Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Eskişehir Şube Başkanı Serkan Zengin, eskisehir.net’in facebook hesabından canlı yayınlanan programda Sedef Medya Grup Başkanı Cihan Yıldırım’ın konuğu oldu. Zengin, TÜGİAD’ın Eskişehir’de açılmasının amacını “Eskişehir’in son zamanlardaki durağanlığına hareket gelmesi gerekiyordu. Bu yüzden Eskişehir’in TÜGİAD’a ihtiyacı vardı. Eskişehir’in STK anlamındaki durağanlığı bozması için hareket edilmesi gerekiyordu. Sivil toplumlar şehirlerin veya ülkelerin gelişmesine en çok katkı sağlayacak yerlerdir. Tabi çok yönle ve çok sesli olabilirlerse… Türkiye’de 122 bin dernek var, Almanya’da iki milyonun üzerinde. Fransa’da bir buçuk milyon civarı… Eskişehir’de 1475 dernek var. Son üç yıl içinde 70-80 dernek kuruldu. Kurulduğumuz Ocak’tan itibaren şehirde bi hareket başladı. Bundan mutluyuz…” diye açıkladı.

2 Eylül çıkışı!
Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl etkinlikleri üzerine yaptığı açıklama sorulan Zengin, “Eskişehir’in kurtuluşunun 100. yılını kutlamak daha planlı ve şehrin her yerinde hissedilebilir şekilde olması gerektiğini düşünüyorum. Bu biraz soyut tabi…  Ekonomik olarak bile katkı sağlatılabilirdi. Bu bir süreç haline getirilebilirdi. Eskişehirli olup yurt dışında, şehir dışında yaşayanlar kente çağrılabilirdi. Güzel bir planlamayla bu süreci tüm ülkeye örnek olabilecek bir festivaliyle ruhani durumuyla örnek bir şekilde kutlanabilirdi. Bunun kutlanmaması eleştiri değil, 101. yılı böyle kutlarız. Gelecek yıl işin içine dahil olalım. Belediyeler, kamu kuruluşları, STK’lar ele ele verelim. Biz görev almaya hazırız. Anıtkabir’e teşekkür gitseydik, bu yapılabilirdi. Ziyaret değil, teşekküre gitseydik. Bu tür günlerin daha hassasiyetle kutlanması gerekir” dedi.

Bir yerde uzun süre oturmamak lazım 
ETO Meclis Üyesi de olan Zengin, Ekim’de yapılacak Ticaret Odası seçimleri için ”Ticaret Odası seçimleri sadece Eskişehir nezdinde değil Türkiye genelinde biraz ‘baskın seçim’ olduğunu düşünüyorum. Algısal olarak şubat martta yapılır diye bekleniyordu. Ama bir ay önce açıklandı ve yapılıyor. Mevcut başkanlar adaylığını açıkladı, hayırlı olsun. Ben hiçbir zaman ETO’ya aday olacağım demedim. Bir önceki seçimde eğitim komitesiyle alakalı seçime girdik. Yüksek oranda teveccüh gördük. Görevimizi yaptık. Şu anda Türkiye’nin en büyük iş dünyası STK’larından birinin şubesini yönetiyorum. O nedenle aynı anda ETO Meclis Üyeliği yapmayacağım. Görev teslimi yapıyoruz. Alışmak lazım bunlara… Bir yerde uzun süre oturmamak lazım. Değişmek lazım, yeni fikirler lazım. Arkadaşlarım ETO’da yola devam edecek” diye konuştu.

O koltukta oturmak istemem 
Zengin, şöyle devam etti: “40-45 yaş altı jenerasyonda şu anda hareket yok. Bunun herkes farkında. Herkes de söylüyor bunu… Olay ziyaret yapmak değil. Olay şehrin güvenini kazanmakla başlar. Güven kazanmak için sizin illa şunu yapıyorum bunu yapıyorum demenize de gerek yok. Güven farklı bir kavramdır. Yılların emeğini vermeniz gerekir. Şehre emek vermeden bir yerde oturmayı hedeflersek bunun altı boş kalır. Oturduğunuz koltuğa ya güç verirsiniz ya da koltuğun gücüyle dolaşırsınız. Ben oturduğum koltuğa güç vermiyorsam o koltukta oturmak istemem. Bu ekibim içinde geçerli. Bugün TÜGİAD olur yarın başka bir şey olur.”

Benim herkesle aram çok iyi
Zengin, genç iş insanlarının üye olduğu diğer SİAD’larla arasının nasıl olduğunun sorulması üzerine “Benim herkesle aram çok iyi. Benimle arasının kötü olduğunu düşünen varsa o onun sorunudur benim değil. Benim kimseyle problemim yok. Problemimiz olamaz da zaten… Bizim tek problemimiz olacak kişiler çalışmayan, makam sahibi olup da yerinde kalan, sadece orayı koltuk olarak tutanlarla e tabi gönlümüz orada olmaz. Bizim gönlümüz hizmet etmek isteyen ve bunun için emek verenlerle olur” diye konuştu.

Eskişehir’e hizmet etmeye istekli biriyim
Zengin, “Siyaset yapacak mısınız” sorusu üzerine “Ben Eskişehir’e hizmet etmeye, emek vermeye istekli biriyim. Bu yüzden bugün bu olur yarın başka bir şey olur. Bu burada durmayacak, biz buna devam edeceğiz. Bu bir gün siyaset olur, başka bir gün ticaret olur, şehrin ekonomisi olur. Ama Eskişehir’e hizmet devam edecek” dedi.

Önümüzdeki aydan itibaren başlıyoruz 
Zengin, sözlerini şöyle tamamladı: “TÜGİAD Eskişehir Şubesi, şu anda Türkiye’nin en büyük iş örgütlenmesinin Eskişehir’deki şubesi. Şu anda sadece İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana’da var.  Bu bir şanstır. TÜGİAD’ın bağlantıları ve kendi içindeki networkü kolay erişilebilecek bir network değil. AB’de yeri olan bir STK. Geçen bir üyemiz Fransa’ya gitti, ağırlandı orada. Bunlar kolay olacak şeyler değil. TÜGİAD, Eskişehir ekonomisine dokunacaktır. Eskişehir’in devinimine katkı sağlayacaktır. Önümüzdeki aydan itibaren başlıyoruz.”