Probiyotikler, bağırsağa dost bakteriler olarak bilinen, vücudumuza büyük faydaları olan canlı mikroorganizmalardır. Probiyotiklerin pek çok türü bulunmaktadır. Probiyotikleri doğal olarak bazı besinlerden alabileceğimiz gibi, dışarıdan takviye olarak da alabiliriz. Probiyotik, Yunancada ‘yaşam için’ anlamına gelmektedir. Eski çağlardan beri de yararlı olduğu bilinmektedir.

Probiyotikler doğal olarak özellikle yoğurt, kefir ve sirkesiz yapılmış turşularda yüksek miktarda bulunmaktadır. Fakat bu ürünlere ‘probiyotik kaynağı’ demek yanlış olur. Vücudumuz için gerekli olan probiyotik miktarını tamamlamak için mutlaka dışarıdan takviye almak gerekmektedir.

EĞER SİZDE KİLO VEREMİYORUM DİYORSANIZ…

Bağırsaklarımızda bulunan canlı mikroorganizma topluluğuna ‘bağırsak florası’ denmektedir. Bağırsak florası bakterilerden, virüslerden ve mayalardan oluşur ve bir organ işlevi görür. Bu floranın dengesi bozulduğu takdirde bir takım hastalıkların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu hastalıkların başında ilk olarak obezite gelmektedir. Eğer sizlerde tüm çabalarıma rağmen kilo veremiyorum diyorsanız bu bağırsak floranızdaki bir sorundan kaynaklanıyor olabilir.

Peki, probiyotiklerin sağlığa faydaları nelerdir? İşte cevaplar;

  • Antibiyotik kullanımı sonrasında görülen ishalin tedavisinde yüksek miktarda etkiye sahiptir.
  • Bağışıklık sisteminizin güçlenmesinde yardımcı olur.
  • Laktoza karşı hassasiyeti olan insanlarda görülen gaz, ishal ve şişkinlik durumlarının azaltılmasında yardımcı olur.
  • Bağırsak florasının ph’ının dengelenmesinde iyi bakterilerin yanında yer alarak birçok hastalığın,  özellikle ‘kolerektal kanser’in önlenmesinde büyük etkileri vardır.
  • Karaciğer hastalıklarından anksiyete bozukluklarına kadar birçok hastalığın tedavisine katkı sağlar.