Konutlarda elektrik ve doğalgaza yüzde 20, sanayide ise ortalama yüzde 50 oranında yapılan zam iş dünyasından vatandaşa neredeyse her kesimin tepkisine neden oldu. 1 Eylül’den geçerli enerji kalemine yapılan zammın iğneden ipliğe her ürüne artış olarak yansıyacağını ifade eden vatandaşlar, kara kara kış aylarını düşündüğünü dile getirdi. Vatandaşlar artık zam sağanağının sona ermesini istediklerini belirtti.

Elektrik ve doğalgaz zamlarını eskisehir.net’e değerlendiren vatandaşlardan 65 yaşındaki Arife Akdeniz, artık zamlara yetişemediklerini ifade ederek, “Şok içindeyiz. Art arda zamlar, yetişemiyoruz. Her gün daha nelere zam gelecek diye uyanmaya korkuyoruz. Memur falan bitmiş durumda. Bu kışı nasıl geçiririz onu düşünüyoruz. Artık günlük yaşıyor insanlar. Büyük bir çıkmaz içindeyiz. Bu durumun kısa zaman içinde çözülmesi gerekiyor. Dur denilmesi lazım. İnsanların birlik ve dayanışma içinde olması gerekiyor. Toplum olarak bunu hak etmiyoruz. Elektrik faturam 230-280 lira arasında geliyordu. Şimdi iyice katlanacak. Artı olarak doğalgaz da artınca onun da elektriği ayrı olacak. Zaten asgari kullanıyorum. Ütü ve fırın kullanan biri değilim. Günlük gerekli olan aletleri kullanmaya çalışıyorum. Belki biraz daha bir şeyler yapabilirim ama artık tıkandık, yok” dedi.

Kimse sesini çıkarmıyor

70 yaşındaki Ali İbrahim Ergün ise “Gelen zamları ödüyoruz. Hiç kimseden de bir itiraz gelmiyor. Kombiler de çalışmaya başlayacak. İkisi birden artık nasıl olacak? Geçen sene kombi 500-550 lira geliyordu. Elektrik de var. Kış aylarında 1000 liraya yakın oluyordu. Kimse ses çıkartmıyor, memnun gibiler” diye konuştu.


 

Her şeye zam gelecektir

Bekir Yamacı da “Belimi büktü her şeyden önce. Bu zamlar, her şeye zam gelecek demektir. Evlerimize geldiği gibi zam, bir de sanayiye geldi yüzde 50. Her ürüne zam gelecek demek, beklentimiz bu yönde zaten. Keşke olmasa da hayatımız düzene girse. İnşallah her şey güzel olacak. 1 yıl kadar önce elektrik 50 lira geliyordu. Şu anda 370 lira civarında geliyor. Çok pahalı. Alım gücü çok düştü zaten. Maaşı düşük olanlara ve biz emeklilere Allah yardımcı olsun. Muhakkak önlem almak zorundayız. Elektrik konusunda önlem alacağız da doğalgaz merkezi olduğu için ona önlem alamayacağım. Elektriği de az kullanmaya gerek duyacağız bundan sonra.”

Halimize acıyorum

Doğalgaz ve elektrik zamlarının sorulması üzerine gözyaşlarına hakim olamayarak düşüncesini dile getiren Gülcan Odacıoğlu, “Türkiye’nin haline acıyorum doğrusu. Emeklilere, gençlere, çocuklarını okutan ailelere, öğrencilere Allah sabır versin. Türkiye’nin sonu felakete gidiyor. Gerçekten çok üzülüyorum. Keşke AK Parti’ye oy vermeseydim diyen insanlar var, elim kırılsaydı da oy vermeseydim diyenler var. Atatürk’ün emanetine kimse sahip çıkmıyor. Çıkan delikanlı biri olsa böyle olmazdı Türkiye’nin hali” yorumunu yaptı.

Maaşa yapılan zamlar cebimize girmeden gidiyor

Barış Tekin de, “Ülkenin halini görüyoruz. İlk önce asgari ücrete zam. Ondan sonra cebimize girmeden doğalgaza, elektriğe zam. Biz de zor durumdayız, geçinmeye çalışıyoruz. Bundan önce doğalgaz 180 civarında geliyordu en yüksek, bu kış ise 500 lira ödedik. Bundan sonra da 750 lira öderiz gibi duruyor. Allah yardımcımız olsun” değerlendirmesinde bulundu.