Yıldıztepe Mahallesi Ali Çetinkaya Caddesi’nde Ekinciler Et Ve Süt Ürünleri adıyla satış yeri olan Gökhan Ekinci, çiftliklerinin Aşağıçağlan Mahallesi’nde olduğunu kaydetti. Ekinci’ye ilk olarak “Kurban Bayramı’nda satışlar ne durumdaydı” diye sorduk. Ekinci “İşimiz babadan kalma olduğu için satacağımız hayvan sayısı üç aşağı beş yukarı aynı. Yıllar içinde sağlanan güvenle oturmuş bir müşteri kitlemiz var. O yüzden kurban satışımızda sorun olmadı. Geçen yıllara oranla aynı sayıda kurban sattık. Allah herkesin kurbanını kabul etsin. Biz sattık fakat satamayan arkadaşlarımız da çok fazlaydı. Biz köyümüzün konumundan dolayı, kaliteli ve hijyenik hizmetimizden dolayı aynı sayıda kurban sattık. Hizmet kalitesi açısından sayıyı da fazla artırmak istemiyoruz. Fakat dediğim gibi satış yapamayan hayvancı arkadaşlarımız da oldu.”

25 bine kadar satıldı

Son yıllarda büyükbaş hayvana daha çok talep olduğunu duyuyoruz. Ekinci’ye “Büyükbaş mı çok satılıyor küçükbaş mı” diye sorduğumuzda “Biz büyükbaş satıyoruz. Küçükbaş da satıldı fakat bu sene biraz daha sıkıntılı bir süreç geçirdi. Üreticilerin ve esnaf arkadaşlarımızın daha fazla ellerinde kaldı. 1500’den 3000 liraya kadar küçükbaş satıldı bizim köyde… Büyükbaşları da 10 bin liradan 25 bin liraya kadar sattık” diye konuştu.

Hem üretici, hem satıcıyız

Ekinci’ye “Yıldıztepe’deki satış noktanız önünde çoğu zaman kuyruk oluyor. Bunu neye bağlıyorsunuz” dediğimizde “Kendi hayvanlarımız, kendi etimiz, kendi sütümüz… Üretimden satışa kadar tüm aşamalarda biz varız. Her anına hakimiz. Arada kimse yok. Tüm işleri aile fertleri yapıyor. Kendi yediğimiz, içtiğimiz ürünleri halka satıyoruz. Hem üretici, hem satıcıyız. Kendi ürettiğimiz mallarımızın satışını kendi iş yerimizde gerçekleştiriyoruz. Üreticiden halka diyelim” diye açıkladı.

Fiyatlarımız makul

Hemen her şeyin olduğu gibi et fiyatları da artıyor. Ekinci fiyatlar konusunda “Fiyatlarımız makul… Kurbandan çıktık, bundan sonra kasaplık işi biraz yavaş olur, herkesin eti var. Fiyatlarımız dışarıya göre uygun… Kuşbaşımız 70 lira, kıymamız 60 liradan başlıyor. Sırt grubumuz 85 lira civarında. Üretici olduğumuz için ve halka doğrudan satış yaptığımız için fiyatlarımız makul” dedi.

Uygun fiyata gübre, yem ve mazot

Üç kuşaktır tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlayan Ekinci’ye sektörün durumunu da soruyoruz. Ekinci sorun ve talepleri şöyle aktardı: Tarım ve hayvancılık çok kötü, çok eksik var… Üreticiye destek diyorlar ama biz destek istemiyoruz. Bir çuval yem olmuş 150-160 lira… Bize yem versin devletimiz… Destek istemiyoruz! Geçen sene attığımız tavan gübresi üç liraydı bu sene 6,50 lira. Çok zam var… Ekim ayına daha var. Bu 6,50 liranın 7-7,50 liraya kadar çıkacağını görüyoruz. Şu anda ihtiyaç olmadığı için bu fiyata satılıyor. Yarın herkese lazım olacak, talep artacak. Taleplerden dolayı fiyatlar da iyice artacak. Yem fiyatlarında da aynı şekilde düşme yok… Köylünün en büyük derdi, sıkıntısı girdiler… Maliyet sürekli yükseliyor. Bize uygun fiyata yem getirseler, gübremizi verseler, mazotumuzu verseler vatandaşımız da otomatik olarak her şeyden daha ucuza faydalanacak. Devletimizden destek istemiyoruz. Köylümüze uygun fiyata yem ve mazot istiyoruz…”