Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıda EOSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rifat Edizkan, Başkan Vekili Metin Saraç, Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Tınas, Denetim Kurulu Üyesi Hikmet Çetin, Bölge Müdürü Erhan Tatar, Proje Yöneticisi Dr. Sedat Telçeken, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Osman Nuri Çelik ve Doç. Dr. Kemal Özkan ve mühendislik fakültesi öğretim üyeleri yer aldı.

Protokol yapılacak
Toplantıda konuşan EOSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, üniversite-sanayi iş birliğini çok önemsediklerini, şehirdeki üniversitelerle birlikte ortak çalışmalar yaparak sanayinin gelişmesinde öğretim üyelerinin daha fazla katkı sağlamasını hedeflediklerini söyledi. Başkan Küpeli toplantıda teknik kurullarca hazırlanan çalışma takvimini karara bağlayacaklarını belirterek, “Bölgemizde faaliyet gösteren kuruluşların ihtiyacı olan konulara göre üniversitelerden bu konularda, Ar-Ge çalışmaları gösterecek hocalarımızla birlikte bir çalışma takvimi oluşturacağız. OSB Ar-Ge Komisyonunda görevli uzman personelimiz öncelikle hocalarımızın çalışmaları hakkında bilgi toplayacak, sonrada bizlerden talepte bulunan kuruluşlara ziyaretler yapacaklar. Bu aşamada uzmanlarımız iş birliğimizin amacını ve çalışma alanları hakkında bilgilendirmelerde bulunacak ve sanayiciler ile hocalarımız arasında köprü vazifesi göreceklerdir. Sanayici, araştırmacı ve akademisyen eşleştirmeleri sonucunda yapılacak bir protokolle çalışmalara başlanacaktır” dedi. Küpeli, oluşturulan takvime göre Ar-Ge çalışmalarının somut olarak 8-10 hafta içerisinde başlamasını öngördüklerini ve bu çalışmaların takibinin teknik kurullarca yapılacağını aktardı.

Sürdürülebilir rekabet gücüne ulaşmak zorundayız
“Bilgi ve teknoloji yatırımlarımızı artırmak, sürdürülebilir rekabet gücüne ulaşmak zorundayız” diyen Başkan Küpeli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de 2000’li yılların başından itibaren dünyanın dikkatini çeken bir ekonomik büyüme performansı ortaya koymakta. Milli gelirimiz 250 milyar dolar seviyesinden 820 milyar dolara yükseldi. Bilgiye ve teknolojiye yatırımın en önemli göstergesi olan Ar-Ge harcamalarının milli gelirimize oranı binde 25’lerden yüzde 1’lere ulaştı. Son 15 yılda ekonomik göstergelerimiz neredeyse 4 kat büyüdü. Ülke olarak büyük hedeflere ulaşmak istiyorsak rakiplerimizden daha hızlı koşmak zorundayız. Bilgi ve teknoloji yatırımlarımızı artırmak, sürdürülebilir rekabet gücüne ulaşmak zorundayız. Bu kapsamda Eskişehir sanayinin teknoloji ve inovasyona dayalı üretim oranını daha da arttırılmalı, ileri teknoloji ürünlerinin ihracatımız içerisindeki payını hızla yükseltmeliyiz. 2,5 milyar dolar civarında olan il sanayimizin ihracat rakamını 2023’de 5 milyar dolar hedefine çıkarmamız gerekmektedir. Bu kapsamda bizim için üniversite-sanayi iş birliği büyük önem taşımaktadır.”

İleri teknoloji ürünlerine yönelmeliyiz
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Ar-Ge yatırımlarının önemine değinerek, “Türkiye’nin inovasyon ekonomisi tabanlı yeni bir ihracat stratejisi üzerinde mesafe alması elzemdir. Ekonomimizin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesini gerçekleştirmemiz, katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünlerine yönelmemiz, yeni pazar araştırmalarını yenilikçi ürün bazında yeniden ele almamız gerekiyor. Kendi üretim teknolojimizi yapmak suretiyle dışarı bağlı teknoloji ve döviz bağımlılığımızı dolayısıyla kur değişikliği risklerimizi azaltmalıyız” dedi.

Radikal adımlar atmalıyız
Türkiye’deki en büyük sorununun iş birliği kültürü eksikliği olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de birçok alanda gözlemlediğimiz birlikte olamama, stratejik ortaklıklarla sinerji yaratamama, kendi başının çaresine bakma yani iş birliği kültürü eksikliği en önemli sorun olarak karşımıza çıkmakta. Bu sorunların çözümlenmesinde radikal adımlar atılmadan bir başarı hikayesi yaratmamız çok güç gözükmektedir” diye konuştu.

Yeni çıktılar üretmeliyiz
Rektör Şenocak Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki iş insanlarıyla beraber yeni çıktılar üretmek istediğini aktararak, “Girişimci üniversiteler, sanayicilerle güçlü ağ kurmakta. Öğretim üyelerini girişimci uygulamalara yönlendirmekte ve üretilen bilginin sanayide bir girişim sürecine öncülük etmesi ya da bir girişimin yolunu açmasını hedeflemektedir. Bu doğrultuda girişimci üniversite patent alma, lisanslama, sanayi kuruluşları için danışmanlık yapma, girişimcilik eğitimi verme, Ar-Ge faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için olanaklar yaratmak önem arz etmektedir. Girişimci üniversite olma hedefinde olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi olarak Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki iş insanlarıyla beraber yeni çıktılar üretmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmalarının ardından ESOGÜ Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Yazıcı bir sunum yaptı. Sunumun ardından önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmaların planlanması ve takvime bağlanması konusunda taraflar arasında görüş alış verişinde bulunuldu.