ETO Başkanı Metin Güler, eskisehir.net canlı yayınında Sedef Medya Grup Başkanı Cihan Yıldırım’ın konuğu oldu. Eskişehir Ticaret Odası (ETO) organ seçimleri 1 Ekim 2022 Cumartesi günü ETO TÜYAP Fuar Merkezi’nde yapılacak. Sekiz yılı aşkın bir süredir ETO Başkanlığı yapan Metin Güler, beyaz liste ile seçime girecek.

Plan yapmadan işe başlamam
Güler’in konuşmalarından öne çıkan bazı başlıklar şöyle: “Yönetim tarzı olarak hem kendiişlerimde hem de Oda’da da bakış açım ekibimle beraber hedef koymadan plan yapmadan işe başlamam. Dört buçuk yıl önceki seçim sonrası arkadaşlarla kampa girdik. Önümüzdeki dönemde yapılacaklara dair plan ve kurgu yaptık. Onlara da birer birer ne hedef koyduysak hepsini yerine getirdik. Tüm dünya gibi zor dönemler geçirdik. Elimizden geldiği kadar destek olmaya, hizmet etmeye çalıştık. Arkadaşlarımla beraber hep mücadele içindeydik.”

Doğru düzgün bir arşivimiz yoktu
“Oda’ya ilk geldiğimde Oda’nın kalite sistemini bi yere taşımam gerektiğini söyledim. Geldiğimde 122 yıllık bir odaydı. Doğru düzgün bir arşivimiz yoktu. Dosyaları saklayacak alanlar yoktu. Personelin çalışacağı fiziki alanlar yok. Oda’nın fiziki anlamda da geleceğini planlayacak işler yapmak gerekiyordu. Çünkü Oda hızlı büyüyor. Biz aldığımızda üye sayısı 11 bin civarıydı. Şu anda 18 bine yaklaştı. Hizmet sektörü ve sanayi tarafı kaynaklı bir büyüme var burada. Kalite sistemini bitirdikten sonra kalıcı eserlere yöneldik. Hizmet binası ihtiyacı vardı. Binamız ETO’ya yakışmıyor, ihtiyaca da cevap vermiyor.”

Fuarların iki milyar katkısı var
“21. fuarı yapıyoruz. Bir milyon ziyaretçimiz var. Eskişehir’e özel üniversite lazım mı, lazım. Bu tartışılmaz. Ticarette çarpan etkileri vardır. Fuar olduğu zaman dünya kadar insanı kentte ağırlıyoruz. Oteller, restoranlar, oradaki stantların hazırlanması… Bunların kente sağladığı katma değerler var. Fuarların kente sağlayacağı katkı için dört buçuk yıl önce 600 milyon demiştim. Şu anda iki milyar civarı… Fuarların iki milyar katkısı var. Fuarlarda 400-500 bin liraya stant yapılıyor. Ekonomik çarpar etkisine bakılmalı. Pişman değilim. Ciddi hibeler de aldık. Şu an bu yatırımı yapma şansımız yok. Doğru zamanda planlanmış, doğru zamanda hayata geçirilmiş bir proje olarak düşünüyorum. Benim dışımda esnaf, tüccar, kamuoyu da memnun.”

ETO’nun borcu sıfır
“Görevde olduğum sürece Oda’yı bir lira borçlandırmadım. Borcumuz sıfır… Pandemi döneminde üyelerimizin kullanımına 102 milyon kredi sunduk. Bankalarla işbirliği yaparak… Elimizdeki tüm finans kaynaklarını 2022'nin sonuna kadar bankaya yatırdık. Üyemiz uygun faizle kredi kullansın diye… Paramız bankalarda… Hizmet binasını bitirme yerine o olağanüstü koşullarda paramızı üyemizin kullanımına sunduk. Paralar dönmeye başladı. 2023’te inşallah taşınacağız. 102 milyonun hepsi bizim değil. Bankalarla ortak çalıştık. Toplamda 102 milyonluk kredi imkanı sağladık.”

