Akçasoy yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin göz bebeği şehrimizin Alpu ilçemizdeki, ülkemizin en verimli ovalarından Alpu Ovamıza Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi işbirliği ile yapımına başlanan “Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi" URAYSİM projesi ne yazık ki gündemimize gelmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Yasaya rağmen 6 milyon metrekare alan kamulaştırma alanı olarak belirlenmiş
Akçasoy: Alpu Ovamız Bakanlar Kurulu kararı ile "Büyük Ova" ilan edilmiştir ve tarım dışında başka bir amaçla kullanılması yasaya uygun değildir. Bu yasaya rağmen URAYSİM projesinin test yollarının inşaası için Alpu-Bozan, Karahüyük, Gündüzler, Margı, Sepetçi ve Yakakayı mahallelerimiz arasında bulunan yaklaşık 6 milyon metrekare alana yönelik kamulaştırma alanı belirlenmiştir. Bunun üzerine ise Eskişehir Büyükşehir Belediyemizin bu kamulaştırmanın ‘kamu yararına aykırı’ olduğu gerekçesiyle İdare Mahkemesi’ne açtığı davada, mahkeme tarafından oluşturulan konularında uzman bilirkişi heyeti “URAYSİM Projesinin kamu yararına uygun olmadığı kanaatine varılmıştır” sonucuna vardı. İdare Mahkemesi de bu bilirkişi heyeti raporu doğrultusunda hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, yürütmenin durdurulmasına oy birliği ile karar vermiştir. Ardından Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırmanın iptali isteğiyle açtığı davada ise İdare Mahkemesi önemli bir karara imza atarak yapılan tüm işlemleri iptal etmiştir.

'Verimli topraklarımıza kıymayın' diyorlar
Bu kararın sonucunda URAYSİM Projesinin "Kamu yararına olmadığı’ belgelenmiştir. Önemle belirtmek isterim ki, demiryolu şehri Eskişehir’de hiç kimse URAYSİM veya benzeri projelere karşı değil. Ancak, bilim insanlarımız projenin verimli tarım arazilerinin üzerine yapılması kamu yararına değil diyor. Alpu’da tarımsal üretim yapan çiftçilerimiz de 'verimli topraklarımıza kıymayın' diyorlar. Projeni uygulama ve kamulaştırma sahası olarak Alpu Ovası’nın kuzeyine uzanan kıraç arazilerin tercih edilmesini istiyorlar. Proje hemşerilerimizin de istediği gibi tarım ve hayvancılık arazileri yerine daha kıraç alanlara kaydırılmalıdır. Projenin bu haliyle uygulanmasının telafisi güç ve imkansız zararlara yol açacağı ortadayken, İl Toprak Koruma Kurulunda kamu yararına uygun olmayan URAYSİM Projesi ile ilgili gündem maddesi değerlendirilirken, ülkemizin ve güzel şehrimizin en verimli tarım arazilerinin üzerine ray döşemenin kimseye fayda sağlamayacağı göz önünde bulundurularak, kurul üyelerinden ülkemizin ve şehrimizin en verimli tarım arazilerinin korunması yönünde karar almalarını bekliyoruz. Şehrimizde Büyükşehir Belediyemizin düzenlediği “Kuru Tarım, Yeniden!” başlıklı Uluslararası Sempozyumda, dünyanın ve ülkemizin bilim insanları ile, önemi her geçen gün artan Doğru Tarımsal Üretim ve sağlıklı beslenme gibi konuları konuştuğumuz bu günde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin böylesine riske sokacak bir projenin bu şekli ile tekrar gündemimize gelmesinden dolayı üzgünüz. Eskişehir Kent Konseyi olarak Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.