatırımlarından hem de yerel yönetimlerdeki yatırımlardan yeterince faydalanması için çaba içerisindeyiz. Tüm Seyitgazili hemşerilerimiz de vakfımıza ilgi ve destek sağlıyor. Bizde bundan dolayı mutluyuz. Kısacası Seyitgazi için elimizden gelen ne varsa yapmaya çalışıyoruz diyebilirim.”

SİVİL TOPLUM MERKEZİ OLUŞTURULMALI

“Eskişehir’de sivil toplum kuruluşlarının yaşaması için öncelikle temel masraflarını karşılayacak bir ortamın oluşması lazım. Buna önayak edecek kuruluşların başında da Büyükşehir Belediyesi geliyor. Birçok ilde böyle uygulamalar mevcut. Örneğin Ankara/Polatlı’da bütün sivil toplum kuruluşlarına bir merkez yapmışlar ve orada faaliyetlerini yürütüyorlar. Toplantı salonlarının ve ofislerinin bir arada olduğu bir yapı oluşmuş. Türkiye’de buna benzer örnekleri çoğaltmak mümkün. Derneklerin aşağı yukarı dörtte üçünün maddi sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Bu dernekler faaliyet için para bulabiliyorlar. Fakat buldukları para kira ve diğer işletme giderleri gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında harcanıyor. Bu bakımdan bir sivil toplum merkezi oluşturulmasında yarar var. Diğer taraftan belediyeler, valilikler ve kaymakamlıklar bu faaliyetlere destek olmalı ki; bu etkinliklerini herhangi bir maddi problem olmaksızın gerçekleştirebilsinler.  Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının eğitimle ilgili veya çeşitli yerel, ulusal ve uluslararası projelerden yararlanabilmesi ve kapasitelerinin artırılması için çalışma yapılmasında yarar olduğu düşüncesindeyim.”

İŞBİRLİĞİ ŞART

“Bundan yaklaşık on sene önce ‘Eskişehir Sivil Yerel Oluşumu’ diye bir yapı vardı. Buna benzer bir çalışmanın yapılmasında yarar var. Herhangi bir kuruma, kişiye veya partiye bağlı olmaksızın, özgür bir şekilde faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için böyle bir yapı şart. Devletimizin de buna tam destek vermesi lazım. Sadece belediyeler değil; Kültür ve Turizm Bakanlığı ve devletin diğer ilgili birimleri de bu faaliyetlere destek sağlamalı. Eskişehir, birçok bakımdan Türkiye’nin iyileri arasında. Eskişehir’de farklı kültürlerden gelen sivil toplum kuruluşları var. Bu sivil toplum kuruluşları arasında da faaliyet alanlarına göre işbirliği olmalı. Bizler de ‘Eskişehir İlçeleri Sivil Toplum Platformu’ adı altında bir platform kurduk. Platform olarak partilere, meclise ve ilgili devlet kurumlarına giderek ortak sorunlarımızı anlatarak ilgili kuruluşlardan yardım ve destek sağlamalarını istiyoruz. Kısacası; bir olalım, güçlü olalım.”

Editörün notu: Manşet fotoğrafında; Seyyid Battal Gazi Vakfı Başkanı Sırrı Kabadayı ve önceki dönemlerde Eskişehir Valisi olan ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna birlikte görülüyor.

Eski Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Seyitgazi'ye en büyük yatırımı yapmış bürokratlardan biridir. Şeyh Şucâ'eddin Veli Külliyesi ve Türbesi'nin oluşturulması, bina restorasyonları da dahil olmak üzere dönemin Valisi Güngör Azim Tuna'nın destekleriyle gerçekleştirilmiştir.