Herkesi sistemin içine katıyoruz
“İşinizi doğru yaptığınız sürece, ekibinizle uyum içinde çalıştığınız sürece, şeffaf bir şekilde bu işleri yaptığınız sürece ortaya böyle neticeler çıkıyor. Meclis üyeleriyle, komite üyeleriyle hep beraberiz. Komiteler her ay toplanır. Meclisimiz her ay toplanır. Dört yıl içinde 2 bin 154 toplantı yapmışız. Komitelerde 2 bin 787 karar almışız. Bunların 1198’i için girişimde bulunmuşuz. Yine bunlarla ilgili olarak 130 kurumu ziyaret etmişiz. Üyenin kendini ifade edecek ortamı var. Talepleri değerlendirip, geri dönüş yapıyoruz. Herkesi sistemin içine katıyoruz. Beraber yapmamız gerekiyor. Eksiklerimiz illa vardır. Beğenen beğenmeyen vardır. Esnaf ve tüccarımız bir dönem daha bizi destekleme kararı aldı. Seçime dokuz gün var, inşallah sonu hayırlı olacak diye düşünüyorum.”

Saygı duymam gerekiyor
“18 bin üyesi olan, 41 meslek komitesinde 250 asil, 250 yedeğin seçildiği, 92 meclis üyesinin seçileceği bir yapıda çok normal. Tabi yorulan arkadaşlarımız var. O arkadaşlardan ricamız daha genç, buraya daha çok vakit ayıracak bir yapı oluşturmak için uğraş veriyoruz. Heyecanını yitirmiş arkadaşlar da var. Bunlarla konuşarak, uzlaşarak… Seçimin tabiatında olan işler bunlar. Herkes liste çıkarabilir. Saygı duymam gerekiyor. İster istemez seçimde aktif görev almayacak arkadaşlar olacaktı, bu çok normal. Doğal karşılıyorum.”

Bizim büyük sancımız yok
“Bunu bir bayrak yarışı gibi değerlendirmek lazım. Sisteme ve üyeye kim daha fazla katkı sağlayacaksa o kitle ile hareket etmek gerekiyor. Seçimler dönem dönem sancılı geçer çok şükür bizim büyük sancımız yok. Yönetim kurulundaki arkadaşlarla da konuşuyoruz, istişare yapıyoruz. Yorulan, ayrılacak arkadaşlar var. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Dostluklar arkadaşlıklar çok kıymetli ama biz buraya iş yapmaya geliyoruz. İş yapacak ekibimizi seçerken de kendimize göre hareket ediyoruz.”

Seçimden o arkadaşları da kazanacağız
“Eskişehir’de çok değerli iş adamları var. Meslek komitelerinde o mesleği temsil etmeniz gerekiyor. Çok önemli. Sektörleri temsil edecek arkadaşları monte etmeye çalışıyoruz. Bu işe meraklı, bu işe vakit ayıracak, bu işe katkı sınacak arkadaşlarımız var. Bir de baktığımız zaman yorulmuş arkadaşlarımızda var, vakit ayıramayan arkadaşlar da var. Bu bir değişim…  Bu işleri yaparken de bir tane başkan oluyor. İki başkanla yönetme şansınız yok. Bunlar normal, ilk defa yaşamıyorum. Her seçim böyle bir miktar kırgınlık bırakabilir ama biz seçimden o arkadaşları da kazanacağız. Ayrı gibi görünüyor ama ayrı değiliz.”

Siyaset düşünmediğimi ifade etmiştim
“Bulunduğum konum gereği siyasete hep eşit mesafede durmaya çalıştım.  Temsil ettiğim camiada her türlü siyasi görüşten kişi var. Bu kurumun başında çok hassas hareket etmeniz gerekiyor. Siyaset ayrı bir mecra. Bundan sonra da kendi planlamamda siyaset düşünmediğimi ifade etmiştim. Yıllardır ifade ediyorum bunu. Şu an için benim önümde bir seçim var. Seçime konsantre olmuş durumdayım. Bir de şu var; seçildiniz… Dört yıl için bir stratejik plan yaptınız. Bu planların sizi neye zorlayacağınızı bilemezsiniz. Koyduğunuz hedefleri hayata geçirme adına nerede kalmanız gerektiğini bilemezsiniz. Kente hizmet için illa siyaset yapmanıza gerek yok. Koyacağınız hedefler sizi öyle bir hale getirir ki siyaseti düşünmeye vakit ayıramazsınız.”