AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, eskisehir.net’in Facebook’tan yaptığı canlı yayında Cihan Yıldırım’ın konuğu oldu. Çalışkan, izleyenlerden gelen bir soru üzerine gecekondu önleme bölgesi ilan edilen Karapınar’daki yetki tartışmasına ilişkin açıklamalar yaptı.
DAHA ÖNCE TOKİ’DEYDİ…
Çalışkan, şunları kaydetti: “Yetki belediyenindir. 1989’dan sonra belediyeler tarafından gecekondu önleme bölgesine dahil edilen alanlardaki yetki mevcut Odunpazarı Belediyesi’nin davasıyla özdeş zamanlarda yetki değişimi olarak belediyeye geçti. Daha önce TOKİ’deydi… Başkan “Yetki TOKİ’de” falan diye sağa sola tabela astı. Yasal düzenleme ile 1989’dan sonra gecekondu önleme bölgesi olanlar da yetki belediyeye geçti. Bunu tartışmaya gerek yok. İnsanlar çözüm arıyor. İnsanlar ‘Ya bunlar zaten yapamaz, yaparsanız siz yaparsınız onlarda da yetki olsa siz yapın’ diyor.”
İŞTE HODRİ MEYDAN, SÖYLÜYORUM
“İşte hodri meydan, söylüyorum. Porsuk 1 ve Porsuk 2… Gündoğdu 1 ve 3… Geçirdik, iki yıla yaklaşıyoruz. İki milim yol alamadık, alamazlar. Çünkü böyle bir tecrübeleri ve böyle bir niyetleri yok. Bu konuda Kazım Bey de açıklama yaptı Ali Acar Bey de açıklama yaptı. İnsanlar yasal düzenlemelere bakarlar. İnsanlar hazır bilgiye sevdalı. O öyleymiş, bu böyleymiş, bu daha çok bağırdı. Bağıran daha haklı diye bir şey yok. Yasal düzenlemeye bakacağız. Bir şeyi yapmak istemezseniz ya onun yapılmamasına dönük imar planları yaparsınız karşı taraf buna nasıl olsa dava açacak dersiniz ya da herhangi eften püften sosyal donatı olanları az, belediye hizmet alanları az, yollar şuradan geçecekti buradan geçecekti mazeretini üretip TOKİ’nin yaptığı plana dava açacaksınız. Bu meseleyi akamete uğratırsınız. Biz kendi derdimizi önce kendimize anlatacağız ki daha sonra Ankara’daki bizim derdimizi rahatlıkla dinlesin.”
TOKİ BİZİ ENGELLİYOR!
“Benim yereldeki arkadaşım bunun çözümüne ilişkin katkı sağlamayacak, topu taca atacak, TOKİ’nin yaptığı planlara dava açacak… Kendi planlarını da TOKİ’nin itiraz edeceği şekilde eğitim, spor alanlarını küçülterek özellikle sanayi bölgesi için söylüyorum kendisine ilişkin belediye hizmet alanlarını dehşet büyüterek TOKİ’nin mutlak dava açacağı bir noktaya getirecek sonra da devlet bizi engelliyor, TOKİ bizi engelliyor…”
SENİN BÜTÇEN VAR MI, PAYDAŞIN VAR MI?
“Senin bütçen var mı, paydaşın var mı? Bunları küçük belediyeleri bırakın Büyükşehir Belediyesi’nin bile projeyi gerçekleştirecek bir partneri yok. Birisi çıksın desin ki biz buna şu gün başlıyoruz. Bu şehirde bir tane toplu konutun dönüşümüne ilişkin projeleri yok olanları da engelliyorlar. Onlar da engelliyor diyor biz de engelliyor diyoruz. Yerel bu konuda çabası, girişimi olmazsa Ankara’dakiler Eskişehir’i 81 ilden bir tanesi gibi görürler. Biz dilimiz döndüğünce anlatıyoruz. Sarıcakaya, Mihalgazi, Günyüzü, Sivrihisar… Buralarda düne kadar TOKİ mi vardı. Bizim Mihalıççık’ta yaptığımız yeri adam yeşil alana çevirdi yaa! TOKİ’ye vereceğimiz alanı yeşil alana çevirdi.”