Ölümlü trafik kazalarının yoğunluğu nedeniyle “ölüm yolu” olarak anılan Eskişehir Alpu-Mihalıççık karayolu 2017 yılında ihalesi yapılıp şartnamesine göre 2019 yılında bitirilmesi gerekirken halen tamamlanamaması nedeniyle tepkilere neden oluyor. Bitirilemediği için adına platform bile kurulan bu yolun tutulamayan sözler nedeniyle can almaya devam ettiği savunuldu.

Eskişehir Alpu-Mihalıççık karayolunda 2013-2017 tarihleri arasında meydana gelen 214 trafik kazasında 77 kişi yaşamını yitirdi. Son 5 yılı kapsayan 2018-2022 yıllarında ise yaşanan 388 trafik kazasında 91 kişi hayatını kaybetti. Sadece bu yılın ilk 9 ayında 48 trafik kazası meydana geldi.

“Ölüm yolu”’nun durumunu eskisehir.net’e değerlendiren Eskişehir Alpu Beylikova Mihalıççık Karayolları İyileştirme Platformu Tertip Komitesi Başkanı Ferdi Özcan, yol için verilen sözlerin unutulduğunu söyledi.

Sözün üzerinden 3 yıl geçti

Ferdi Özcan, “Alpu kavşağından Mihalıççık merkezi yönüne giden 90 kilometrelik yolun ihalesi 2017 yılında yapılmış ve 2019 yılında tamamlanacağı belirtilmişti. Şu anda yüzde 30’luk bir kısımda çalışma devam ediyor. Yapılması ve tamamlanması gereken tarihin üzerinden neredeyse 3 yıl geçti. Ancak yol tamamlanmış değil. Bize verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bitmeyen bir yol

Dertlerinin siyaset olmadığının altını çizen Özcan, şöyle devam etti:

“Amacımız yanan yüreklere bir nebze de olsun su serpebilmektir. Öyle ki 17.01.2017 tarihinde yapımına başlanan, 680 günde teslim edilmesi planlanan yolun 39 bin 900 metrelik alanda yola devem eden ve nedense inat edilircesine yapılamayan ve bitirilmeyen bu yol, Alpu-Bozan-Beylikova-Mihalıççık-Yunusemre hatta Ankara yani Beypazarı üzerinden bağlanacak olan yoldur. Talebimiz açık ve nettir. ‘Ölüm yolu’ neden teslim edilmemiştir? Daha kaç can yitirilecek? Kaç kişi annesiz, babasız, evlatsız, ailesiz kalacaktır? Cumhurbaşkanının verdiği sözleri yetkililer neden yerine getirmemektedir? Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın sözü havalarda mı kalmalı? Yazıklar olsun diyoruz.”

AKP iktidarı kaç seçim kampanyasında söz verdi ama bu sözünü yerine getirmedi

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de Eskişehir-Alpu-Mihalıçcık yolu, Seyitgazi-Kırka-Afyon yolunda neredeyse her gün kazaların olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Yurttaşlarımız yaşamını yitiriyor ya da ağır yaralanmalar yaşıyor. Yıllardır siyasetçiler, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve özellikle bu güzergahta yaşayan hemşehrilerimiz iktidarlara çağrıda bulunuyor. Ben Meclis’te defalarca konuşma yaptım, Milletvekillerimizle soru önergeleri verdik. AKP iktidarı kaç seçim kampanyasında söz verdi ama bu sözünü yerine getirmedi. Son yerel seçimlerde de iş makinaları ile poz verdiler ama  3 buçuk yıl geçti hala tamamlanan bir yol yok!  Türkiye’nin değişik yerlerinde yollar, tüneller yapmakla övünen bu iktidarın Eskişehir’deki bu ölüm yollarını bir türlü gündemine ciddiyetle almıyor olması Eskişehir’i üvey evlat gören tutumunun sonucudur. Ve inanıyorum ki, ilk seçimde Eskişehirliler kendilerine yönelik bu büyük adaletsizliği ve ayrımcılığı ortadan kaldıracak bir iktidar kurulmasını sağlayacaktır.''